Πολιτική

Βουλή: Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για το νομοσχέδιο αναβάθμισης των ΑΕΙ

Η ιδεολογική κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ακραίες διαστάσεις μετά την χυδαία επίθεση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χριστόφορου Βερναρδάκη προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως την οποία αποκάλεσε «Πισπιρίγκου της δημόσιας παιδείας» – Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί στις 12:30 όταν και θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Με σύγκρουση για την συνταγματικότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου που στοχεύει στην αναβάθμιση της λειτουργίας των πανεπιστημίων ξεκίνησε η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί στις 12:30 όταν και θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να σημειωθεί ότι η ιδεολογική κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ακραίες διαστάσεις μετά την χυδαία επίθεση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χριστόφορου Βερναρδάκη προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως την οποία αποκάλεσε «Πισπιρίγκου της δημόσιας παιδείας».

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε σε 4 σημεία που αφορούν την αρχή της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, τις διατάξεις για την ανάδειξη πρυτάνεων και κοσμητόρων, το Συμβούλιο εξωτερικών μελών και την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Η κυρία Κεραμέως απαντώντας στις ενστάσεις, ανέφερε για το αυτοδιοίκητο: «Τα ΑΕΙ αποφασίζουν για τις δικές τους αποφάσεις με τα δικά τους όργανα. Το ποια θα είναι αυτά τα όργανα το αποφασίζει ο νομοθέτης, η Βουλή. Η θέσπιση κανόνων για ζητήματα οργάνωσης των πανεπιστημίων που περιλαμβάνει και τον τρόπο συγκρότησης των οργάνων ανήκει στην αρμοδιότητα της νομοθετικής εξουσίας. Ο νομοθέτης δεν δεσμεύεται καν ούτε υποχρεούται να ακολουθήσει συγκεκριμένο πρότυπο, διαθέτει όμως ευρύτατα περιθώρια εξουσίας για να οργανώσει όλο το πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων».

Σχετικά με την ανάδειξη των πρυτάνεων είπε: «Ο πρύτανης προκύπτει ως ένας εκ των 6 εσωτερικών μελών του συμβουλίου που έχουν εκλεγεί από την βάση, δηλαδή από όλα τα μέλη ΔΕΠ. Τα εκλεγμένα μέλη του συμβουλίου εκλέγουν στην συνέχεια τον πρύτανη» ενώ διευκρίνισε προς την αντιπολίτευση πως ο εκτελεστικός διευθυντής είναι μετακλητός διοικητικός υπάλληλος που επιλέγεται από την εκάστοτε διοίκηση.

Τέλος, για το συμβούλιο εξωτερικών μελών εξήγησε πως «το Συμβούλιο αποτελείται από 11 μέλη. Τα 6 εκλέγονται από την βάση και στην συνέχεια οι εκλεγμένοι επιλέγουν τα 5 εξωτερικά μέλη. Τα εξωτερικά μέλη αντλούν τη νομιμοποίησή τους από τα εκλεγμένα μέλη» ενώ για την χρηματοδότηση σημείωσε «Το νομοσχέδιο δεν έχει ούτε μισή διάταξη που να επηρεάζει την υποχρέωση του κράτους για χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Η κυβέρνησή μας αύξησε για πρώτη φορά μετά αρκετά χρόνια την χρηματοδότηση κατά 14%. Το νομοσχέδιο δίνει επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία και αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά».

Νωρίτερα, ο κ. Νίκος Φίλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής υποστηρίζοντας πως οι παρατηρήσεις κάνουν «κομμάτια και θρύψαλα» το νομοσχέδιο. Για «φαλκίδευση» του αυτοδιοίκητου μίλησε η κα Σοφία Σακοράφα (ΜεΡΑ25) ενώ ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) προχώρησε σε γενικότερες παρατηρήσεις σημειώνοντας πως η εκ του Συντάγματος υποχρέωση του κράτους για παροχή δημόσιας και δωρεάν παιδείας αποτελεί «ανέκδοτο» καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται για την εκπαίδευση των παιδιών.

Την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής επικαλέστηκε και η κα Νάντια Γιαννακοπούλου για να υποστηρίξει την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Κώστας Καραγκούνης ανέφερε ότι οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου αλλά την ουσία των προωθούμενων διατάξεων σημειώνοντας «Σας χαλάει την πολιτική σας σούπα, διότι δε θέλετε τα Πανεπιστήμια να λειτουργούν ελεύθερα, απρόσκοπτα και ανταγωνιστικά, όπως το Σύνταγμα ορίζει, αλλά τα θέλετε εξαρτώμενα, καθηλωμένα και με πολιτικές εξαρτήσεις».

Να σημειωθεί ότι η ένσταση της αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία ενώ πηγές της ΝΔ σχολίασαν σχετικά πως «Επεσε στο κενό η προσπάθεια αιφνιδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας αποκρούστηκε άμεσα από τη ΝΔ ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Σκουρλέτης σήκωσε λευκή πετσέτα καθώς δεν απάντησε»

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική