29 Νοεμβρίου 2022

Βουλή: Κόντρα Βαρβιτσιώτη – Μουζάλα για το μεταναστευτικό

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί να μεταφέρει μετανάστες σε ξερονήσια επαναφέροντας πολιτικές περασμένων σκοτεινών δεκαετιών - “Η ΝΔ είναι η φιλελεύθερη παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και υπερασπίστηκε με πολιτικό θάρρος την παραμονή της στην ένωση" απάντησε ο κ. Βαρβιτσιώτης

Κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση του μεταναστευτικού άσκησε στην Βουλή ο κ. Γιάννης Μουζάλας προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική, επι των ημερών του οποίου δημιουργήθηκαν οι απάνθρωπες συνθήκες στην Μόρια, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί να μεταφέρει μετανάστες σε ξερονήσια επαναφέροντας πολιτικές περασμένων σκοτεινών δεκαετιών. “Δεν είστε Νέα Δημοκρατία. Είστε η ΕΡΕ του ‘65 και πάτε ολοταχώς για τον Εθνικό Συναγερμό” σχολίασε απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειψηφίας.

“Η ΝΔ είναι η φιλελεύθερη παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και υπερασπίστηκε με πολιτικό θάρρος την παραμονή της στην ένωση όταν όλος ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε την Ευρώπη” αντέδρασε ο κ. Βαρβιτσιώτης για να προσθέσει: “Υπάρχει ένα ερώτημα: Ηταν πετυχημένη η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και σας έκανε υπερήφανους; Έπαιρνε τα εύσημα ή ήταν η πολιτική που προκάλεσε 2 χιλάδες πρωτοσέλιδα για την απάνθρωπη πολιτική της και άνδρωσε ακραία καθεστώτα στην ευρώπη λόγω της εδώ πολιτικής”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι “Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να κάνει μια πολιτική την οποία δεν κάνατε δυστυχώς. Είναι μια πολιτική που δεν βρίσκεται έξω απο τους ευρωπαϊκούς κανόνες και του διεθνούς δικαίου. Πολιτική για την καλύτερη θωράκιση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Επιτήρηση της θωράκισης και δημιουργία μηχανισμού για να λειτουργήσει η κοινή δήλωση ΕΕ Τουρκίας που επιβάλει επιστροφές που δεν κάνατε. Απο τους 100 χιλ που ήρθαν μετά την κοινή δήλωση καταφέρατε να στείλετε πίσω μόνο 1800.

Σήμερα αυτό τον μηχανισμό προσπαθούμε να στήσουμε στα πόδια του σε μια περίοδο που πολλαπλασιάστηκαν οι ροές λόγω πολλών παραγόντων μεταξύ των οποίων της επιλογής της Αγκυράς να οξύνει τις σχέσεις με την Ευρώπη. Αντι να ακούμε κριτική προς την Ευρώπη σήμερα ακούμε κριτική ότι δήθεν η ΝΔ προσπαθεί να φτιάξει ξερονήσια και να κάνει πολιτική του ‘50 και ‘40. Κάνετε λάθος. Διαβάζετε λάθος τα δεδομένα. Δεν παραδώσατε κάτι που να μας κάνει χαρούμενους. Προσπαθούμε να διορθώσουμε τα πράγματα. Αυτό που εμείς κάνουμε θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό”.Πολιτική