1 Οκτωβρίου 2020

Βουλή: Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την ΠΝΠ με τις επιτάξεις χώρων για τις κλειστές δομές

Ο Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε την κυβέρνηση για παραβίαση των κοινοβουλευτικών παραδόσεων και απαξίωση της Βουλής – Για λαϊκισμό και για προσπάθειες να “ψαρέψει σε θολά νερά” σε ένα πρόβλημα που η δική του κυβέρνηση έχει δημιουργήσει, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σπήλιος Λιβανός της ΝΔ

Πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην κατασκευή και λειτουργία κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Λιβανός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και για προσπάθειες να “ψαρέψει σε θολά νερά” σε ένα πρόβλημα που η δική του κυβέρνηση έχει δημιουργήσει.

Η αρχή έγινε όταν ο κ. Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατήγγειλε την κυβέρνηση για παραβίαση των κοινοβουλευτικών παραδόσεων και απαξίωση της Βουλής μέσω της νομοθέτησης με ΠΝΠ έναντι της κατάθεσης νομοσχεδίου και της άμεσης διεξοδικής συζήτησης επί του περιεχομένου του, αποδίδοντας την πρακτική αυτή σε φόβο του Μεγάρου Μαξίμου για «αντάρτικο» από τους νησιώτες βουλευτές της ΝΔ και υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν «γκέτο» στα νησιά που σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

«Φοβάστε ότι σε μια ονομαστική ψηφοφορία οι βουλευτές σας από τα νησιά δεν θα το ψηφίσουν το μέτρο κι ότι σε μια ανοιχτή διαδικασία με ακρόαση των δημάρχων και των τοπικών φορέων η κοινωνία θα καταλάβει το λάθος σας. Είναι απαράδεκτο. Εκτός αν κάνετε την ΠΝΠ για να δώσετε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να πει “κάναμε κι εδώ λάθος” όπως με το Υπουργείο Μετανάστευσης. Από λάθος σε λάθος. Πρέπει να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία αλλιώς δεν αντέχετε τη Δημοκρατία και τον διάλογο», επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

Αντιδρώντας ο κ. Λιβανός (ΝΔ) υποστήριξε την ρύθμιση τονίζοντας ότι ήταν αναγκαία για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και υγείας, καθώς η κατάσταση είχε φτάσει στο όριό της, ενώ σχολίασε με νόημα ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό «για να ψαρεύει κανείς σε θολά νερά με λαϊκισμό».

«Έπρεπε να πάρουμε το πολιτικό κόστος. Και να πούμε επίσης ότι δεν ισχύουν τα ψέματά σας ότι θα κρατήσουμε 3 δομές στα νησιά. Στο τέλος της διαδικασίας – που ελπίζουμε να είναι το καλοκαίρι – θα κρατήσουμε μία δομή, η οποία θα έχει λιγότερους από τους μισούς που έχει τώρα», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Απέκρουσε, δε, τα πυρά περί κακής νομοθέτησης μέσω ΠΝΠ ως «απαράδεκτα κι αστεία» εκ μέρους της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που όπως την «κάρφωσε» είχε φέρει 34 ΠΝΠ στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής της.

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για «ανεμική και ανιχνευτική» πολιτική που υποδηλώνει φόβο υπεράσπισης των πρωτοβουλιών της ακόμη και των επιτυχιών της, άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, εκτοξεύοντας παράλληλα βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για αντιπολιτευτικό λόγο «γεμάτο πονηρία, ασάφειες και απόπειρες πολιτικής κερδοσκοπίας».

«Αυτά που ακούγονται όλη μέρα ενώπιον ενός εμβρόντητου λαού είναι έξω από τις ανάγκες που έχει η χώρα. Γιατί το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν είναι ένα εσωτερικό θέμα, αλλά ζήτημα που αφορά την Ευρώπη και την εξωτερική πολιτική της χώρας και εστιάζεται στα ελληνοτουρκικά, που μόνο ένας ανόητος και τυφλός δεν μπορεί να το δει έτσι», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματική η κρίση.

Στην συζήτηση ενεπλάκη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Επιτάξεις γίνονται μόνο στις δικτατορίες. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν».

Απο την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος μίλησε για «μέτρο έκτακτης ανάγκης»Πολιτική