Πολιτική

Βουλή: Οι θέσεις των επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων για το εργασιακό νομοσχέδιο

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης, ανέφερε ότι «με τις νέες διατάξεις δημιουργείται μια εργασιακή ζούγκλα»

Κριτική από δύο αντικρουόμενες πλευρές δέχεται το εργασιακό νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την ακρόαση των εκπροσώπων συνδικαλιστικών και επιχειρηματικών φορέων.

Η υπεύθυνη τομέα Απασχόλησης του ΣΕΒ, Αικατερίνη Δασκαλάκη ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και αξιοποιεί το ευέλικτο σύστημα απασχόλησης, με τρόπο που δεν συνάδει με τις σύγχρονες πρακτικές».

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του έχει υποστηρίξει μεταξύ άλλων πως «η εργασιακή μεταρρύθμιση οφείλει να συμβάλλει στη βελτίωση του εργασιακού και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, χωρίς, όμως, να επιφέρει πρόσθετα άμεσα και έμμεσα οικονομικά και λειτουργικά βάρη στις επιχειρήσεις και ειδικά στις μικρομεσαίες, που επηρεάζουν σημαντικά τη δυνατότητά τους να παραμένουν παραγωγικές, αποτελεσματικές και ανταγωνιστικές».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε πως «το νομοσχέδιο έρχεται να απορρυθμίσει το Εργατικό Δίκαιο και την αγορά εργασίας, ενώ δεν αποτελεί εφαλτήριο για ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαδάς μίλησε «για ένα πολυνομοσχέδιο που αφήνει τους συντριπτικά περισσότερους δυσαρεστημένους, έχει πολλές ασάφειες και χτυπάει τον πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης, ανέφερε ότι «με τις νέες διατάξεις δημιουργείται μια εργασιακή ζούγκλα κι ένας εργαζόμενος «λάστιχο» που δεν θα έχει ωράριο, ούτε θα έχει ελεύθερες Κυριακές».

«Για νομοσχέδιο προστασίας του εργοδότη και του ΣΕΒ, ύμνου της ατομικότητας και μίσους στη συλλογικότητα», έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς, εκτιμώντας ότι με την εφαρμογή του θα αυξηθεί η απλήρωτη και αδήλωτη εργασία.

Θετικές χαρακτήρισε τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Αντώνης Μέγγουλης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ), ο οποίος αναφερόμενος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εκτίμησε ότι θα εξυπηρετήσει το λιανεμπόριο που έχει πολλές ανάγκες ειδικά στην τουριστική σεζόν. Την άποψη ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηλίας Κικίλιας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Νίκος Ζωητός.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική