Πολιτική

Τσίπρας για Θράκη: Ο Μητσοτάκης δεν με είχε ενημερώσει για οτιδήποτε προεκλογικά

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους χειρισμούς του στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας μίλησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρηση στο ΚΡΗΤΗ TV και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε ασκήσεις ανευθυνότητας σε ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα. Λέει ψέματα ότι με είχε ενημερώσει για οτιδήποτε προεκλογικά”. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, με αφορμή δημοσίευμα για υποψήφιο της ΝΔ που δηλωνει «Τουρκος της Δυτικης Θρακης», ότι ο κ. Μητσοτάκης “είναι υποκριτής και παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά μας θέματα, ενώ τον κατηγόρησε ότι ευθύνεται για αποσπασματική διαρροή στον Τύπο άκρως απόρρητων ενημερωτικών δελτίων της ΕΥΠ για τις ανάγκες του προεκλογικού του αγώνα, έχοντας κάνει την ΕΥΠ “προσωπική υπηρεσία πληροφοριών”.

Αναλυτικά, το απόσπασμα:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας είχε ενημερώσει ο κ. Μητσοτάκης και πριν από τις εκλογές και μετά την 21η Μαΐου;

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε ασκήσεις ανευθυνότητας σε ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα. Λέει ψέματα ότι με είχε ενημερώσει για οτιδήποτε προεκλογικά και είναι πολύ κρίσιμο κάποιος που ήταν τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός και θέλει να ξανακερδίσει τις εκλογές και να είναι και τα επόμενα χρόνια για να διαχειριστεί ευαίσθητα εθνικά θέματα, να λέει ψέματα και να θέλει να εκμεταλλευτεί στην προεκλογική αρένα τέτοιου είδους ζητήματα τα οποία θα βρει μπροστά όποια κι αν είναι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα, όποιος και να είναι ο πρωθυπουργός θα τα βρει μπροστά του, είτε είμαι εγώ είτε είναι αυτός.

Χθες είδα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος αναρωτήθηκε αν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Θράκη είχαν ψηφίσει τη Ν.Δ θα γινόταν αυτή η φασαρία σήμερα; Διότι 45 χρόνια γνωρίζουμε ότι οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Θράκη έχουν τα δικά τους κριτήρια βάσει των οποίων ψηφίζουν πολιτικά κόμματα. Θέλω να θυμίσω ότι η κ. Μπακογιάννη, η αδελφή του κ. Μητσοτάκη, που πήγε στη Θράκη προκειμένου να εκβιάσει τη μειονότητα τη μουσουλμανική λέγοντας ότι αν δεν ψηφίσετε ΝΔ θα περάσετε τέσσερα δύσκολα χρόνια και αυτό ήταν ένα μήνυμα όχι μόνο στην μειονότητα, αλλά σε κάθε κοινωνική που ενδεχομένως να έχει άλλη άποψη την επόμενη μέρα από την άποψη του καθεστώτος, γιατί καθεστώς θέλουνε να επιβάλουνε, κομματικό και οικογενειακό.


Aπόσπαμα Τσίπρας

Η κ. Μπακογιάννη το 2012 κατέβηκε στις εθνικές εκλογές, πήρε πανελλαδικά 2,5% και πήρε στη Ροδόπη 18%, στον Ίασμο 70 %. Τι είχε κάνει συμφωνία με τον Ερντογάν; Ήταν εθνική εξαίρεση; Είναι ντροπή. Αυτά είναι ντροπή να λέγονται.

Είδα ένα δημοσίευμα πριν έρθω στην εφημερίδα Δημοκρατία όπου υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Ροδόπη, ο κ. Κατραντζή είχε κάνει δηλώσεις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα, δηλώσεις σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης, που αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα, μιλούσε για τους “Τούρκους της Δυτικής Θράκης” και είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Δεν τις ήξερε αυτές τις δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης όταν άνοιξε τη συζήτηση; Προφανώς και τις ήξερε και προφανώς και τον έβαλε στα ψηφοδέλτια. Είναι υποκριτής και παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά μας θέματα, διότι τι ακριβώς ζήτησε από μένα να κάνω;

Στέλνοντάς μου σε ένα φάκελο , ενώ δεν ήταν πρωθυπουργός , τρεις μέρες μετά τις εκλογές. Την Τρίτη μετά τις εκλογές μου στέλνει ένα φάκελο στον οποίο εμπεριέχεται ένα απόρρητο σημείωμα της ΕΥΠ και στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά για όλους τους υποψήφιους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Δεν θέλω να επεκταθώ σε περισσότερες πληροφορίες γιατί θα ανοίξουν και άλλα θέματα. Και μου το στέλνει αυτό χωρίς να με πάρει ένα τηλέφωνο, μέσω του κυρίου Γεραπετρίτη, στον Διευθυντή του γραφείου μου, χωρίς να ζητήσει όπως έκανα εγώ επανειλημμένως ως πρωθυπουργός, στο Διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν το έκανε αυτό. Μου στέλνει ένα χαρτί άκρως απόρρητο και δυο βδομάδες μετά αποσπασματικές πληροφορίες από αυτό το χαρτί που μου έστειλε δημοσιεύονται σε μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, στο Πρώτο Θέμα.

Είναι αυτή στάση σοβαρότητας και εθνικής ευθύνης από κάποιον που διαχειρίζεται και θα διαχειριστεί αν ξαναγίνει πρωθυπουργός κρίσιμα εθνικά θέματα; Είναι αυτή στάση εθνικής ευθύνης; Και τι ακριβώς ζητάει από μένα να κάνω; Να δημιουργήσω μείζονα θεσμική και εθνική κρίση; Δηλαδή να βγω και να πω ότι υπάρχουν κάποιοι Έλληνες πολίτες των οποίων η κρίση τους δεν είναι ελεύθερη και εσείς Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας, που υπερψηφίστε αυτούς τους υποψήφιους, εγώ τους αφαιρώ, διότι κρίνω ότι η δική σας κρίση είναι χειραγωγούμενη;

Και να το πω αυτό και να το πράξω δημιουργώντας πολιτειακή κρίση, θεσμική κρίση, κοινωνική ενδεχομένως κρίση και αστάθεια σε μια ευαίσθητη περιοχή, αλλά και εθνική κρίση. Αυτό μου ζητάει να κάνω; Τόσο ανεύθυνος είναι; Και γιατί τα κάνει όλα αυτά; Για να κερδίσει 15 χιλιάδες ψήφους παραπάνω, για να μην υπάρχει κανένα μέρος του εκλογικού χάρτη με άλλο χρώμα, πέραν του κόμματός του; Αυτή η αλαζονεία, αυτή η έπαρση θα είναι που θα δούμε την επόμενη μέρα; Αυτή την έπαρση θα επικροτήσουμε, απευθύνομαι σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, κι είναι άθλια και απαράδεκτη αυτή η στάση, αλλά είναι απαράδεκτη και η στάση των ίσων αποστάσεων. Τουλάχιστον, ο κ. Βενιζέλος δεν κράτησε ίσες αποστάσεις, απ’ ότι είδα ούτε και ο κ. Κουτσούμπας. Ο κ. Ανδρουλάκης κρατάει ίσες αποστάσεις στο ζήτημα αυτό και είναι και απαράδεκτο.

Την επόμενη μέρα, από μία τέτοια αντίληψη και αλαζονεία και έπαρση, σας λέω αν επαναληφθούν στις 25 Ιουνίου οι συσχετισμοί της κάλπης της 21ης Μαΐου, πιστεύω ότι το μήνυμα θα είναι πολύ σκληρό, προφανώς όχι για τη μουσουλμανική μειονότητα, γιατί εκεί όλα γίνονται για τις ψήφους, θα είναι πολύ σκληρό το μήνυμα για κάθε κοινωνική ομάδα που αντιστέκεται. Σήμερα είναι οι μουσουλμάνοι, αύριο θα είναι οι νοσηλευτές, μεθαύριο θα είναι οι ταξιτζήδες, μετά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, όποιος έχει άλλη άποψη θα ισχύει η ρήση της κας Μπακογιάννη: «Θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως πρωθυπουργός σας απέστειλε τον φάκελο ο κ. Μητσοτάκης ή ως πρόεδρος της ΝΔ;

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Γεραπετρίτης ως απελθών υπουργός Επικρατείας – δεν ήταν πια – ήταν δυο μέρες μετά τις εκλογές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα τι σημαίνει αυτό, ότι ο καθένας παίρνει αναβαθμισμένα αρχεία στο σπίτι του;

Αλ. Τσίπρας: Εδώ ο Τραμπ δικάζεται γι’ αυτό στις ΗΠΑ. Αλλά εγώ δεν θέλω να μείνω σε αυτό, εγώ θέλω να μείνω στην ουσία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μία ενημέρωση λέτε πάντως, μετά τις εκλογές, όχι πριν;

Αλ. Τσίπρας: Μία ενημέρωση δύο μέρες μετά τις εκλογές, καμία ενημέρωση πριν σε ό,τι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο θέμα με την υποτιθέμενη χειραγώγηση της ψήφου της μειονότητας στην Θράκη. Καμία ενημέρωση επ’ αυτού. Αλλά προσέξτε τώρα, εδώ και θεσμικά μιλάω. Πήγα στον κ. Σαρμά. Μου είπε ο άνθρωπος, ξέρετε, εγώ δεν ήμουν πρωθυπουργός όταν έγινε αυτό, εγώ ορκίστηκα την Πέμπτη – αν δεν κάνω λάθος. Άρα έγινε στο μεσοδιάστημα.

Αλλά εγώ θέλω να μείνω στην ουσία. Εσείς καλά κάνετε και βλέπετε και το θέμα αυτό των τύπων γιατί εδώ υπήρξε ένα άθλιο σχέδιο από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν ήταν εκείνες τις ημέρες πρωθυπουργός και διαχειρίστηκε απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ και διοχέτευσε αποσπασματικά στοιχεία από αυτά τα έγγραφα, προκειμένου να στήσει το πολιτικό του παιχνίδι. Αλλά δεν μου κάνει εντύπωση, γιατί η ΕΥΠ επί των ημερών του είχε γίνει μια προσωπική υπηρεσία πληροφοριών και παρακολουθούσε μέσω του predator το μισό πολιτικό σύστημα, τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς του – και ο ίδιος έβλεπε προφανώς τα σημειώματα του τι λέγανε – παρακολουθούσε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων Η ΕΥΠ. Αυτή η ΕΥΠ. Και σε αυτή την ΕΥΠ που στέλνει τέτοιου είδους προβοκατόρικα σημειώματα και τα διαρρέει σε ΜΜΕ – απόρρητα έγγραφα – να γίνονται πρωτοσέλιδα για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα, έχει γίνει η ΕΥΠ, προσωπική υπηρεσία πληροφοριών του κ. Μητσοτάκη. Έτσι λειτουργούν τα καθεστώτα. Τι παραπάνω θα έκανε ο κ. Ερντογάν στην Τουρκία;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε το θεσμικό ατόπημα και σας τα έστειλε ως πρόεδρος της ΝΔ και όχι ως πρωθυπουργός.

Αλ. Τσίπρας: Επαναλαμβάνω, ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε αποχωρήσει ακόμη από το Μέγαρο Μαξίμου, εντούτοις 48 ώρες μετά το αποτέλεσμα – ας το πούμε έτσι – ήταν “υπηρεσιακός πρωθυπουργός” κι αυτός μέχρι να ορκιστεί ο επόμενος. Επέλεξε να το πράξει αυτό χωρίς να κάνει το αυτονόητο. Να ζητήσει από τον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι πιο λογικό; Δεν έπραξε όμως αυτό. Έστειλε έναν φάκελο – ο οποίος θα μπορούσε να είχε παραπέσει στον δρόμο – με ένα άκρως απόρρητο ενημερωτικό δελτίο, το οποίο το έστειλε σε εμένα και λίγες ημέρες μετά – επαναλαμβάνω, προσέξτε και έχει σημασία γιατί το λέω – αποσπασματικά μέρη του είδαμε να δημοσιεύονται. Γιατί υπάρχουν και άλλα τα οποία δεν έχουν δημοσιευτεί.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική