2 Δεκεμβρίου 2022

Βουλή: Άμεσα η απαγόρευση χρήσης πλαστικών μίας χρήσης

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής υδατικών πόρων της ειδικής μόνιμης επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα «Απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης στο πλαίσιο της προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος

Η απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης και οι δράσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της υποεπιτροπής υδατικών πόρων της ειδικής μόνιμης επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα «Απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης στο πλαίσιο της προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Ευρωπαϊκή οδηγία 2019/904 για περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης)».

Την σύσταση δύο επιτροπών για να εφαρμοστεί άμεσα η οδηγία της ΕΕ ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης. «Κεντρική πολιτική είναι να υιοθετήσουμε άμεσα την οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης. Αυτό είναι βασική πρωτοβουλία και στρατηγική της χώρας μας. Θα χρησιμοποιήσουμε δύο επιμέρους επιτροπές, μία διυπουργική ομάδα που ήδη υπήρχε και θα την επανασυστήσουμε , στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα παραγωγικά υπουργεία ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε και σε συγκυβερνητικό επίπεδο τις δράσεις για την κυκλική οικονομία», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αραβώσης , ενώ προσέθεσε ότι θα συσταθεί και μια επιτροπή παραγωγικών φορέων που θα μετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και παραγωγικοί φορείς, που θα δουλεύουν αμφίδρομα με το υπουργείο. Ακόμη, όπως τόνισε , το χρονοδιάγραμμα δράσης για την επίτευξη της οδηγίας θα είναι μέχρι την 30η Ιουνίου του 2020, ένα χρόνο νωρίτερα από την προθεσμία της ΕΕ. «Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Υπάρχουν και τα κινήματα πολιτών και τα μαθητικά κινήματα που μας πιέζουν προς τα εκεί. Δεν είναι κομματικό θέμα αλλά μας αγγίζει όλους και πρέπει όλοι μαζί να δράσουμε για να πετύχουμε τους στόχους», κατέληξε ο κ. Αραβώσης.

Στην προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στον νησιωτικό χώρο αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου. «Επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα να αποκτήσει μία επίσημη αναγνωρισμένη και στοιχειοθετημένη δημόσια νησιωτική πολιτική που θα σχετίζεται με συγκεκριμένα μέτρα εργαλεία και κίνητρα για την υλοποίησή της. Από τις κύριες στοχεύσεις αυτής της πολιτικής είναι η προώθηση των δράσεων της κυκλικής οικονομίας Δράσεις που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας», υπογράμμισε. Παράλληλα σημείωσε: «Στον νησιωτικό χώρο είναι πολύ σημαντικό η προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών και η υιοθέτηση της συγκεκριμένης οδηγίας έρχεται και ακουμπάει και στο επίπεδο της ζωής των νησιωτών και σε όλη την προσπάθεια που γίνεται για την διατήρηση του φυσικού κάλλους των νησιών. 39 τόνοι πλαστικών την ημέρα σύμφωνα με τη WWF πέφτουν στις ελληνικές θάλασσες». Η κ. Καλογήρου τόνισε την ανάγκη για την χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που να σχετίζεται με μέτρα και κίνητρα. Όχι μόνο αντικίνητρα αλλά και θετικά κίνητρα για όσους έχουν δραστηριότητα πάνω σε θέματα κυκλικής επιχειρηματικότητας. «Πρέπει να ενισχύσουμε τους νησιώτες επιχειρηματίες σε θέματα κυκλικής επιχειρηματικότητας. Η νησιωτική πολιτική μπορεί να πρωτοστατήσει σε όλη αυτή την προσπάθεια», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο συμμετοχικών δράσεων της WWF Ελλάς, Αχιλλέα Πληθάρα, για να περιοριστούν τα πλαστικά μιας χρήσης «πρέπει να ληφθούν κατάλληλα πολιτικά μέτρα, να υπάρξει συνεργασία με τις επιχειρήσεις προκειμένου να σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια όπως επίσης και να συμμετάσχουν οι πολίτες που απουσιάζουν από αυτή την εξίσωση».

«Το πλαστικό είναι μία πάρα πολύ σημαντική και χρήσιμη ύλη την οποία θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε, το θέμα είναι να μην την χρησιμοποιούμε για μια χρήση και να την πετάμε. Μιλάμε για κατάργηση χρήσεων και καταχρήσεων του πλαστικού», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) και ομότιμος καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Μιχαήλ Σκούλλος.

Στις δράσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν για το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων αναφέρθηκε η υπεύθυνη προγραμμάτων στο Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη, χημικός περιβάλλοντος και οικοτοξικολόγος, Δρ. Θωμαΐς Βλαχογιάννη. «Πρόκληση της εποχής μας είναι να μετατρέψουμε την επιστήμη και όλα τα επιστημονικά δεδομένα σε πολιτικές δράσεις. Χρειάζεται να υπάρξει εφαρμογή εναρμονισμένων και συντονισμένων μεθόδων παρακολούθησης των θαλασσίων απορριμμάτων, να αυξηθεί και να επεκταθεί η γεωγραφική και χρονική κάλυψη των περιοχών παρακολούθησης για όλους τους σχετικούς δείκτες της οδηγίας πλαίσιο και να υπάρχει ομογενή και συνεχής συλλογή δεδομένων που θα επιτρέπουν τη διασυνοριακή αξιολόγηση της απειλής των θαλασσίων απορριμμάτων», επισήμανε.Πολιτική