Πολιτική

Βουλή: Αυτός είναι ο νέος «χάρτης» της – Τα 104 «πρωτάκια» και οι 75 γυναίκες του κοινοβουλίου της μιας ημέρας

Αλλαγή φρουράς στο 35% των κοινοβουλευτικών εδρών έφερε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου καθώς από τους 300 βουλευτές οι 104 εκλέγονται για πρώτη φορά, οι 13 είναι νεοεκλεγέντες (δεν ήταν Βουλευτές κατά την προηγούμενη Περίοδο, αλλά διετέλεσαν βουλευτές σε παλαιότερη κοινοβουλευτική περίοδο) και οι υπόλοιποι 183 κατάφεραν την άμεση ανανέωση του βουλευτικού αξιώματος.

Από τους 104 πρωτοεκλεγμένους οι 30 είναι γυναίκες.

Συνολικά η νέα εθνική αντιπροσωπεία έχει 75 γυναίκες, 9 περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή του 2019.

– Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει συνολικά 146 βουλευτές, με 32 «πρωτάκια» και 30 γυναίκες.

– Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές από τους οποίους οι 22 είναι πρωτοεκλεγμένοι ενώ υπάρχουν και 21 γυναίκες.

– Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 41 έδρες. Οι 24 βουλευτές εκλέγονται για πρώτη φορά ενώ διαθέτει 10 γυναίκες

– Η ΚΟ ΚΚΕ αυξάνει με 26 βουλευτές εκ των οποίων οι 11 είναι πρωτοεκλεγμένοι ενώ υπάρχουν 7 γυναίκες

– Η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης καταλαμβάνει 16 έδρες, έχει 10 νέους βουλευτές και 4 γυναίκες.

Ορκωμοσία σήμερα στις 18:30

Η ορκωμοσία των 300 βουλευτών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:30 στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου ενώ την Δευτέρα 29 Μαΐου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου. Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να προτείνει για την θέση του προέδρου και των 3 πρώτων αντιπροέδρων τα ίδια πρόσωπα που θήτευσαν και την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή τους Κωνσταντίνο Τασούλα (Πρόεδρος Βουλής), Νικήτα Κακλαμάνη (Α΄ αντιπρόεδρος), Χαράλαμπο Αθανασίου (Β αντιπρόεδρο) και Θανάση Μπούρα (Γ αντιπρόεδρο). Για τις υπόλοιπες θέσεις θα προταθούν η κυρία Μερόπη Τζούφη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ και ο κ. Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση.

Η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Μαΐου θα έχει διάρκεια μόλις μια ημέρα καθώς λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εως το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσής της και προκήρυξης νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου. Οι νέες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με λίστα βουλευτών όπου κατά πολιτικό κανόνα τοποθετούνται στις πρώτες θέσεις οι υποψήφιοι που έλαβαν τους περισσότερους «σταυρούς» στην προηγούμενη αναμέτρηση. Είναι βέβαιο πως η ανθρωπογεωγραφία της επόμενης Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με την σύνθεση που ετοιμάζεται να ορκιστεί σε λίγες ώρες.

Με 32 νεοεκλεγέντες βουλευτές η ΝΔ

Ειδικότερα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αποτελείται από 146 βουλευτές εκ των οποίων οι 109 ήταν βουλευτές και την περίοδο 2019-23. Οι 32 εκλέγονται για πρώτη φορά και σε αυτούς συγκαταλέγονται οι πρώην εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης (Α΄Αθήνας), Δόμνα Μιχαηλίδου (Α’ Πειραιά) , Στέλιος Πέτσας (Ανατολική Αττική), Σοφία Ζαχαράκη (Ανατολική Αττική), Χρήστος Τριαντόπουλος (Μαγνησία), ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης (Νότιος Τομέας Αθήνας) αλλά και νέοι βουλευτές όπως η κυρία Σέβη Βολουδάκη (Χανιά) και οι υποψήφιες στο Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ιωάννα Λυτρίβη κ.α.

Επίσης, επανεκλέγονται πρόσωπα που δεν ήταν μέλη της προηγούμενης εθνικής αντιπροσωπείας μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ηλεία), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμα), Αρια Αγάτσα (Βόρειος τομέας Αθήνας) κ.α.

22 «πρωτάκια» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική