Πολιτική

Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση Χαρδαλιά-Ραγκούση για πλημμύρες και πανδημία

«Η Πολιτική Προστασία κρατά όρθια τη χώρα σε πανδημίες και φυσικές καταστροφές» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας – «Δική σας ευθύνη όσα συμβούν από εδώ και στο εξής» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή σύγκρουση είχε ο Νίκος Χαρδαλιάς με τον Γιάννη Ραγκούση στην Βουλή για την αντιμετώπιση των τελευταίων ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Λέτε ότι έχει καταρρεύσει ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Το λέτε εσείς που εκπροσωπείτε μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη. Η αλήθεια είναι πως η Πολιτική Προστασία κρατά όρθια την χώρα σε πανδημίες και φυσικές καταστροφές», ενώ υπενθύμισε ότι το 2018 όταν υπήρξε και η τραγωδία στο Μάτι «κάηκαν 76 χιλ. στρέμματα από τα οποία 46 χιλ. συμπαγούς δάσους. Φέτος στην ίδια περίοδο και με 1.500 περισσότερες φωτιές κάηκαν 58 χιλ. στρέμματα από τα οποία μόλις 2 χιλ. συμπαγούς δάσους. Παρά τα έντονα φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε και παρά την πανδημία τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, άνδρες και γυναίκες ποτέ δεν κατέρρευσαν και δεν δείλιασαν. Η τοποθέτησή σας κ. Ραγκούση δείχνει ότι δεν διδαχθήκατε από τα δικά σας λάθη».

Για τις πλημμύρες στην Εύβοια

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας στην καταγγελία του κ. Ραγκούση πως για την Εύβοια υπήρξαν έγκαιρα προγνώσεις αλλά η Πολιτική Προστασία δεν ενημέρωσε τους πολίτες μέσω του «112» είπε: «Δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση ή έστω προειδοποίηση για ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο. Ουδείς το προέβλεψε, ουδείς μας προειδοποίησε. Λέτε ότι δήθεν μας προειδοποίησε η ΕΜΥ. Ποτέ δεν εκδόθηκε από την ΕΜΥ ή από την ευρωπαϊκή υπηρεσία πλημμυρών, δελτίων πλημμυρών. Εκδόθηκε μόνο ένα δελτίο επιδείνωσης καιρού. Σε ένα ακραίο φαινόμενο που οι τόνοι νερού ανά στρέμμα ξεπέρασαν τους 250 τόνους η ΕΜΥ έδωσε δελτίο για 72 χιλιοστά βροχής. Μετά το συμβάν στη μια το μεσημέρι ενημέρωσε την πυροσβεστική ότι η βροχή ήταν τελικά 202 χιλιοστών.

Στο χάρτη ημερήσιας πρόγνωσης βροχόπτωσης προέβλεπε 63 χιλιοστά βροχής, δηλαδή απλή καταιγίδα. Αυτή η πρόγνωση παρέμενε ακόμα και μετά την εκδήλωση της βροχής. Αντικαταστάθηκε αυτός ο χάρτης κατόπιν εορτής. Τα συμπεράσματα ότι δήθεν μας είχαν ενημερώσει είναι δικά σας. Ο μηχανισμός ήταν προετοιμασμένος για μερική καταστροφή. Αντί για μερική ετοιμότητα, εμείς θέσαμε τον μηχανισμό σε μερική επιφυλακή ένα βαθμό παραπάνω και αμέσως κατά την εκδήλωση σε ολική επιφυλακή». Παράλληλα εξήγησε ότι το «112» δεν ενεργοποιήθηκε καθώς «η αποστολή μηνύματος από το «112» την νύχτα σε μια περιοχή που είναι χωρίς ρεύμα – που σημαίνει καταστροφές στο δίκτυο – με ανεξέλεγκτους χείμαρρους μη αποτυπωμένους και κατοικίες στις κοίτες ρεμάτων δεν θα σώζαμε ζωές, θα τους στέλναμε στον πνιγμό. Με μαθηματική ακρίβεια, θα τους οδηγούσαμε στον θάνατο είτε από πνιγμό είτε από ηλεκτροπληξία».

Για το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» στην Καρδίτσα, ο υφυπουργός ανέφερε: «Στην Καρδίτσα είχαμε ακριβή πρόβλεψη, αποτυπωμένα ρέματα και στείλαμε μήνυμα 2,5 ώρες πριν υποχωρήσει το πρώτο ανάχωμα».

«Καμία απόκρυψη κρουσμάτων στην Πάρο»

Αναφορικά με τις καταγγελίες του κ. Ραγκούση για απόκρυψη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Πάρο σημείωσε «καμία συνειδητή ή ασυνείδητη απόκρυψη κρουσμάτων δεν υπήρξε. Η στρατηγική αποτύπωσης στοιχείων ανά περιφέρεια είναι ευρωπαϊκή. Στην Πάρο – Αντίπαρο από τις 14.7 έως 11.8 είχαμε 17 άτομα κατοίκους ή εργαζομένους θετικούς. Παράλληλα από 31.7 – 11. 8 είχαμε 33 θετικούς εκτός Πάρου που όμως συνδέονται με το νησί.

Στις 12.8 υπήρξε συναγερμός με αύξηση κρουσμάτων, 23 θετικούς. Αμέσως Πάρος-Αντίπαρος μπήκαν σε επιδημιολογική επιτήρηση. Την επόμενη πάλι το ίδιο με διάσπαρτα κρούσματα ανά την Ελλάδα που συνδέονται με την Πάρο. Με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 14.8. Με τα μέτρα κόψαμε την εξέλιξη της πανδημίας. Στις 25.8 ο μέσος όρος μειώθηκε». Πρόσθεσε δε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Διακατέχεστε από σύγχυση. Από την μια ότι δεν τους πληροφορήσαμε εγκαίρως και από την άλλη ότι τους στοχοποιήσαμε».

Ραγκούσης: Δική σας ευθύνη όσα συμβούν από εδώ και στο εξής

Από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης είπε προς τον υφυπουργό πως «η ομιλία σας μοιάζει με απολογητικό υπόμνημα στον εισαγγελέα». Υποστήριξε πως για το δεύτερο κύμα της πανδημίας ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Ακολουθήσατε κ. Χαρδαλιά την γραμμή Μητσοτάκη που είπε ότι για όσα γίνουν «μαζί θα φταίμε». Όμως η αλήθεια είναι ότι για ότι συμβεί δεν θα είναι ευθύνη των πολιτών ούτε της αυτοδιοίκησης, ούτε της αντιπολίτευση που σας έχει στηρίξει και δεν της έχετε πει ευχαριστώ. Δεν αποφάσισε ο λαός να είναι 27 μαθητές ανά τάξη. Να μην έχουν ενισχυθεί τα ΜΜΜ , να αφήσετε ανοχύρωτο το ΕΣΥ. Εσείς φέρατε την πανδημία 2 μήνες πριν. Όσα συμβούν από εδώ και στο εξής θα είναι δική σας ευθύνη».

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτογραφίες: Λουφαδόροι εργάτες είχαν φτιάξει «κρυφό διαμέρισμα» κάτω από σταθμό μετρό της Νέας Υόρκης!

Έφηβη Βρετανή αυτοκτόνησε πηδώντας μπροστά σε τρένο μετά από «πείραγμα» για τον χωρισμό της

Στο «κόκκινο» τα κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας – Ποια μέτρα βρίσκονται εν ισχύ

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική