Πολιτική

Βορίδης: Oι αρμοδιότητες για πρωτοβάθμια υγεία και εκπαίδευση δεν θα παραχωρηθούν στους ΟΤΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών  κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τις αρμοδιότητες που σήμερα κατέχουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και θα μπορούσαν να εκχωρηθούν στους ΟΤΑ

Τη διατήρηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο κεντρικό πυρήνα του κράτους υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αποκλείοντας τα σενάρια μεταβίβασης των σχετικών αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής περιφερειών της Βουλής για τον κυβερνητικό προγραμματισμό σχετικά με την λειτουργία των ΟΤΑ αλλά και για το υπο διαμόρφωση πλαίσιο της «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» το οποίο θα εκχωρεί επιπρόσθετες αρμοδιότητες απο τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στους Δήμους και τις περιφέρειες και το οποίο θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Μάρτιο υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «σήμερα η επιλογή που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι του παρόντος δεν προτίθεται να μεταφέρει στην αυτοδιοίκηση την πρωτοβάθμια υγεία ούτε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Υπενθυμίζεται πως η μεταφορά των συγκεκριμένων δύο δομών στους ΟΤΑ είχε προταθεί απο από ειδική επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Εσωτερικών το 2020 υπο τον καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Πάντως, ο κ. Βορίδης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τις αρμοδιότητες που σήμερα κατέχουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και θα μπορούσαν να εκχωρηθούν στους ΟΤΑ.

Ο ίδιος απαρίθμησε το κατάλογο των σχετικών αρμοδιοτήτων μεταξύ των οποίων βρίσκονται ζητήματα για την εποπτεία της αγοράς, τα ληξιαρχεία, τις αδειοδοτήσεις εργοστασίων ενέργειας, την κρατική περιουσία, περιβαλλοντικές κ.α. αδειοδοτήσεις τονίζοντας ωστόσο πως «υπάρχουν Συνταγματικά ζητήματα που αντικειμενικά δεν μπορούν να μεταφερθούν. Κατά το Σύνταγμα το κράτος πρέπει να εποπτεύει τους ΟΤΑ. Εποπτεία θα ασκείται και επι των οικονομικών. Πρέπει όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει. Για παράδειγμα θέλει τα θέματα μετανάστευσης να μείνουν στην αποκεντρωμένη ή να πάνε στο μεταναστευτικής πολιτικής; Οι μεγάλες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που θα πάνε;».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική