26 Μαΐου 2022

«Τσουνάμι» αιτήσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση: Αποχωρούν έστω και με τα μισά λεφτά για να αποφύγουν τις αλλαγές

syntaxeis660_1.jpg

Μπαράζ αιτήσεων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καταγράφεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εν όψει των αλλαγών που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό το 2015.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι από το χώρο της δημόσιας διοίκησης φέτος θα αποχωρήσουν πάνω από 30.000 εργαζόμενοι, ενώ στα υπόλοιπα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να φτάσουν τις 72.000.

Οι αλλαγές που θέλουν να προλάβουν οι εργαζόμενοι είναι:

1. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, καθώς στα ταμεία κύριας ασφάλισης θα υιοθετηθεί μεικτό σύστημα που θα οδηγήσει σε μείωση των παροχών,καθώς το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη.

Το ύψος της βασικής σύνταξης είναι στα 360 ευρώ,όσο είναι δηλαδή σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, παράλληλα με τη βασική σύνταξη θα καταβάλλεται και επιπλέον αναλογικό ποσό σύνταξης, με βάση τα έτη ασφάλισης. Το αναλογικό ποσό σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συνολικών αποδοχών από ολόκληρο τον εργάσιμο βίο. Για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2015 και συνταξιοδοτούνται μέσα σε αυτό το έτος, η σύνταξή τους θα αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών:

το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί έως31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με τι συντάξιμες αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας. το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που συμπληρώνεται από 1 Ιανουαρίου 2011 και μετά υπολογίζεται με τις συντάξιμες αποδοχές όλης της περιόδου μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από εκείνον της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

2. Η αύξηση του ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετία) στις 6.000 ημέρες ασφάλισης (20ετία).

3. Η κατάργηση ή ο περιορισμός των μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία οδηγούν σε αύξηση ως και 30% των αποδοχών των συνταξιούχων.Ελλάδα