SelectedΠολιτική

Βρούτσης για τελικό Conference League: Υποδειγματική οργάνωση – Έχουμε την καλύτερη νομοθεσία στην Ευρώπη

Για «υποδειγματική οργάνωση» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Νίκος Βρούτσης, μιλώντας για τον τελικό του Conference League.

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό, για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες σήμερα είναι πάρα πολύ χαρούμενοι», είπε αρχικά ο κ. Βρούτσης για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου από τον Ολυμπιακό, ενώ στη συνέχεια έκανε σύνδεση της επιτυχίας αυτής, με τον μπασκετικό θρίαμβο του Παναθηναϊκό στη Euroleague και την τρίτη θέση των Πειραιωτών στο Final 4 της διοργάνωσης.

«Πήραμε την κούπα στο πρωτάθλημα του μπάσκετ-το είχαμε κάνει και στο παρελθόν μεν-αλλά επανέρχεται με πολύ θεαματικό τρόπο και με τον Ολυμπιακό να κατακτά την τρίτη θέση ταυτόχρονα και τον Παναθηναϊκό την πρώτη. Αυτό είναι το διαφορετικό και ταυτόχρονα έρχεται ο Ολυμπιακός και κατακτάμε την κούπα στην Ευρώπη, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι μοναδικό. Δείχνει λοιπόν ότι κάτι γίνεται καλά στην Ελλάδα.

Να σταματήσουμε να μεροληπτούμε και να δούμε κάτι ότι αλλάζει κάτι γίνεται καλά και πρέπει να βρούμε τις αιτίες αυτού που συντελείται καλά για να μην είναι αποσπασματικές νίκες και να είναι νίκες οι οποίες θα συντελέσουν, θα ριζώσουν στον ελληνικό αθλητισμό αυτές οι πτυχές και θα τις κάνουν επαναλαμβανόμενες, να μην ξαναζήσουμε μετά από 20 χρόνια, όπως έγινε πριν 20 χρόνια, που είναι και η φετινή χρονιά το Euro 2004, αλλά να είναι επαναλαμβανόμενες νίκες του ελληνικού αθλητισμού, του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου. Αυτό είναι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει», επεσήμανε ο κ. Βρούτσης.

Βρούτσης: Έχουμε την καλύτερη νομοθεσία στην Ευρώπη, είμαστε μπροστά από πολλές χώρες

Αναφορικά με τη διαχείρηση του τελικού και τη διεξαγωγή του χωρίς μεγάλα προβλήματα, ανέφερε τα εξής: «Επειδή ήμουν στο γήπεδο χθες, πήγα από νωρίς, είδα περιμετρικά το γήπεδο της Αγίας Σοφιάς, είδα τους δρόμους, είδα την αστυνομία. Πραγματικά πρέπει να πούμε ότι η οργάνωση ήταν υποδειγματική. Και να προσθέσω και κάτι που έχει μια αξία: Επειδή ήμουνα και στο Βερολίνο στη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, πρέπει να σας πω ότι είναι η σύγκριση νύχτα με μέρα. Η σύγκριση δηλαδή της οργάνωσης που υπήρχε στη Γερμανία με τη σύγκριση της οργάνωσης στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό γίνονται πράγματα που δεν γνωρίζει ο κόσμος και εδώ στην Ελλάδα είμαστε πολύ μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από άλλες οργανώσεις σε επίπεδο οργάνωσης. Εδώ λοιπόν αυτό που έγινε χθες ήταν υποδειγματικό σε σχέση με αυτό που έζησα εγώ στο Βερολίνο (..). Και καταλαβαίνετε γιατί είδα ζωντανά μπροστά μου και τις δύο οργανώσεις σε επίπεδο αστυνόμευσης, ασφάλειας, οργάνωσης. Όλα αυτά τελείως διαφορετικά. Η Ελλάδα είναι πολύ πιο μπροστά.

Αυτό το οποίο έγινε χθες είναι πρωτόγνωρο. Ο στόχος και ο σκοπός είναι αυτές οι επιτυχίες να μην είναι αποσπασματικές αλλά να επαναλαμβάνονται» σημείωσε έπειτα, τονίζοντας παράλληλα το εξής «στο μπάσκετ δεν είναι. Στο ποδόσφαιρο είναι η πρώτη φορά που συντελείται. Είμαι αισιόδοξος διότι βλέπω ότι σιγά σιγά το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει, μεταμορφώνεται, βοηθάει πάρα πολύ αι ο αθλητικός νόμος, ο οποίος φέραμε από τον Φεβρουάριο μήνα και βλέπετε και είναι κοινή διαπίστωση ότι αθλητικός νόμος για τη βία έχει αλλάξει την εικόνα στα γήπεδα. Αυτό που είδαμε χθες μέσα στο γήπεδο της ΑΕΚ στην Αγιά Σοφιά, την υποδειγματική συμπεριφορά των φιλάθλων του Ολυμπιακού με τα κασκόλ, με τη φωνή και τη σημαία, χωρίς να πέσει μια κροτίδα, χωρίς να πέσουν βεγγαλικά, χωρίς οτιδήποτε.

Αυτή η ωραία εικόνα είναι η εικόνα που πρέπει να έχουμε σε κάθε αγώνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, γιατί βοηθάει συνολικά το ποδόσφαιρο. Και ο δεύτερος λόγος, ο οποίος βοηθάει και βοήθησε νομίζω εκτός τους προπονητές, τη διοίκηση και τους ποδοσφαιριστές που είναι αυτονόητα, είναι και να το παραδεχθούμε αυτό, ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, ανταγωνιστικό. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, γιατί ο Ολυμπιακός ανταγωνιζόταν όχι ομάδες που τις προσπερνούσε εύκολα, αλλά με πολύ δυσκολία ερχόταν κάποια νίκη ή ισοπαλία. Αυτό το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα βελτίωσε την επίδοση της κάθε ομάδας».

«Μπορούμε να ζήσουμε την αθλητική άνοιξη στη χώρα»

Ο κ. Βρούτσης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει «αθλητική άνοιξη στη χώρα»: «Βλέπετε ότι έχουμε τις δυνατότητες, εάν το πιστέψουμε, εάν βγάλουμε τον καλό μας εαυτό και τον καλό μας χαρακτήρα, ναι, μπορούμε να τα πετύχουμε. Αποδείχθηκε χθες ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Βοήθησε τον Ολυμπιακό μαζί με όλους τους άλλους συντελεστές να σηκώσει την κούπα για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία. Η ανάδειξη του Ολυμπιακού ως τροπαιούχου στην Ευρώπη δεν είναι μόνο κάτι το οποίο αγγίζει τον Ολυμπιακό, αγγίζει όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο και όλο τον ελληνικό αθλητισμό.

Το ίδιο και ο Παναθηναϊκός. Αυτό λοιπόν πιστεύω ότι μπορεί να είναι η αρχή για πολύ θετικά πράγματα. Αρκεί να τα καλλιεργήσουμε, να κρατήσουμε τα θετικά στοιχεία αυτών των επιτυχιών και να τα συντηρήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο με ευθύνη πλέον όλων και των παραγόντων και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αθλητισμού, που έχω την ευθύνη εγώ και όλοι μαζί-γιατί είναι μία κοινή προσπάθεια, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις-να κρατήσουμε τα θετικά, να τα διατηρήσουμε και να τα βελτιώσουμε».

«Απαράδεκτη η εικόνα στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος»

Αντίθετα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού άσκησε σκληρή κριτική για τη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο χωρίς την παρουσία κόσμου: «Η εικόνα ήταν απαράδεκτη. Δεν τιμάει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν ήταν ευθύνη της ελληνικής πολιτείας. Η πολιτεία φρόντισε να υπάρχει ασφάλεια και υπάρχει ασφάλεια με τις πιο συχνές κάμερες. Ήταν το μοναδικό γήπεδο το οποίο δεν είχε κάμερες και η ευθύνη αυτού που το επέλεξε λέγεται ΕΠΟ. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η θεσμική αρμοδιότητα σε οτιδήποτε. Η πολιτεία φρόντισε όλα τα γήπεδα της Σούπερ Λίγκα να είναι πρώτης εθνικής, να έχουν σήμερα τις πιο σύγχρονες κάμερες, την καλύτερη δυνατή ασφάλεια που μπορούμε να έχουμε (…). Η μοναδική εξαίρεση ήταν το γήπεδο του Πανθεσσαλικού και εκεί επέλεξε η ΕΠΟ να κάνει τον αγώνα.

Εμείς δεν είχαμε δυνατότητα να αλλάξουμε την επιλογή της ΕΠΟ και υπάρχει και το αυτοδιοίκητο. Η ευθύνη λοιπόν είναι συγκεκριμένη και αποκλειστική και το ερώτημα είναι ένα: Ποιος μπορεί να πει στην Πολιτεία ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της-με άριστα μάλιστα-όταν έχει την ευθύνη της ασφάλειας των φιλάθλων; Ποιος υπάρχει-ένας στην Ελλάδα-που θα έλεγε έπρεπε να παραβιάσουμε το νόμο της ασφάλειας».

«Ο αθλητισμός ενώνει, δεν έχει χρώμα»

Τέλος, ο κ. Βρούτσης έστειλε ένα γενικότερο μήνυμα για τον αθλητισμό: «Ο αθλητισμός δεν έχει χρώμα. Ο αθλητισμός ενώνει. Ο αθλητισμός είναι χαρά, είναι ομορφιά. Δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και η χώρα μας πρέπει να καταστήσει τον αθλητισμό συγκριτικό της πλεονέκτημα» κατέληξε ο κ. Γιάννης Βρούτσης στο τέλος.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected