27 Ιανουαρίου 2023

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται για μια ακόμα φορά να διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς. Εσείς λοιπόν που είστε με καλό σκοπό και τιμάτε τους απόδημους θέλετε να ψηφίσετε το νομοσχέδιο για να αρθούν οι περιορισμοί;», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την άρνησή του να στηρίξει το νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των απόδημων Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους εξαπέλυσε ο κ. Μάκης Βορίδης στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει την δυνατότητα κατάργησης των περιορισμών. Εξασφαλίζει την διευκόλυνση αποτελεσματικής άσκησης εκλογικού δικαιώματος των συνελλήνων μας που έχουν δικαίωμα ψήφου. Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι να διαπιστωσουμε εάν η Αριστερά θα τους το αρνηθεί για μια ακόμα φορά» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς. Εσείς λοιπόν που είστε με καλό σκοπό και τιμάτε τους απόδημους θέλετε να ψηφίσετε το νομοσχέδιο για να αρθούν οι περιορισμοί; Η σκοπιμότητα δεν έχει σημασία. Εχουμε νομική πράξη, έχουμε νομοσχέδιο» ανέφερε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σχολιάζοντας την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί οι απόδημοι δεν θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν κόμμα; Είναι κακό; Όταν κατοικείς στην Γερμανία δεν μπορείς να είσαι ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ; Απαγορεύεται; Απαγορεύεται να έχεις κομματική επιλογή; Ο έλληνας πολίτης που κατοικεί στην Γερμανία δεν έχει κομματικές και πολιτικές απόψεις, κριτήριο ταξικότητας; Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απαγορεύεται; Γιατί; Γιατί όπως λέει ο Κατρούγκαλος διαιρείται η εθνική ενότητα Αλήθεια; Κοίτα καημό; Στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχει αυτή η εθνική ενότητα;» για να προσθέσει «Τα λέει αυτά κόμμα της αριστεράς: ότι εν ονόματι της εθνικής ενότητας δεν μπορούν να υπάρχουν κόμματα γιατί τις υπονομεύουν».

Ο υπουργός ανέφερε ότι με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων, όλοι εκτός από ΚΚΕ επιθυμούν την άρση των περιορισμών για την διευκόλυνση των ελλήνων του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον μόνιμο τόπο κατοικίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει να μην υπάρχουν περιορισμοί αλλά λέει επίσης ότι οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να εκλέγουν μόνο 4 βουλευτές και η ψήφος τους να μην προσμετράται. Μειωμένης επιρροής δεύτερης κατηγορίας. Δεν έχουν δικαίωμα να επηρεάσουν το αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο. Είναι πρόταση που πατάει αυτή; Γιατί ενώ δέχεστε να διευκολυνθούν λέτε να μην έχουν δικαίωμα να επηρεάσουν το αποτέλεσμα; Τι έχετε πάθει; Δεν έχετε κουράγιο και εθνικό ανάστημα να υπερασπιστείτε την θέση των περιορισμών και κατασκευάζετε αυτό το τρομακτικό πλέγμα αντιθέσεων», τόνισε.

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «ερχόμαστε να συζητήσουμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου το οποίο ανακοινώθηκε από τα τηλεπαράθυρα και το οποίο φέρνει στη Βουλή το ύφος και το ήθος των τηλεπαραθύρων, ακριβώς γιατί σκοπός της Κυβέρνησης δεν είναι να αλλάξει το νόμο. Ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο νόμος αυτός ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης μηνών και εξαιρετικά δύσκολων συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων, ενώ το εγχείρημα του σημερινού Υπουργού προφανώς δεν ικανοποιεί τα κριτήρια αυτά. Ούτε ήταν αφορμή για τον νόμο για το εγχείρημα αυτό οι δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη, για τις οποίες έχει αναλυτικά τοποθετηθεί, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη με τους απόδημους της Νότιας Αμερικής στις 22 Μαρτίου είχε προαναγγείλει ένα παρόμοιο εγχείρημα.Η αλήθεια είναι ότι και αυτή η νομοθετική πρόταση συμβαδίζει με τη συνολική υποκρισία που δείχνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας». Σε άλλο σημείο είπε ότι σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ « οι απόδημοι θα έχουν τέσσερις εκπροσώπους που θα τους επιλέγουν οι ίδιοι».Πολιτική