Πολιτική

Τσιάρας: Νομοσχέδιο με αλλαγές για το απόρρητο των επικοινωνιών – Παύονται οι υποδιοικητές της ΕΥΠ

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το απόρρητο των επικοινωνιών και την λειτουργία της ΕΥΠ κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με τις αλλαγές παύεται αυτοδικαίως η θητεία των υποδιοικητών της ΕΥΠ και εως τον ορισμό νέων, την αρμοδιότητά τους θα ασκεί ο Διοικητής.

Υπενθυμίζεται πως με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, Διοικητής ορίζεται πρόσωπο προερχόμενο από το διπλωματικό σώμα ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός ενώ υποδιοικητές μπορεί να είναι κάποιοι από τους ανωτέρω, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Επιπλέον, ο αριθμός των υποδιοικητών περιορίζεται από τρεις που είναι σήμερα σε δύο.

Επίσης, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί τη διακίνηση παράνομων συσκευών και λογισμικών παρακολούθησης, η λίστα των απαγορευμένων συσκευών δεν θα καθορίζεται από τον διοικητή της ΕΥΠ ανα εξάμηνο αλλά κάθε λογισμικό ή συσκευή που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη του αδικήματος του άρθρου 370Α του Ποινικού Κώδικα θα εμπίπτει στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος.