3 Ιουνίου 2020

Βενεζουέλα: Ο Τραμπ «ακυρώνει» τον Μαδούρο και αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στην προεδρία

trump-maduro_main01Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο τον Χουάν Γκουάιδο, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας, «ακυρώνοντας» τον Νικολάς Μαδούρο, παρ’ ότι ο τελευταίος επικράτησε -σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν- στις πρόσφατες εκλογές.

Εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη λατινοαμερικάνικη χώρα, υπέρ και κατά της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσημη στήριξή της στον Γκουάιδο, προέδρο του Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Την απόφασή του ανακοίνωσε στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν υποφέρει επί μακρόν στα χέρια του Μαδούρο και έτσι σήμερα αναγνώρισε επίσημα τον Γκουάιδο ως προσωρινό πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή, ο Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, «πατώντας» στην απόφαση που είχε λάβει τις προηγούμενες ημέρες η Εθνοσυνέλευση, η οποία χαρακτήριζε «σφετεριστή της εξουσίας» τον Νικολάς Μαδούρο, παρά τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν.

Σε δήλωσή του, ο Ντόναλντ Τραμπ επισημοποίησε τις φήμες που τον ήθελαν να αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουάιδο: «Σήμερα, επισήμως αναγνωρίζω τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουάιδο, ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Η Εθνοσυνέλευση, ως η μοναδική νόμιμα εκλεγμένη από τον λαό της Βενεζουέλας, έκρινε ως μη νόμιμη την κατοχή της προεδρίας από τον Νικολάς Μαδούρο. Ως εκ τούτου, η θέση του προέδρου είναι κενή. Ο λαός της Βενεζουέλας εκφράστηκε με θάρρος εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο και απαίτησε την ελευθερία του και ένα κράτος δικαίου».Διεθνή