15 Αυγούστου 2022

Βορίδης: Περισσότεροι οι μετακλητοί υπουργών επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μάκης Βορίδης επικαλούμενος στοιχεία ανέφερε ότι το 2018 οι μετακλητοί ήταν 2.020 και σήμερα 910 – Χαρακτήρισε προσχηματικές τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Προσχηματικές χαρακτήρισε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο που αναμορφώνει το σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ παράλληλα παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι οι μετακλητοί σε βουλευτές και υπουργούς έχουν μειωθεί σε σχέση με το προσωπικό που απασχολούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βορίδης επικαλούμενος στοιχεία από το μητρώο δημόσιων υπαλλήλων ανέφερε ότι το 2018 οι μετακλητοί εκτός ΟΤΑ, δηλαδή το προσωπικό που απασχολούνταν σε γραφεία υπουργών και κρατικών οργανισμών ανήλθε σε 2.020 ενώ σήμερα είναι στους 910. Επίσης οι επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών το 2018 ήταν 580 και σήμερα 566.

Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχει αντίστροφη εικόνα με τον αριθμό των μετακλητών στους ΟΤΑ καθώς ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έλαβε την απόφαση να στηρίξει την αυτοδιοίκηση παρέχοντας σε δημάρχους και περιφερειάρχες την δυνατότητα να πάρουν περισσότερους μετακλητούς.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η παρέμβαση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος δεν δέχθηκε τα στοιχεία που υπουργού και πρότεινε να συγκροτηθούν μεικτά κλιμάκια (σ.σ. προφανώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) τα οποία θα πραγματοποιήσουν απογραφή μετακλητών!

Πέραν αυτού, ο κ. Βορίδης απάντησε και στην κριτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που υπενθύμισαν παλαιότερες δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να υπάρχουν «θεσμικές παρεμβάσεις για να μην κυβερνήσει ξανά η αριστερά».

Είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ αν δεν το έχετε αντιληφθεί είμαι Δεξιός. Είναι απολύτως θεμιτό ένας αριστερός μα μην θέλει να κυβερνά η Δεξιά και ένας δεξιός να μην θέλει να κυβερνά η αριστερά. Όμως, να σας θυμίσω ότι η Αριστερά είναι αυτή που λέει ότι οι θεσμοί παράγουν ιδεολογία. Άρα όταν λέτε ότι οι θεσμοί παράγουν ιδεολογία δεν κατάλαβα γιατί οι θεσμοί αυτοί θα πρέπει να παράγουν μόνο αριστερή ιδεολογία και όχι δεξιά. Μια εξισωτική αντίληψη για το δημόσιο δεν παράγει εξισωτική ιδεολογία; Και άρα αυτή η ιδεολογία είναι πιο κοντά στην Αριστερά. Μια αξιολόγηση που ενισχύει την αξιοκρατία δεν παράγει ιδεολογία και κουλτούρα ιεραρχίας και αξιοκρατίας και άρα μια ιδεολογία πιο κοντά στην δεξιά; Η Αριστερά υπερασπίζεται ένα κεντρικό ισχυρό κράτος. Μια πολιτική που ενισχύει την αυτοδιοίκηση και άρα αποδυναμώνει το κεντρικό κράτος δεν βρίσκεται πιο κοντά στον δικό ας ιδεολογικό πυρήνα;» ενώ πρόσθεσε : «Το ζήτημά σας είναι ότι για πρώτη φορά έχετε μια παράταξη που δεν στέκεται ενοχικά στην αριστερά και δεν σκύβει το κεφάλι και αυτό σας ενοχλεί».

«Λέτε ναι ή όχι στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό;»

Αναφορικά τέλος με τις προωθούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευση ο κ. Βορίδης είπε «Λέτε ναι ή όχι στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό; Αυτό που επιτυγχάνει το νομοσχέδιο είναι η θέσπιση ενιαίου πανελλαδικού διαγωνισμού που αντικαθιστά την πραγματικότητα του 97% των προκηρύξεων

Σε αυτό τι λέτε; Είναι καλό ή κακό; Εσείς λέτε ότι προϋπάρχει τέτοια ρύθμιση αλλά δεν εφαρμόζεται και το καταψηφίζετε αν και συμφωνείτε. Είναι σοβαρή αυτή η τοποθέτηση;» ενώ παράλληλα τόνισε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις επιταχύνονται οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση των προσλήψεων από την στιγμή που θα εκδοθούν οι πίνακες επιτυχόντων.Πολιτική