26 Ιανουαρίου 2021

Χατζηδάκης: Bάζουμε τάξη στην μπαχαλοποίηση της εκτός σχεδίου δόμησης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως εμμένει σε αντιπεριβαλλοντικούς λαϊκισμούς και ιδεοληψίες.

Να βάλει τάξη στην μπαχαλοποίηση της αυθαίρετης δόμησης και να καταργήσει τις νομοθετικές κερκόπορτες που επέτρεπαν καταπατήσεις επιχειρεί το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίζοντας την διάταξη που απαγορεύει την δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως εμμένει σε αντιπεριβαλλοντικούς λαϊκισμούς και ιδεοληψίες.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως αν και η Αριστερά είναι παραδοσιακά κατά της εκτός σχεδίου δόμησης ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιστός στην τακτική που ακολούθησε το 2015-19 περίοδο κατά την οποία δεν έλαβε καμία ρύθμιση κατά των αυθαιρέτων και υπερ του περιβάλλοντος.

«Στο βωμό μιας ακραίας ψηφοθηρίας ξεχάσατε όλα όσα λέγατε, κατά της εκτός σχεδίου δόμησης. Σας χαρίζουμε την ψηφοθηρία, τις αντιφάσεις και τον λαϊκισμό και κρατάμε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση και χαίρομαι που και προσωπικά έχω συμβάλλει στην πραγμάτωσή της» είπε σε άλλο σημείο.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής εξήγησε ότι «η εικόνα σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας είναι ένα σπίτι, δίπλα ένα μαντρί, δίπλα ξενοδοχείο και παραδίπλα ένα θερμοκήπιο. Πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτή την εικόνα; Μας έχει ξεπεράσει στα πολεοδομικά σχέδια όλη η Ευρώπη τελευταίως και η Αλβανία. Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση. Έχουμε λάβει εντολή να πάρουμε όλες τις αναγκαίες ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση «Να κάνουμε εξαίρεση επιτέλους σε αυτή τη μικροκομματική αντίληψη και να δούμε τα πράγματα με πνεύμα κοινής λογικής. Εμείς είμαστε υπερήφανοι για την μεγάλη τομή στην πολεοδομία και τη χωροταξία που εισηγούμαστε και που επιχειρεί να βάλει τάξη στο χάος. Δεν θα ήμουν εντάξει με τη συνείδησή μου αν υπό το φόβο του πολιτικού κόστους έμενα άπρακτος και μιλούσα για ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και στην πράξη συνέχιζα πολιτικές Μαυρογυαλούρου».

Παράλληλα τόνισε ότι «οι προωθούμενες ρυθμίσεις διαμορφώνουν φιλοεπενδυτικό περιβάλλον καθώς όπως είπε «οι ανάπτυξη και οι επενδύσεις δεν θα έρθουν με προσευχές».

«Κάνουμε μια παρέμβαση που δεν τόλμησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ επι 4,5 χρόνια. Περιορίζουμε τη δόμηση για την σχετική επιχειρηματική δραστηριότητα όταν είναι άτακτη. Περιορίζουμε τους συντελεστές για την βιομηχανία κατά 33%. Το κάνουμε εμείς που δήθεν υπηρετούμε τα μεγάλα συμφέροντα. Και δίνουμε κίνητρα για την οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα πάρκα. Εκεί ναι όπως σε όλη την Ευρώπη δίνουμε παραπάνω συντελεστές δόμησης» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ειδικά για την εκτός σχεδίου δόμηση ανέφερε «βάζουμε τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση. Πράγματι η αρχική μορφή του νομοσχεδίου ήταν πιο φιλόδοξη. Αλλάξαμε άποψη γιατί σωστά επισημάνθηκε στη διαβούλευση ότι το 2003 με νόμο ΠΑΣΟΚ το κράτος είχε δώσει την βεβαιότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες πάνω από 4 στρέμματα πως μπορούν να χτίζουν χωρίς να υπάρχει μέτωπο στο δρόμο και χιλιάδες είχαν αγοράσει τέτοια χωράφια. Και επειδή εμείς δεν είμαστε έτοιμοι αύριο το πρωί να λύσουμε τις εκκρεμότητες με δρόμους είπαμε να συνδεθεί το θέμα με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μην προχωρήσουμε με τις παρεκκλίσεις που θεσπίστηκαν πρώτη φορά το 1962. Καταργούμε αυτές τις παρεκκλίσεις δίνοντας τη σχετική μεταβατική περίοδο. Με εντυπωσιάζει ιδίως το ΚΙΝΑΛ που ενώ το 2011 ήρθε και κατήργησε την εκτός σχεδίου δόμηση στις περιοχές Natura – και εγώ επαινούσα την πρωτοβουλία – αντί σήμερα να ταχθεί υπέρ της συνέχισης αυτής ρύθμισης αλλάζει ρότα, κάνει στροφή 180 μοίρες και βάζει την όπισθεν».Πολιτική