Πολιτική

Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος»

Για «μια κυβέρνηση που αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της τις αποφάσεις και κυρίως αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα Ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι σαφές ότι διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιοχή μας» τόνισε από το Βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια για τις συμφωνίες που αφορούν τις ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. 

«Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική αξιοποιώντας την στήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, αλλά και τις αδυναμίες της ΕΕ, με στόχο να καταστεί ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και ηγέτιδα δύναμη ενός παγκόσμιου ισλαμιστικού κινήματος» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Και πρόσθεσε: «Μια Τουρκία που δεν δίστασε να συνάψει ένα παράνομο Μνημόνιο με τον Λίβυο Πρωθυπουργό, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και σύντομα θα προκηρύξει, παρανόμως, οικόπεδα σε αυτήν την περιοχή.

Μια Τουρκία που εντείνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και συνεχίζει τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μια Τουρκία που προέβη στην απάνθρωπη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο για να εκβιάσει την ΕΕ. Μια Τουρκία που μετέτρεψε την Αγία Σοφία και πιο πρόσφατα την Μονή της Χώρας σε τζαμιά, παραβιάζοντας βασικές οικουμενικές αξίες.

Κυρίως, μία Τουρκία που παραβιάζει εδώ και 10 ημέρες τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Καστελόριζο και απειλεί καθημερινά την Ελλάδα».

«Απέναντι σε μια Τουρκία, πρωτοφανώς επιθετική αλλά με σαφή στρατηγική στόχευση την αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, είμαστε σαφώς όλοι ενωμένοι. Αλλά η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος.

Παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή την ομιλία σας κ Μητσοτάκη, ελπίζοντας ότι έστω τώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στίγμες, θα αναδείξετε τα στοιχεία μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής απέναντι σε αυτήν την Τουρκία. Λυπάμαι αλλά δεν το εισέπραξα. Για εμάς ήταν, είναι και θα είναι σαφές, ότι μια τέτοια εθνική στρατηγική μπορεί να έχει μόνο δύο, πολύ συγκεκριμένους στόχους» υπογράμμισε.

Για να προσθέσει κατόπιν: «Πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.

Και δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν.

Για εμάς, είναι επίσης σαφές, ότι οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται μόνο αν η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, που προωθεί ενεργά το διεθνές δίκαιο μέσω μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στάση που κράτησε η ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Αυτή, κ. Μητσοτάκη, ήταν η Ελλάδα που μετά από τριάντα χρόνια εγκατέλειψε τη πολιτική της ακινησίας και έλυσε προς το συμφέρον της το ζήτημα της ονομασίας των Βόρειων γειτόνων μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ώστε σήμερα η αεράμυνα της Βόρειας Μακεδονίας να καλύπτεται από την ελληνική Πολεμική αεροπορία– όχι την Τουρκία.

Αυτή ήταν η Ελλάδα που μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αντέστρεψε την τύχη δύο χωρών στα βόρεια σύνορά μας – της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Ώστε αντί να καταρρεύσουν πλήρως όπως διαφαινόταν το 2017 και να καταστούν έρμαια στα συμφέροντα της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων, πήραν τελικά ευρωπαική τροχιά.

Αυτή, κ. Μητσοτάκη ήταν η Ελλάδα που έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.

Και πάλεψε για το πολύτιμο κεκτημένο του πλαισίου Γκουτέρρες, κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης του κατοχικού στρατού από την Κύπρο.

Αυτή ήταν η Ελλάδα που εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, καταδίκη της Τουρκίας για τις ενέργειές της στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Και ένα πολύτιμο πλαίσιο κυρώσεων το οποίο δεν αξιοποιήσατε».

«Αυτή ήταν η Ελλάδα που πρωταγωνίστησε το 2015-2016 στον ευρωτουρκικό διάλογο- με τρεις επισκέψεις μου στην Τουρκία – και που δέσμευσε για πρώτη φορά τη γείτονα να μειώσει δραστικά τις ροές και να δέχεται επιστροφές μεταναστών. Αυτή ήταν η Ελλάδα που καθιέρωσε μαζί με την Γαλλία τη Σύνοδο των Ευρωπαικών Χωρών του Νότου, που κίνησε το 2018 στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, που προώθησε πολυμερείς συνεργασίες στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, που συμφώνησε στον αγωγό EastMed και κατοχύρωσε το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ» επεσήμανε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Αυτή λοιπόν ήταν η Ελλάδα της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Το ερώτημα είναι τι γίνεται σήμερα. Σας άκουσα λοιπόν σήμερα κ Μητσοτάκη και διερωτήθηκα, τι ακριβώς κάνετε; Και πόσους κινδύνους διατρέχουμε από μία Κυβέρνηση που λειτουργεί χωρίς την σαφή εθνική στρατηγική;» διερωτάται ο κ. Τσίπρας

Και προσθέτει: «Διότι αυτό που βλέπουμε όλοι οι Έλληνες, εδώ και δέκα μέρες δεν μπορεί να κρυφτεί. Είναι μια Κυβέρνηση που αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της τι αποφάσεις και κυρίως αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα Ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.

Μια Κυβέρνηση που παρακολουθεί τα Ευρωπαικά Συμβούλια να περνούν το ένα μετά το άλλο, με τις συμμαχίες μας για κυρώσεις στην Τουρκία να αποδυναμώνονται αντί να ενισχύονται, παρά την κλιμάκωση των παραβιάσεων.

Μια Κυβέρνηση που συμφωνεί σε ρυθμίσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ στην χώρα στο μέλλον.

Μία Κυβέρνηση που προτείνει σταθερά στην Τουρκία διάλογο – αλλά δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε σε αυτόν».

Ειδήσεις σήμερα: 

Μητσοτάκης στη Βουλή: Επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο – «Μεγαλώνουμε την Ελλάδα»

Δεν αναλαμβάνει η Λούκα Κατσέλη επικεφαλής για το σχέδιο… «αντι-Πισσαρίδη»

Στα άκρα ο Ερντογάν: Θα πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε σε Μεσόγειο και Αιγαίο – Ας έρθουν να μας αντιμετωπίσουν

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική