4 Οκτωβρίου 2022

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα προκειμένου να διεξαχθεί η μυστική ονομαστική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης απαιτούνται τουλάχιστον 120 θετικές ψήφοι οι οποίες φαίνεται ότι θα συγκεντρωθούν καθώς το σύνολο των αντιπολιτευτικών κομμάτων δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν.

Δείτε LIVE:

Η ΝΔ δια του εισηγητή της Δημήτρη Καιρίδη δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη χρονικής επέκτασης της έρευνας ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά συμπεράσματα αναφορικά με τις διαχρονικές αδυναμίες της ΕΥΠ. «Θεωρούμε χρήσιμο να υπάρξει επέκταση στο παρελθόν όχι για συμψηφισμούς ή για να παραγκωνιστεί το μείζον που είναι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αλλά για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Καιρίδης για να προσθέσει ότι «ο κ. Ανδρουλάκης υπήρξε θύμα βάναυσης παραβίασης της ιδιωτικότητάς του». Πέραν αυτών ο εισηγητής της πλειοψηφίας σημείωσε πως «Κάποιοι, έχοντας αποτύχει εδώ και χρόνια να ανακάμψουν στερούμενοι από προτάσεις θεωρούν ότι αυτή είναι η ευκαιρία τους. Αλίμονο αν όλοι μας μείνουμε στο μικροκομματικό μας συμφέρον και αγνοήσουμε το μεγάλο και το εθνικό και αλίμονο κύριοι του ΠΑΣΟΚ αν επιτρέψουμε στους υποκριτές που δεν δίστασαν το 2016 όχι απλώς να υποκλέψουν αλλά και να δημοσιοποιήσουν στην κομματική τους εφημερίδα την Αυγή τα e-mail του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας την παραμονή της έκδοσης για τις τηλεοπτικές άδειες να καπελώσουν τη διαδικασία».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε: «Στην περίπτωση Ανδρουλάκη ή υπήρχε λόγος και ήταν νόμιμη η παρακολούθηση και άρα δεν μπορεί να ήταν λάθος είτε δεν υπήρχε εξαρχής κανένας λόγος Εθνικής ασφάλειας άρα η παρακολούθηση ήταν εξαρχής παράνομη».

Νωρίτερα ο κ. Χάρης Καστανίδης συμφώνησε στην διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου της υπο σύσταση εξεταστικής προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι καταγγελίες του ΚΚΕ για παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρική Επιτροπής του από το 2016.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ τόνισε αρχικά πως η εξεταστική δεν διερευνά περιόδους αλλά συγκεκριμένες υποθέσεις για να προσθέσει «η εξεταστική θα ερευνήσει τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, άλλων προσώπων ενδεχομένως της ίδιας περιόδου αλλά και την υπόθεση του ΚΚΕ».

Κατρίνης: Επιτελικό παρακράτος

Παρέμβαση στην συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια πραγματοποίησε και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει το επιτελικό κράτος σε επιτελικό παρακράτος».

«Ενας πρωθυπουργός που το πρώτο που κάνει είναι να πάρει πάνω του την ευθύνη της ΕΥΠ δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο αρνείται να απαντήσει στα ερωτήματα αλλά επιχειρεί να εμφανιστεί και ως τιμητής. Ξεπέρασε κάθε όριο κυνισμού θρασύτητας και περιφρόνησης δημοκρατικών κανόνων».

Κουτσούμπας: Πρέπει να ερευνηθούν οι ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε πως «είναι απαράδεκτες όλες οι παρακολουθήσεις και δεν εξαιρούνται αυτές που έχουν τυπική νομιμότητα» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «το κόμμα μας θα κάνει προσπάθεια να γίνει πραγματική έρευνα των υποθέσεων και να αναδειχθούν οι ευθύνες για υποκλοπές. Συμφωνούμε πως πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη αλλά δεν μπορεί να μην ελεγχθεί και κάθε άλλη υπόθεση για την οποία υπάρχουν στοιχεία. Δεν μπορεί να μην ελεγχθεί η υπόθεση που αφορά τις παρακολουθήσεις του ΚΚΕ. Μια υπόθεση που κρατά εδώ και 6 χρόνια με επαναλαμβανόμενα κρούσματα. Μια υπόθεση που συνεχίζεται αφού ξανά πριν λίγους μήνες σημειώθηκαν νέες συνακροάσεις ψευδείς κλήσεις όπως καταγγείλαμε. Δεν θα μπορούσε η εξεταστική να μην αγγίξει τα πολύ σοβαρά ερωτήματα. Τι έκαναν οι κυβερνήσεις και οι αρχές απέναντι στις καταγγελίες του ΚΚΕ;.. Μήπως κάποιος δεν ήθελε να καθόλου να διαλευκανθεί η υπόθεση στο ΚΚΕ; Αυτά γεννούν σοβαρά ερωτηματικά που πρέπει να διερευνηθούν. Ερωτηματικά για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ από 2016 ως το 2019 και της ΝΔ από το 2019 μέχρι σήμερα».

Την Πέμπτη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της συζήτησης ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να ακροαστεί τον τέως διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, τον διάδοχό του Θ. Δεμίρη, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χ. Ράμμο κ.α.Πολιτική

Εγγραφή στο newsletter

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα