Πολιτική

Βενιζέλος: Το δείπνο με τον Σόιμπλε και η κουβέντα για το Grexit σε ένα υπόγειο στην Πολωνία

Η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για Grexit -ο ίδιος έλεγε ότι θα ήταν μόνο προσωρινό- είχε γίνει σε ένα υπόγειο ξενοδοχείου στην Πολωνία στο περιθώριο μιας συνόδου, είχε αποκαλύψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Γερμανού πολιτικού.

Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε, υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στα πιο κρίσιμα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχουν εκτενείς αναφορές στα πρόσωπα και τα γεγονότα για την ελληνική πτυχή της κρίσης.

Περιγράφει πώς από το 2010 σχεδίαζε το Brexit ως ενδεχόμενο, αλλά και την πρώτη συνάντηση που είχε με Ευάγγελο Βενιζέλο ως υπουργό Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011. «Τον κάλεσα στο Βερολίνο, όχι στο υπουργείο, αλλά σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα και ως ένδειξη εκτίμησης στο βραβευμένο εστιατόριο του Τιμ Ράουε, για να του εκθέσω τις αμφιβολίες μου…», γράφει μεταξύ άλλων.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cy4v6bhy2gvd)

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στις αρχές Ιανουαρίου στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε σε αυτή την πρώτη συνάντηση: «Αρχές Ιουλίου του ’11. Την πρώτη εβδομάδα γίνεται η πρώτη μου ανεπίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, με τον Γιώργο Ζανιά και τον Πέτρο Χριστοδούλου.

» Κάνουμε τη συνάντηση με τους Γερμανούς βιομηχάνους και στη συνέχεια τη στρατηγική συνάντηση, την καταλυτική, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ένα γεύμα εργασίας ανεπίσημο, σε ένα μεταμοντέρνο γιαπωνέζικο εστιατόριο.

» Εκεί στην πραγματικότητα συμφωνούμε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την πορεία προς το δεύτερο πρόγραμμα και την έννοια του χρέους, την έννοια του κουρέματος του χρέους».

Όπως εξήγησε: «Τότε για πρώτη φορά διαπιστώνω πόσο μεγάλη σημασία δίνει ο κ. Σόιμπλε στην ανάγκη να εισαχθούν νομοθετικά οι λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, που σημαίνει ότι, όταν εκδίδεται ένα ομόλογο, οι ομολογιούχοι συγκροτούν μια κοινότητα, μια ένωση προσώπων που αποφασίζει κατά πλειοψηφία για την τύχη του ομολόγου και για τη σχέση με τον εκδότη.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική