29 Ιανουαρίου 2023

Τσαβούσογλου ενώπιον ευρωβουλευτών: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις

Απειλές και πυρά κατά Ελλάδας, Γαλλίας και Κύπρου – Σκληρή κριτική από τους ελάχιστους ευρωβουλευτές που είχαν την ευκαιρία να λάβουν τον λόγο

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας κατέφυγε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για διάλογο και ότι το Καστελόριζο αποτελεί τη «ναυαρχίδα των μαξιμαλιστικών αιτημάτων».

Mιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατηγόρησε  την Ελλάδα, τη Γαλλία και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος- μέλος της ΕΕ, για «μονομερείς ενέργειες και την υιοθέτηση μαξιμαλιστικών θέσεων», μέσω των οποίων προσπαθούν να απομονώσουν την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, η Ελλάδα και η Κύπρος «δηλητηριάζουν τις σχέσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία», καθώς, σύμφωνα με τον ίδιον, οι συμφωνίες τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας με γειτονικές χώρες, όπως με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές που είχε ξεκινήσει την εποχή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είχε υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία μέσω Γερμανίας για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή, αλλά η Ελλάδα, λίγο πριν μια κοινή γραπτή δήλωση που επρόκειτο να υπογραφεί την 7η Αυγούστου, προσχώρησε σε μια «παράνομη» συμφωνία με την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να δυσαρεστηθεί πολύ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Παρόλο που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δέχτηκε σκληρή κριτική από τους ελάχιστους Ευρωβουλευτές που είχαν την ευκαιρία να λάβουν τον λόγο, ο κ. Τσαβούσογλου σε έναν χειμαρρώδη μονόλογο, όχι απλώς δεν πτοήθηκε αλλά δήλωσε δημοσίως ότι θεωρεί λάθος το ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, κάλεσε τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την υποστήριξή της στους «τρομοκράτες του PKK» και ζήτησε από την ΕΕ να ακολουθήσει τις συμβουλές της Άνγκελα Μέρκελ για να υπάρξει μια «ειλικρινής» διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε μάλιστα λόγο για «τουρκική μειονότητα στην Θράκη», για νησιά που βρίσκονται στην «λάθος πλευρά» και δεν μπορούν να έχουν την ίδια επήρεια στην οικονομική ζώνη δικαιολογώντας ακόμα και το casus belli της Άγκυρας κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι εάν η Αθήνα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, η Τουρκία θα αποκλειστεί από την ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο.

Ο απίστευτος μονόλογος του κ. Τσαβούσογλου ενώπιον ευρωβουλευτών από τουλάχιστον εννέα κράτη – μέλη και από τέσσερις πολιτικές ομάδες, επικαλούμενος μάλιστα τρεις φορές την «υποστήριξη του Βερολίνου» στις τουρκικές θέσεις, συνεχίστηκε με τον Τούρκο υπΕξ να δηλώνει ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για αποκλιμάκωση της κρίσης στο πλαίσιο ενός πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Ο κ. Τσαβούσογλου, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης από την Σενεγάλη όπου βρίσκεται, υποστήριξε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρενοχλούν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, αλλά σε κάθε περίπτωση το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία έχουν λάβει εντολές από τον Τούρκο πρόεδρο να μην πάρουν πρωτοβουλίες.Πολιτική