Πολιτική

Χατζηδάκης: Η ΝΔ δεν διεκδικεί το μονοπώλιο της ευαισθησίας αλλά και δεν το χαρίζει σε κανέναν

Δημιουργήσαμε 50.000 νέες θέσεις εργασίας εν μέσω πανδημίας είπε ο υπουργός Εργασίας στο προσυνέδριο της ΝΔ –  «Ασκούμε κοινωνική πολιτική στην πράξη» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα

«Η Νέα Δημοκρατία δεν διεκδικεί το μονοπώλιο της ευαισθησίας αλλά και δεν το χαρίζει σε κανέναν. Τα τελευταία 2,5 χρόνια η κυβέρνηση έχει δείξει συγκεκριμένα δείγματα γραφής με την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής, η οποία έχει αποτέλεσμα για εργαζόμενους, ανέργους, ασφαλισμένους, συνταξιούχους, ανάπηρους» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στην προσυνεδριακή συζήτηση για το 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα «Κοινωνική Πολιτική & Ισότητα».

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης είπε:

«Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι:

Η ανεργία μειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στο 12,8 % από 17,2 % τον Ιούλιο του 2019. Η μείωση είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής που εφήρμοσε η κυβέρνηση, με τα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων, την απλούστευση της αδειοδότησης και την προσέλκυση επενδύσεων.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ τριπλασίασαν τους ρυθμούς τους σε σχέση με το παρελθόν και δημιούργησαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας εν μέσω πανδημίας.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου, κατοχυρώνει το ωράριο και τις υπερωρίες των εργαζόμενων. Είναι ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, που υιοθετεί αυτή η κυβέρνηση με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας, νόμο που θεσπίζει νέα δικαιώματα και δίνει δύναμη στους εργαζόμενους.

Ο νόμος για την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, θεσπίζει για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τος επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, καθώς και μπόνους για επιβράβευση των μακροχρόνια ανέργων που αναζητούν ενεργά εργασία. Θέτει επίσης κριτήρια, προκειμένου τα ωφελήματα να πηγαίνουν σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι σε αυτούς που καταχρώνται τις κοινωνικές παροχές.

Ο ίδιος νόμος θέτει τις βάσεις για τη νέα στεγαστική πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση στέγης, για εργαζόμενους, ανέργους και ειδικότερα τους νέους. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις στους εργαζόμενους γονείς. Μαζί με το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» που εφαρμόζεται στις περισσότερες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, τις γονικές άδειες, τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, ενισχύουμε στην πράξη την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Με την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας γίνεται λιγότερο δύσκολη η καθημερινότητα των αναπήρων στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Και με το πρόγραμμα για τον Προσωπικό Βοηθό, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζουμε στην πράξη τα άτομα με αναπηρία.

Δημιουργήσαμε νέα κανάλια επικοινωνίας και εξυπηρέτησης, προκειμένου οι πολίτες να βρίσκουν άκρη στον ΕΦΚΑ, την ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ.

Τέλος με τις νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις εμπιστοσύνης και τις συντάξεις ‘fast track’ επιταχύνουμε περαιτέρω την απονομή των συντάξεων, τόσο για τους νέους συνταξιούχους, όσο και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν». Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το 2021 εκδόθηκαν 224.000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, έναντι 123.000 το 2019, μέγεθος που, όπως είπε, αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών και αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, είπε πως «πέρσι όταν περνούσαμε το νόμο για την προστασία της εργασίας, λέγανε ότι δήθεν καταργήσαμε το 8ωρο. Είχαμε ειδική διάταξη ότι διατηρείται το 8ωρο και η πενθήμερη εργασία. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τώρα πάμε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας που αποτελεί αίτημα της ΓΣΕΕ. Θα ξεκινήσει 1-7-2022».

Ο υπουργός ανέφερε, ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί πρώτα σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ και μετά και σε άλλους κλάδους, όπως στις υπηρεσίες security και επίσης στη βιομηχανία. Μιλώντας για τον ΟΑΕΔ, αφού σημείωσε ότι δεν είχε την καλύτερη φήμη και είχε ταυτιστεί με τα επιδόματα, είπε ότι οργανισμός απασχόλησης σημαίνει ότι βρίσκεις δουλειές. Επιπλέον ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είπε ότι σήμερα έχουμε τριπλασιασμό του ρυθμού που τρέχουν τα προγράμματα και πρόσθεσε πως «πάμε σε ψηφιακά εργαλεία για να φέρουνε κοντά στον ΟΑΕΔ εργαζόμενους και ανέργους και να τον αισθανθούν σύμμαχο. Να μην είναι κοιμώμενος γίγαντας».

«Από Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, έχουμε κάνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις ‘ημέρες καριέρας’, στις οποίες έρχονται επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίας σε ανέργους. Σε 4 ημέρες καριέρας, ο ΟΑΕΔ έχει προσφέρει 7500 θέσεις εργασίας».


5573174
Συρεγγέλα: «Ασκούμε κοινωνική πολιτική στην πράξη»

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας Μαρία Συρεγγέλα μιλώντας στην προσυνεδριακή συζήτηση για το 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα «Κοινωνική Πολιτική & Ισότητα» υπογράμμισε ότι «τα θέματα κοινωνικής πολιτικής είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης».

«Για πρώτη φορά στη χώρα μας, με απόφαση του πρωθυπουργού, τα θέματα ισότητας των φύλων, δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής, βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα» τόνισε.

Επίσης αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας στον τομέα της ισότητας των φύλων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι δράσεις μας έχουν ουσιαστικά και απτά αποτελέσματα και αναγνωρίζονται πλέον σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο». Από φέτος η Ελλάδα ανήκει στις 12 χώρες παγκοσμίως που κατοχύρωσαν πλήρη ίσα νομικά δικαιώματα σε άνδρες και γυναίκες, ενώ, όπως σημείωσε η υφυπουργός, «την πορεία που έχουμε χαράξει και ήδη εφαρμόζουμε, την αποτυπώνουμε στο εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων 2021-2025, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα πέρασε από υπουργικό συμβούλιο».

«Έχουμε πλέον περάσει από την αδράνεια και τη θεωρία στην πράξη. Προωθούμε σημαντικές αλλαγές τόσο στη νομοθεσία όσο και στις πρακτικές. Κυρώσαμε τη σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Δημιουργήσαμε αυτοτελές τμήμα στο σώμα επιθεώρησης εργασίας για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης, ενώ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ βοηθάμε γυναίκες θύματα βίας να ενταχθούν σε προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους» υπογράμμισε η κα Συρεγγέλα.

Επιπλέον μίλησε για τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι οποίες στοχεύουν στην εναρμόνιση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και στη στήριξη της γυναικείας εργασίας. «Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», το Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις, η θέσπιση, για πρώτη φορά, γονικής άδειας τεσσάρων μηνών ως ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα, η θέσπιση άδειας πατρότητας και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις είναι μερικές μόνο από τις δράσεις μας», τόνισε η κ. Συρεγγέλα, και συμπλήρωσε «εμείς ενισχύουμε και στηρίζουμε τις οικογένειες, γκρεμίζουμε τα κοινωνικά στερεότυπα που κατασκευάζουν προδιαγεγραμμένους ρόλους για τα φύλα, ασκούμε κοινωνική πολιτική στην πράξη».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική