Πολιτική

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος και στήριξης της οικογένειας

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ ψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσε η ΝΔ. «Παρών» επί της αρχής δήλωσε η Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν επί της αρχής τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πολλά άρθρα ωστόσο που κρίθηκε από αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση υπερψηφίστηκαν και από αυτές.

Πετραλιάς: Θέτουμε σε εφαρμογή την βασική προεκλογική μας δέσμευση για βελτίωση των μισθών, κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετίας

Το σχέδιο νόμου που φέρνουμε προς ψήφιση εστιάζει στην τροποποίηση συνταξιοδοτικών, μισθολογικών και φορολογικών διατάξεων, για την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος και στην εφαρμογή μέτρων οικονομικού χαρακτήρα προς περαιτέρω στήριξη των πολιτών, ανέφερε νωρίτερα ο υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Όπως σημείωσε ο κ. Πετραλιάς το νομοσχέδιο υπηρετεί έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, την προεκλογική δηλαδή δέσμευση της ΝΔ για βελτίωση των μισθών, κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετίας. «Το νομοσχέδιο δίνει το στίγμα της πολιτικής μας η οποία προτάσσει την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων, δίχως να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας και δίχως να υπερβαίνει τις αντοχές μας. Προχωράμε σταθερά και υπεύθυνα στην υλοποίηση του προγράμματος μας, επενδύοντας στα σημαντικά βήματα που έγιναν την περασμένη τετραετία με στόχο μια οικονομία που θα αναπτύσσεται γρήγορα, προς όφελος των πολιτών», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Θέμα έλλειψης απαρτίας για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας τις πρώτες πρωϊνές ώρες ήγειρε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας

Με παρέμβαση, την τρίτη κατά σειρά για τη διαδικασία της συζήτησης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε καλέσει το προεδρείο να ξεκαθαρίσει αν είναι στην πρόθεσή του να διεξαχθεί μεταμεσονύχτια η ψηφοφορία, επί του νομοσχεδίου, σε άδεια Βουλή. «Είναι βέβαιο ότι στις τρεις τα ξημερώματα, θα είναι πολύ λιγότεροι βουλευτές στην αίθουσα, από όσοι είναι αυτή τη στιγμή», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Και στη Διάσκεψη των Προέδρων και στην Ολομέλεια συμφωνήθηκε ότι η συζήτηση και επί της αρχής και επί των άρθρων είναι ενιαία και θα ολοκληρωθεί σε μια συνεδρίαση. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα πάμε ως τις τρεΙς η ώρα. Νομίζω και με τη δική σας προεδρία, πηγαίναμε τόσο αργά. Κάτι θυμάμαι και εγώ…», απάντησε ο προεδρεύων Αθανάσιος Μπούρας και πρόσθεσε: «Η διαδικασία συνεχίζεται και όταν δεν υποβάλλεται αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, η ψηφοφορία γίνεται σύμφωνα με την αρχή της δεδηλωμένης και ψηφίζουν οι εισηγητές των κομμάτων. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθεί πάγια η Βουλή, χρόνια τώρα».

«Επί προεδρίας μου δεν έγινε τέτοιο πράγμα, μόνον προεδρεύοντος άλλου, αφού κατέβηκα από την έδρα, γιατί διαφώνησα με την ψήφιση των μνημονίων», απάντησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και κάλεσε τον κ. Μπούρα να εξηγήσει για ποιον λόγο εφαρμόζεται μια τέτοια διαδικασία, «την ώρα που καίγεται όλη η χώρα».

«Εμείς λέμε να εφαρμοστεί το σώφρον», επέμεινε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «εμείς καταγράφουμε την αντίθεσή μας και καταγράφουμε και την αντίθεσή μας ελλείψει απαρτίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική