2 Οκτωβρίου 2022

Βουλή: Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ πλειοψηφίας και αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιούργησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του κοινοβουλίου και η απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση ειδικής επιτροπής για τον έλεγχο της διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά της ΝΔ επισημάνθηκε πως η Βουλή διαθέτει όλα τα ελεγκτικά εργαλεία, τις αρμόδιες επιτροπές και τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου προκειμένου να ενημερώνεται από τους αρμόδιους υπουργούς για όλα τα ζητήματα. Επιπρόσθετα, εξηγήθηκε πως η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει την ενεργοποίηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον προληπτικό έλεγχο των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης του ανέφερε πως τον προσεχή Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι περιοδικές ενημερώσεις των μελών όλων των επιτροπών της Βουλής (Οικονομικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Κοινωνικών Υποθέσεων, Εμπορίου κ.α.) από τους αρμόδιους υπουργούς για όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης.

Στο ίδιο πλαίσιο ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα δημιουργίας μιας υβριδικού τύπου παραεπιτροπής που θα λειτουργεί ως οιονεί εξεταστική επιτροπή. «Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να ρίξει μια σκιά σκανδάλου πριν ακόμα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος. Την ίδια σκιά επιχειρεί να ρίξει και στο ΕΣΠΑ χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ακουστεί τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης υποστήριξε ότι η πλειοψηφία επιχειρεί να απορρίψει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα με διαδικαστικά επιχειρήματα. « Το ζήτημα της λογοδοσίας είναι μείζον σε όλη την Ε.Ε. Γιατί σε άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια φτιάχνουν αντίστοιχες επιτροπές;» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις που ξεπερνούν την Συνταγματική της θητεία.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης Χαρίτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει «αλλεργία στην διαφάνεια και στην λογοδοσία». «Οσο και αν καθυστερήσει τις εκλογές ο πρωθυπουργός αυτές θα γίνουν και η επόμενη κυβέρνηση θα ανακατευθύνει τα κονδύλια με τρόπο δίκαιο και συμπεριληπτικό» είπε σε άλλο σημείο.

Υπερ της σύστασης επιτροπής ελέγχου τοποθετήθηκε και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη αναφέροντας ότι αποτελεί πρόταση του δικού της κόμματος που υιοθετήθηκε στην συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχη στάση εξέφρασε και η Ελληνική Λύση ενώ η πρόταση απορρίφθηκε για διαφορετικούς λόγους από το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.Πολιτική