Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Στόχος μας η Ελλάδα να βρίσκεται πάντα στο κάδρο των νικητών

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας έχουμε μετατρέψει το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε θέμα ευρωτουρκικό», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

«H Ελλάδα μπορεί να πετύχει αν αξιοποιήσει τρία βασικά πράγματα: το ανθρώπινο δυναμικό της, τη γεωγραφική της θέση και τη συμμετοχή της στην ΕΕ» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

Και υπογράμμισε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη λογική ότι θα πάμε στην Ευρώπη και θα διδάξουμε στους εταίρους μας ποια είναι η αλήθεια, που ακούμε μονότονα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γίνεται με το να αξιοποιήσει η Ελλάδα τις διαφορετικές στρατηγικές των κρατών-μελών, να αξιοποιήσει προς όφελός της τους συσχετισμούς και να βρίσκεται πάντοτε στο κάδρο των νικητών σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Αυτό έκανε και αυτό θα συνεχίσει να κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Μιλώντας για τους στόχους που υπηρέτησε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα στην ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία μας έχουμε μετατρέψει το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε θέμα ευρωτουρκικό και έχουμε καταφέρει μέσα από διαρκείς παρεμβάσεις να υπάρχει σήμερα ένα πολύ σκληρό πλαίσιο, μέσα στο οποίο περιγράφεται η Τουρκία με λόγια καθαρά και σκληρά. Αυτά οδηγούν τη γείτονα σε μια εξαιρετικά πιεσμένη σχέση με την ΕΕ, πράγμα που έχει, όχι μόνο συνέπειες πολιτικές, αλλά και οικονομικές».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Τουρκία ανεξέλεγκτη, και πέραν του ευρωπαϊκού πλαισίου, χωρίς να υπάρχει υπενθύμιση από την ΕΕ, ότι οι κοινές αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την όποια διεύρυνση της συμμετοχής της σε αυτή, και βέβαια την απολαβή των οποιωνδήποτε ωφελημάτων από την οικονομική σχέση που μπορεί να έχει με αυτή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό και κατόρθωσε με αυτή την προσέγγιση να εξασφαλίσει τα περισσότερα κατά κεφαλήν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα η χώρα μπροστά της αναπτυξιακές προοπτικές που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν.

Ασκώντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στη μεγαλύτερη επιδρομή φόρων που είχε συντελεστεί από ίδρυσης ελληνικού κράτους, καθώς και στην απόλυτη απομόνωση της Ελλάδας από οτιδήποτε συμβαίνει σε όλα τα ρεύματα σκέψης στην Ευρώπη. «Αυτόπου διαπιστώσαμε, σημείωσε, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει σε μια ακραία αριστερή λογική, που δεν έχει καμία σχέση με το δρόμο που βαδίζει η ΕΕ», με αποτέλεσμα «να ζητά από τη χώρα μας να βρεθεί ξανά απομονωμένη, όπως βρέθηκε την προηγούμενη πενταετία».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική