Πολιτική

Βορίδης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις: Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα δει τι άλλο χρειάζεται και τι μπορεί να γίνει

Με βασικό θέμα συζήτησης, τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο Mega, άνοιξε παράθυρο νέων μέτρων ενίσχυσης, αλλά από τον Σεπτέμβριο. Την επομένη των ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθούν να είναι ηγεμονικοί, εκτίμησε εξ άλλου, ενώ έκανε γνωστό πως ποτέ δεν του ζητήθηκε η παραίτησή του εξαιτίας της στάσης του στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Ξεκινώντας από το αίτημα των αγροτών για φθηνότερο πετρέλαιο, ο υπουργός Επικρατείας αντέτεινε ότι η διαφορετική κλίμακα στη φορολόγηση του πετρελαίου είναι «ισχυρό κίνητρο λαθρεμπορίας». Και, υπενθύμισε, όταν και στο παρελθόν είχε εφαρμοσθεί το μέτρο αυτό, ήταν «ένας από τους λόγους που είχε τότε εκτοξευθεί η λαθρεμπορία». Χαρακτήρισε δε, δύσκολο να διαπιστωθεί πού χρησιμοποιείται το φθηνότερο πετρέλαιο, ως εκ τούτου δήλωσε πως καταλαβαίνει τη διαφωνία του οικονομικού επιτελείου.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cyv9a0ry9875)

Εστιάζοντας στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη – στην «Ώρα του πρωθυπουργού» την Παρασκευή στη Βουλή, απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση -, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη μείωση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ κατά τους μήνες από Μάιο ως Σεπτέμβριο – οπότε «οι αγρότες έχουν αυξημένα ποτίσματα, και άρα αυξημένες ανάγκες» – όπως και τη ρύθμιση, σε ποσοστό 70%, για τα χρέη των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ).

Όμως, πέραν των κυβερνητικών ανακοινώσεων την Παρασκευή, «θα δούμε τι είναι ακόμη εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει […] Θα δούμε όταν έρθει η ώρα εκείνη, ο Σεπτέμβριος δηλαδή, τι είναι το πρόσθετο, το οποίο χρειάζεται και μπορεί να γίνει. Έχουμε και το μάτι μας στραμμένο στον προϋπολογισμό, τώρα ξεκίνησε να εκτελείται. Θα δούμε την εκτέλεσή του και τις δυνατότητες που έχουμε. Επί παρόντος δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε…».

«Από πλευράς Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατορθώσαμε συνολικά τα ποσά, βασική ενίσχυση συν οικολογικά σχήματα, να είναι τα ίδια. Αυτή ήταν τεράστια επιτυχία», επεσήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξης επικρίνοντας ταυτοχρόνως τα κόμματα της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών για την πίεση που άσκησαν «να υπάρχουν μετακινήσεις σε “πρασινίσματα” και οικολογικές πολιτικές σε σχέση με τη γεωργία».

Όμως, συνέχισε, «η Νέα Δημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ελλάδα έδωσαν τεράστια μάχη εδώ και μάλιστα είχαμε τότε ένα μεγάλο κίνδυνο, τον οποίον απέτρεψε ο πρωθυπουργός, τη λεγόμενη εσωτερική σύγκλιση».

Εν τέλει, «το μεγάλο ζήτημα – και το άνοιξε ο πρωθυπουργός και τώρα με τις κινητοποιήσεις των αγροτών έρχεται επιτακτικά, δεν μιλώ μόνο για την Ελλάδα, μιλώ για την Ευρώπη – είναι ότι πρέπει να ξαναδούμε την ΚΑΠ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει φιλο-αγροτική κατεύθυνση. Η εμμονή, η οποία υπήρξε για ορισμένα μέτρα, υπερβολικά κατά τη γνώμη μου, στα θέματα των οικολογικών σχημάτων, θα πρέπει να την ξαναδούν».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική