5 Οκτωβρίου 2022

Βουλή: Ψηφίστηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επαναφορά του 2ου εισαγγελέα στην ΕΥΠ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επαναφέρει το διπλό δικαστικό φίλτρο για την έγκριση των αιτημάτων παρακολούθησης της ΕΥΠ από την Ολομέλεια της Βουλής. Υπερ των διατάξεων ψήφισε η Νέα Δημοκρατία ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «βαθύτατη πληγή για το κράτος δικαίου» τις παράνομες παρακολουθήσεις κατηγορώντας παράλληλα την αντιπολίτευση για συνειδητή απόπειρα ταύτισης των παράνομων και νόμιμων επισυνδέσεων.

Παράλληλα, υπογράμμισε την βούληση της κυβέρνησης να φέρει συνολική πρόταση για τον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ αλλά και για την αυστηρή αντιμετώπιση της διακίνησης και εμπορίας των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης.

«Η παράνομη παρακολούθηση είναι βαθύτατη πληγή του κράτους δικαίου και παίρνει επιδημικό χαρακτήρα σε όλο τον κόσμο» σημείωσε για να προσθέσει πως «εμείς δεσμευόμαστε ότι το συνολικό πλαίσιο που θα φέρουμε θα έχουμε αυστηρότατες ρυθμίσεις για την διακίνηση και εμπορία τέτοιων λογισμικών».

«Εγώ δεσμεύομαι ότι, ανεξαρτήτως αν θα είμαι εγώ ο υπουργός ή εάν δεν θα είναι αυτή η κυβέρνηση, θα αξιολογηθούν όλες αυτές οι προτάσεις με σκοπό να αλλάξουμε το πλαίσιο έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό επίπεδο λογοδοσίας» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ο κ. Γεραπετρίτης απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «άκουσα τον κ. Ραγκούση να λέει ότι η κυβέρνηση κάνει τις παρακολουθήσεις μέσω του Predator. Στοιχεία έχετε; Δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε καν ενδείξεις» για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως «μεταξύ των νόμιμων παρακολουθήσεων και των παράνομων – με τις οποίες η κυβέρνηση δεν έσχει σχέση – υπάρχουν και οι ενδιάμεσες. Η παρακολούθηση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης καταγράφοντας τις συνεδριάσεις του Eurogroup ήταν παράνομη ή νόμιμη;».

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε τέλος πως «η νόμιμη παρακολούθηση είναι μια δικαστική πράξη. Αμφισβητεί κανείς σε αυτή την αίθουσα ότι η δικαστική πράξη είναι νόμιμη; Κουνάτε καταφατικά το κεφάλι σας κ. Σπίρτζη, δεν το περίμενα».Πολιτική

Εγγραφή στο newsletter

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα