19 Αυγούστου 2022

«Βαφτίσια» και «Παπαδημούπολη» στην Πολιτική Γραμματεία – ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία το νέο όνομα

Φυγή προς τα εμπρός μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Παπαδημούλη-πληγή στο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς»

Αλλάζουν ταυτότητες μελών, λογότυπα, λάβαρα και αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ από αύριο, καθώς την προσθήκη «Προοδευτική Συμμαχία» πλάι στη λέξη ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, μετά από ωδίνες μηνών.

Η προσθήκη, η οποία θα γίνει πράξη από αύριο, «με την αίρεση να εγκριθεί στο Συνέδριο» του κόμματος, που μεταφέρεται τελικά για τον Σεπτέμβρη, σηματοδοτεί και επισήμως την προσπάθεια ανοίγματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το κέντρο, παρότι η προοπτική αυτή πυροδοτεί τις αντιδράσεις κάθε φορά της «αριστερής πτέρυγας». Με γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ τη σχετική «αλλεργία», να περάσει η προσθήκη χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απευθείας από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης στις 27 Ιουνίου πρότεινε σήμερα ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, για να επιταχυνθούν αυτή τη φορά οι διαδικασίες.

Η κινητικότητα τις τελευταίες δύο μέρες, ωστόσο, στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εκπορεύεται μόνο από την «επανεκκίνηση των διαδικασιών διεύρυνσης» του κόμματος, αλλά επιχειρεί παράλληλα να μεταφέρει τη συζήτηση πέριξ ΣΥΡΙΖΑ μακριά από την «Παπαδημούπολη». Η υπόθεση, άλλωστε, των αγοραπωλησιών και εκμισθώσεων ακινήτων από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες μέσω ΜΚΟ συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτενώς στη σημερινή συνεδρίαση, εντείνοντας τις προσπάθειες «φυγής προς τα μπρος».

Προλειαίνοντας το έδαφος, το σήμα για την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην κανονικότητα της διεύρυνσης είχε δώσει το «μανιφέστο Κοτσακά – Τσιόκα» λίγα εικοσιτετράωρα πριν, με το οποίο τα δύο στελέχη απηύθυναν -όχι τυχαία- «κάλεσμα για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικη Συμμαχια σε κορμό της προοδευτικής παράταξης και εκφραστή μιας σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας», με δύο στόχους «ο πρώτος σχετίζεται με την υπέρβαση των χαρακωμάτων και τη συμβολή στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικη Συμμαχία με πολιτική ενότητα σε κορμό της Προοδευτικής Παράταξης. Ο δεύτερος με τη διαμόρφωση σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με προγραμματική ενότητα διακυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό, επικαιροποιήθηκε ο οδικός χάρτης της πορείας προς το τρίτο Συνέδριο, ενώ το Σάββατο 27 Ιουνίου θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφασίσει τη συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, «αναθέτοντας στο Πολιτικό Συμβούλιο να ορίσει την σύνθεσή της», δηλαδή να αποφασιστεί από κοινού με τους «πασοκογενείς» και τα στελέχη της υφιστάμενης Προοδευτικής Συμμαχίας το σχήμα που θα οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριο.

Πανελλαδικό δίκτυο ΜΜΕ

Παρότι τη σημερινή δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας απασχόλησαν τα οργανωτικά ζητήματα του Συνεδρίου και η υπόθεση Παπαδημούλη, στις χθεσινές αποφάσεις συγκαταλέγεται η δημιουργία «συγκροτήματος Τύπου», με κεντρικό επικεφαλής που θα ελέγχει τα ανανεωμένα προσεχώς κομματικά μέσα, στα οποία θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, συγχωνεύσεις και τροποποιήσεις ως προς τη λειτουργία.

Κορωνίδα του μιντιακού συγκροτήματος που ετοιμάζει από το Σεπτέμβρη η Κουμουνδούρου θα είναι το ΣΥΡΙΖΑ Web TV, με στόχο τη δικτύωσή του με τοπικά και περιφερειακά κανάλια σε κάθε περιφέρεια της χώρας, ώστε να εξασφαλίσει πανελλαδική κάλυψη στις αρχές του Σεπτέμβρη, με ορόσημο τη ΔΕΘ.

Αναλυτικά, η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας:

Την πορεία προς το Συνέδριο, το οποίο αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας, συζήτησε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Η ΠΓ αποφάσισε στο επόμενο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Πρόεδρος να εισηγηθεί την επανεκκίνηση των διαδικασιών Ανασυγκρότησης στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο. Η αρχή θα γίνει με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το Σάββατο 27 Ιουνίου.

Η εισήγηση του Προέδρου θα περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

1. Η ΚΕΑ να υιοθετήσει την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ του όρου Προοδευτική Συμμαχία, ως απόφαση – πρόταση που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο. Στο βαθμό όμως που η πρόταση θα έχει την έγκριση ευρύτατης πλειοψηφίας της ΚΕΑ, θα χρησιμοποιείται ήδη από την προσυνεδριακή περίοδο σε επίσημα λογότυπα και στις κάρτες μελών του κόμματος.

2. Το 3ο Συνέδριο να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Στα τέλη του καλοκαιριού, και ανάλογα με τη πορεία της πανδημίας, θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

3. Η ΚΕΑ να αποφασίσει τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, αναθέτοντας στο Πολιτικό Συμβούλιο να ορίσει τη σύνθεσή της, με απόφαση που θα ληφθεί στο τέλος καλοκαιριού, μόλις καθοριστεί ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου.

4. Επανεκκίνηση της εγγραφής νέων μελών τόσο στον iSYRIZA, όσο και στις Οργανώσεις Μελών. Έκδοση κάρτας μέλους για όλα τα μέλη. Επισκέψεις στελεχών σε όλη τη χώρα και διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και συνελεύσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.grΠολιτική