2 Οκτωβρίου 2022

Βορίδης: Πολιτικός πρόσφυγας διωκόμενος από το τουρκικό καθεστώς ο Γιασάμ Αγιαβέφε

Στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτογράφηση του Γιασάμ Αγιαβέφε από τις ελληνικές αρχές απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης καταθέτοντας στην Βουλή στοιχεία που αποδεικνύουν πως το συγκεκριμένο πρόσωπο αποτελεί πολιτικό πρόσφυγα διωκόμενο από το τουρκικό καθεστώς.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο κ. Αγιαβάφε έλαβε τιμητική πολιτογράφηση αν και είναι υπήκοος του ψευδοκράτους με βαρύ ποινικό μητρώο ο κ. Βορίδης απάντησε πως «ο συγκεκριμένος πολιτογραφήθηκε τον Ιούλιο του 2016 πολίτης του ψευδοκράτους για να του αφαιρεθεί η υπηκοότητα τον Νοέμβριο του 2016. Το 2022 δεν είχε αυτή την ιδιότητα». Ανέφερε επίσης πως από τον έλεγχο προέκυψε ότι το ποινικό του μητρώο είναι «λευκό» ενώ πρόσθεσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών σημειώνουν ότι «όσα δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο για τον Γ. Αγιαβέφε είναι μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια».

Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Κώστα Ζαχαριάδη είπε «Σε γνώση δική μου δεν έχει έρθει άλλη σύνδεση του συγκεκριμένου προσώπου με το ψευδοκράτος. Αντίθετα, έχω αναφορά από τις υπηρεσίες πληροφοριών που μου λένε ότι οι πληροφορίες που τον αφορούν προέρχονται όλες από τον τουρκικό τύπο, είναι μη επιβεβαιωμένες και δεν συντρέχει κίνδυνος ασφάλειας από το πρόσωπο αυτό. Επίσης έχω μια απόφαση του Αρείου Πάγου στο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοσή του. Ο Αρειος Πάγος λέει στην απόφασή του ότι αποδείχθηκε για τον Γ. Αγιαβάφε ότι είναι Χριστιανός στο Θρήσκευμα, μέλος ομάδας αντιφρονούντων προς το καθεστώς της Τουρκίας και πως εξαιτίας τις αντιπολιτευτικής του δράσης δέχεται τρομοκρατικές επιθέσεις στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα να έχει καταφύγει η οικογένειά του στην Ελλάδα. Επομένως κινδυνεύει σε περίπτωση εκδόσεως στην Τουρκία να τιμωρηθεί για τα θρησκευτικά και πολιτικά του πιστεύω» για να προσθέσει ότι με το ίδιο σκεπτικό του χορηγήθηκε καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα από το γραφείο Ασυλου της Θεσσαλονίκης.

Πέραν αυτών, ο κ Βορίδης αναφέρθηκε σε επιστολές του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Μητροπολίτη Πειραιώς και της Ιεράς Συνόδου, των Δήμων Πειραιά, Ραφήνας, Αχαρνών και της Ελληνικής Αστυνομίας που ενημερώνουν πως οι επενδύσεις και οι δωρεές του συγκεκριμένου προσώπου ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ.

«Με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο πρόσωπο ως πολιτικός πρόσφυγας θα πολιτογραφούταν εντός 3ετίας χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση» είπε στο τέλος.Πολιτική

Εγγραφή στο newsletter

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα