Πολιτική

Βουλή: Την εξαίρεση της Κωνσταντοπούλου από την εξεταστική των Τεμπών αποφάσισε η πλειοψηφία της επιτροπής

Την εξαίρεση της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου από τις εργασίες της εξεταστικής για το δυστύχημα των Τεμπών αποφάσισε η πλειοψηφία της επιτροπής με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζουν το σχετικό αίτημα. Καταψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, Σπαρτιατών, Νίκης και Ελληνικής Λύσης.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να εξαπολύει βαρύτατες καταγγελίες κατά πάντων και κυρίως κατά του προεδρείου, των βουλευτών της πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αιτία της σύγκρουσης αποτέλεσε η γνωμοδότηση του Επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής που αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η κα Κωνσταντοπούλου πρέπει να εξαιρεθεί από μέλος της επιτροπής καθώς στο πρόσωπο της συντρέχουν οι ασυμβίβαστες ιδιότητες του συνηγόρου κατηγορίας και του μέλους ανακριτικής επιτροπής στην ίδια υπόθεσης.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας χαρακτήρισε παράνομη την απόπειρα αποβολή της από την εξεταστική ενώ επικαλέστηκε εξώδικη διαμαρτυρία του Συλλόγου πληγέντων του τραγικού δυστυχήματος που μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η παρουσία της κυρίας Κωνσταντοπούλου στην επιτροπή διασφαλίζει τις προσπάθειες διερεύνησης της υπόθεσης.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και διακοπές με την κυρία Κωνσταντοπούλου να συγκρούεται με το προεδρείο με αρκετά μέλη της επιτροπής.

Οι διάλογοι από το σχεδόν πρώτο λεπτό της συνεδρίασης είναι χαρακτηριστικοί:

Mαρκόπουλος (πρόεδρος): Δεν έχετε το λόγο κυρία Κωνσταντοπούλου

Κωνσταντοπούλου: Υπάρχει εξώδικο εναντίον σας δεν πρέπει να προεδρεύετε

Μαρκόπουλος: Δεν έχετε το λόγο

Κωνσταντοπούλου: Δεν σέβεστε τους νεκρούς

Μαρκόπουλος: Κάνετε εμπόριο νεκρών… το προεδρείο δεν θα ανεχθεί ειρωνίες, επιθέσεις στην γραμματεία της επιτροπής, παροξυσμούς

Κωνσταντοπούλου: Εσείς κάνετε επιθέσεις

Μαρκόπουλος: Είμαστε εδώ να ερευνήσουμε και να φωτίσουμε την αλήθεια δεν θα δεχθούμε παρελκυστικές τακτικές

Στην συνέχεια λαμβάνοντας τον λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης είπε: “πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση πρέπει να εξεταστούν τα θέματα που ζητήσαμε άπαντες . Για να έχουμε νόμιμη σύνθεση θα πρέπει να πάρουμε θέση μετά την γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καταγγείλω τις επιθέσεις στα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ως Πρόεδρος της Βουλής ζητούσε τη γνώμη του συμβουλίου και τώρα το καταγγέλλει. Η γνωμοδότηση λεει το αυτονόητο. Η κα Κωνσταντοπούλου είναι συνήγορος και μέλος της επιτροπής που ερευνά την ίδια υπόθεση. Η κα Κωνσταντοπούλου θα έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί. Δεν το κάνει οπότε πρέπει να πάρουμε θέση”.

Η τοποθέτηση του κ. Πλεύρη πυροδότησε νέα αντιπαράθεση:

Κωνσταντοπούλου: Είστε κατηγορούμενος κ. Πλεύρη

Πλεύρης: Δεν είμαι κατηγορούμενος

Κωνσταντοπούλου: Είστε

Μαρκόπουλος: Ντροπή σας ήσασταν και Πρόεδρος Βουλής. Καταλαβαίνετε τι σας λέω; Δεν έχετε το λόγο. Δεν σέβεστε τη διαδικασία. Ντροπή σας

Πλεύρης: Μη με διακόπτετε. Οι εποχές που ήσασταν πρόεδρος και παραβιάζατε τον κανονισμό εχουν περάσει. Το επιστημονικό συμβούλιο όταν γνωμοδοτούσε για την μητέρα σας ήταν καλό τότε, και σήμερα τους λοιδορείτε. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να κάνετε προσωπικές εμφανίσεις. Εμείς θέσαμε θεσμικά το ζήτημα Επι της γνωμοδότησης θα τοποθετηθούμε . Υπάρχει βάσιμος λόγος εξαίρεσης της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατά την τοποθέτηση της είπε «Η επιτροπή σήμερα συνεδριάζει με μη νόμιμη συγκρότηση. Έχετε ανακοινώσει αντικατάσταση νόμιμων μελών με μη νόμιμα μέλη. Καμία ανακριτική αρχή δεν λειτουργεί με αντικαταστάσεις.

Εσείς κ Μαρκόπουλε οφείλατε να κατέβετε από την έδρα καθώς λειτουργήσατε με τρόπο μεροληπτικό για το έγκλημα των Τεμπων καθώς το χαρακτηρίσατε ατύχημα. Αυτό που κάνατε είναι χυδαίο και το καταγγέλλω, με την γνωστή πρακτική των σκοτεινών μηχανισμών προκαλέσατε δημοσίευμα στην εφημερίδα Αξία για να αμυνθείτε επειδή την ώρα που κάνατε τον πολλά βαρύ από έδρας ήρθατε κατ ίδιαν και μου πείτε ότι η γιαγιά μου ήταν δάσκαλος του πατέρα σας. Δημιουργήσατε δημοσίευμα στην Αξία με τίτλο “είναι για ζουρλομανδύα η Ζωή”. Ψυχιατρικοποίηση επιχειρείτε, φασιστική μέθοδος και άνανδρη πρακτική».

Μαρκόπουλος: Ψεύδεστε χυδαία. Δημιουργείτε εντυπώσεις πάνω στα πτώματα 57 ανθρώπων

Κωνσταντοπούλου: Σας εκθέτει ο τρόπος σας. Φοβάστε γιατί αν παραμείνω στην επιτροπή δεν θα υπάρξει συγκάληψη. Αυτό που θέλετε είναι συγκάληψη. Κρύβεστε πίσω από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής.

Ο Σύλλογος ατόμων πληγέντων έχει επιδώσει εξώδικη δήλωση με την οποία σας καταγγέλλει για μεθοδεύσεις. Σας λέει ότι εργαλειοποιείτε την διαδικασία και προσπαθείτε να με πετάξετε έξω. Έχετε βάλει μπροστά τον Πλεύρη που είναι μηνυόμενος γιατί ήταν μέλος επιτροπής που αποφάσισε να μπαζώσει το σημείο του εγκλήματος. Σας καταγγέλλουν ότι παίζετε με τις διαδικασίες. Αυτό σας λένε οι οικογένειες των θυμάτων που τολμάτε να ονειδίζετε εμένα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική