4 Μαρτίου 2021

Βουλή: Κόντρα για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν υπήρξε σχέδιο εισβολής στον Έβρο, αλλά ελεγχόμενη κρίση»

 «Αν ήθελε η Τουρκία να σπρώξει προς την χώρα μας μετανάστες δεν θα διάλεγε τον φράχτη» ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη - «Πρόκειται για εισβολή. Το είδα με τα μάτια μου» απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αίσθηση και σφοδρή αντίδραση της πλειοψηφίας προκάλεσε η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ πως η τουρκική απόπειρα προώθησης χιλιάδων μεταναστών από τα σύνορα του Έβρου τον περασμένο Μάρτιο δεν ήταν σχέδιο εισβολής, αλλά δημιουργία ελεγχόμενης κρίσης.

Την άποψη ανέπτυξε η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη κατά την συζήτηση για το νέο έργο ενίσχυσης του φράχτη στον Εβρο, λέγοντας αρχικά: «Εισβολή αμάχων και αδύναμων δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται έτσι. Είναι όμως μια εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν για να εκβιάζει» για να προσθέσει: «Αν ήθελε η Τουρκία να σπρώξει προς την χώρα μας μετανάστες δεν θα διάλεγε τον φράχτη αλλά, άλλα σημεία. Γι αυτό το λέω ελεγχόμενη κρίση. Ενδεχομένως να ήθελε να γκρεμίσει το φράχτη για να δημιουργήσει ψυχολογικό πλήγμα προς Ελλάδα».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί «με την άποψη ότι η Ελλάδα είναι η ασπίδα μιας Ευρώπης φρούριο, καθώς αυτή η άποψη βγάζει μισαλλόδοξα αντανακλαστικά».

Σε άλλο σημείο και προκειμένου να αντικρούσει την κριτική επανέλαβε: «Προφανώς είδαμε τα γεγονότα που ήταν οργανωμένα από την Τουρκία. Εγώ έδωσα απάντηση στο ερώτημα γιατί η Τουρκιά επέλεξε να κάνει αυτή την απόπειρα – να σπρώξει δηλαδή μετανάστες – σε μια περιοχή που υπάρχει φράχτης 10 χιλιομέτρων και δεν πήγε σε άλλα σημεία. Έδωσα απάντηση λέγοντας πως προφανώς ήθελε εκεί για να δώσει σήμα και μίλησα για ελεγχόμενη κρίση. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει έλλειμμα του πώς διαβάζουμε την στάση της Τουρκίας. Αν δεν διαβάσουμε σωστά τί κάνει η Τουρκία δεν μπορούμε να έχουμε σωστή εξωτερική πολιτική. Τι θα πει επίθεση από μετανάστη; Εργαλειοποίηση υπάρχει».

Χρυσοχοΐδης: «Πρόκειται για εισβολή»

Απαντώντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγησε: «Πρόκειται για εισβολή. Το είδα με τα μάτια μου. Χιλιάδες άνθρωποι που δεν είχαν την εικόνα πρόσφυγα. Χιλιάδες άνθρωποι που ήταν μόνοι τους χωρίς οικογένειες, που πήγαν εκεί με την βοήθεια και παρότρυνση των τουρκικών δυνάμενων για να ρίξουν τον φράχτη. Η απόπειρα εισβολής δεν έγινε μόνο στις Καστανιές που υπάρχει φράχτης, αλλά και σε άλλα σημεία με χιλιάδες ανθρώπους που επιχείρησαν να περάσουν το ποτάμι. Επρόκειτο περι εισβολής. Είπαμε ότι δεν θα περάσουν ούτε θα της περάσει της Τουρκίας, όπως και έγινε. Όσοι έχουν ανάγκη προστασίας, υπάρχουν οι επίσημοι σταθμοί όπου μπορούν να ζητήσουν άσυλο. Η Ελλάδα σέβεται την συνθήκη Γενεύης, το Ευρωπαϊκό Ασυλο και κάθε κατατρεγμένο».

Νωρίτερα ο βουλευτής Εβρου με την ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης ανέφερε: «Ήταν εισβολή που συντονίστηκε από τις τουρκικές αρχές. Δεν ήταν γυναικόπαιδα αλλά άτομα σε μάχιμη ηλικία που προμηθεύονταν καπνογόνα και άλλο υλικό από τις τουρκικές αρχές» και ο βουλευτής Φωκίδας Γιάννης Μπούγας (ΝΔ) είπε: «Τι εννοείτε με τον όρο ελεγχόμενη κρίση και όχι εισβολή; Θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η Τουρκία δεν ήθελε να προωθήσει χιλιάδες μετανάστες; Είχαμε καθαρή περίπτωση εισβολής με συντονισμό των κινήσεων των μεταναστών από τουρκικές αρχές και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε επέμβαση μονάδων τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αστυνομίας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.grΠολιτική