16 Ιανουαρίου 2022

Χάικο Μάας: «Σχετικά εποικοδομητικές» οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία

Για την εμβάθυνση των σχέσεων χρειάζεται πρόοδος σε θέματα, όπως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι αρχές Κράτους Δικαίου, είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Συνέντευξη για όλο το πλέγμα των επίκαιρων διεθνοπολιτικών προβλημάτων παραχωρεί ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας die Welt. Βασικότερα σημεία ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, για την οποία ο Χάικο Μαας ζητά την επικαιροποίησή της, καθώς και η κατάσταση στη Λιβύη με αφορμή τη δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου, η οποία θα γίνει την Τετάρτη 23/06 με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

«Να φύγουν οι ξένοι στρατιώτες από τη Λιβύη»

«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με τη χώρα (Τουρκία), θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχει αναλάβει για μας ένα πολύ σημαντικό βάρος», παραδέχεται ο Χάικο Μαας. «Εκεί διαμένουν σχεδόν 4 εκ. πρόσφυγες από τον εμφύλιο στη Συρία και από άλλες χώρες της περιοχής. Νομίζω ότι η ΕΕ έχει μεγάλο συμφέρον να την αναπτύξει (την προσφυγική συμφωνία) και να την μετεξελίξει».

Σε σχέση με το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν θέλει να προσδιορίσει εκτός των ήδη 6 δις ευρώ, σε τι ύψος θα κυμανθεί η επιπλέον βοήθεια, παραπέμποντας στο τεράστιο κόστος που αναλαμβάνει η Τουρκία για την κάλυψη των προσφυγικών αναγκών, έξοδα που δεν έχουν άλλες χώρες. Και στην παρατήρηση του δημοσιογράφου, ότι η υπάρχουσα συμφωνία προσφέρει στον πρόεδρο Ερντογάν δυνατότητες εκβιασμού, ο Χάικο Μαας σημειώνει ότι προς το παρόν οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σχετικά εποικοδομητικές.

«Νομίζω ότι και η Τουρκία έχει αναγνωρίσει, ότι την συμφέρει να διατηρεί καλές σχέσεις με την ΕΕ. Για την εμβάθυνση αυτών των σχέσεων, αποφασιστικής σημασίας είναι η πρόοδος σε θέματα, όπως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι αρχές Κράτους Δικαίου. Το ζητούν πολλοί στην ΕΕ για την προώθηση θεμάτων όπως επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης ή κατάργηση της βίζας για τούρκους πολίτες».

Δύο ημέρες πριν την δεύτερη Διάσκεψη για τη Λιβύη, στόχος της -κατά τον Χάικο Μαας- είναι να δοθεί νέα ώθηση στις διαδικασίες που θα οδηγήσουν την χώρα στις 24 Δεκεμβρίου σε εκλογές. Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην αποχώρηση ξένων στρατιωτών, παρά το ό,τι αποφασίστηκε στην προηγούμενη διάσκεψη, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών καταλογίζει αθέτηση υποσχέσεων σε εκείνες τις χώρες που δεσμεύτηκαν, όπως την Τουρκία και τη Ρωσία, χωρίς να τις κατονομάζει.

«Για να πάρουν οι Λίβυοι την τύχη της χώρας στα χέρια τους, θα πρέπει να φύγουν οι ξένες δυνάμεις» υπενθυμίζει. «Το κατέστησε σαφές και η μεταβατική κυβέρνηση. Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα εάν, αλλά πότε και πώς θα γίνει. Οι ξένες δυνάμεις θα πρέπει να αποχωρήσουν σταδιακά και ομοιόμορφα, για να μην προκληθεί ανισορροπία και την εκμεταλλευτεί η μια πλευρά στη Λιβύη, ώστε να περάσει ξαφνικά στην αντεπίθεση».

Πηγή: Deutsche WelleΠολιτική