30 Σεπτεμβρίου 2022

Βέμπερ: Ο Μητσοτάκης έδειξε αποφασιστικότητα με τον Ερντογάν για το μεταναστευτικό

Στην ανάγκη τήρησης της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό αλλά και του σεβασμού των ευρωπαϊκών συνόρων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφεντ Βέμπερ.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στην έδρα της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε:

«Από τη μία υπάρχει, ασφαλώς, η αλληλεγγύη, αλλά από την άλλη πρέπει να είμαστε σαφείς με όσους δεν σέβονται τους νόμους και τους κανόνες μας και να καταπολεμήσουμε την παράτυπη μετανάστευση.

Είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Σε όλες τις περιπτώσεις, τους περασμένους μήνες, η Ευρώπη έδειξε αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των συνόρων της. Στη Λευκορωσία, ο Λουκασένκο προσπάθησε να μας εκβιάσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε αποφασιστικότητα με τον Ερντογάν, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μπλοκάροντας τους παράτυπους μετανάστες και την προσπάθεια εκβιασμού. Ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ το έκανε με την περίπτωση της Μελίγια και το Μαρόκο. Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν όσοι βρίσκονται έξω από τα σύνορά μας».

Παράλληλα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ υπογράμμισε ότι δεν ανησυχεί για τις θέσεις της Λέγκα και των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας» στο μεταναστευτικό και σε άλλα θέματα, διότι η βάση του προγράμματος της ιταλικής συντηρητικής παράταξης αποτελείται από θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Θέλω να είμαι σαφής: δεν ανησυχώ για το μέλλον και τη σταθερότητα των ιταλικών δημοκρατικών θεσμών» τόνισε, και πρόσθεσε ότι το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια, «είναι εκείνο που διαθέτει τη μεγαλύτερη εμπειρία στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς».

Από την μεριά του, ο συντονιστής της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι το κόμμα του τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας. «Είμαστε με την Ευρώπη, με το ΝΑΤΟ και με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Ταγιάνι, τέλος, υπογράμμισε με έμφαση ότι το κόμμα του θεωρεί ότι πρέπει να εγκριθεί το γρηγορότερο δυνατό το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, και ότι «αν ο στόχος είναι να αποφευχθεί άμεσα η χρεοκοπία χιλιάδων επιχειρήσεων και δεν υπάρχει άλλη λύση, τότε ας ληφθούν μέτρα που μπορεί και να επιφέρουν αύξηση του δημοσίου ελλείμματος στη χώρα μας».Πολιτική