12 Ιουλίου 2020

Βαρβιτσιώτης για την προσευχή στην Αγιά Σοφιά: «Στην αναίτια πρόκληση προτάσσουμε το διεθνές δίκαιο»

Παρέμβαση για το θέμα της σχεδαζόμενης προσευχής στην Αγιά Σοφιά έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου

Ως «αναίτια πρόκληση» που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο χαρακτήρισε ο κ. Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης το σχέδιο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιήσει προσευχή στην Αγιά Σοφιά με αφορμή τους εορτασμούς της γειτονικής χώρας για την Άλωση της Πόλης.

Απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας, ο κ. Βαρβιτσιώτης, διαμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιτάσσει το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών με αφορμή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης είπε: «Ανεξαρτήτως των προκλητικών ενεργειών που έχουν στόχο πολύ περισσότερο το εσωτερικό ακροατήριο και λιγότερο το εξωτερικό κι έχουν στόχο την εκμετάλλευση των συμβόλων για εντυπωσιασμό, εμείς οφείλουμε να προτάσσουμε το διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ακρογωνιαίο λίθο της εσωτερικής και εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό μας προστατεύει απέναντι σε αυτές τις αναίτιες προκλήσεις, όπως τη σημερινή προκλητική εκδήλωση στην Αγιά Σοφιά, όπως την έχουν προαναγγείλει».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας: «Παρά την σημερινή πρόκληση που κάνει ο κ. Ερντογάν με την Αγιά Σοφιά, θα πρέπει να υπάρχει ένας διάλογος με την Τουρκία διατηρώντας τις δικές μας κόκκινες γραμμές».Πολιτική