Πολιτική

Χατζηδάκης: Πριν το Πάσχα ξεκινά η παροχή προκαταβολής σύνταξης

Η ρύθμιση της προκαταβολής αφορά πάνω από 100.000 συνταξιούχους – Νέα τρίμηνη παράταση πληρωμής οφειλών για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας

Εντός του επόμενου διμήνου και πριν τις εορτές του Πάσχα θα ξεκινήσει σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη η καταβολή της προκαταβολής συντάξεων στους χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι περιμένουν έως και 4 χρόνια την απονομή της κύριας σύνταξής τους.

Ο υπουργός παρουσιάζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι η ρύθμιση για καταβολή προσωρινής σύνταξης ύψους εως 384 ευρώ αφορά περίπου 100 – 105 χιλ. συνταξιούχους ενώ επανέλαβε πως δεν θα ανεχθεί περεταίρω καθυστερήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πέραν αυτού ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε νέα τρίμηνη παράταση για την πληρωμή οφειλών 800.349 ελευθέρων επαγγελματικών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που προέκυψε από την εκκαθάριση «σκούπα» ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί υπουργική απόφαση ώστε η αποπληρωμή των «βαρών» με ρύθμιση πέντε δόσεων να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο και όχι τον Μάρτιο του 2021 όπως ισχύει.

καλύπτει αφενός την καταβολή μιας εθνικής σύνταξης έναντι μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα της καταβολής της οριστικής σύνταξης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες

«Η τροπολογία προβλέπει την προκαταβολή σύνταξης έως 384 ευρώ σε όσους ασφαλισμένους ΕΦΚΑ έχουν υποβάλλει ή πρόκειται να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης για να έχουν ένα εισόδημα μέχρι την απονομής της προσωρινής και μετά της οριστικής σύνταξης. Θέλουμε να γίνει αυτό γρήγορα. Για αυτό προβλέπεται απλή και σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένη διαδικασία. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι. Δεν ισχυριζόμαστε ότι επιλύεται το πρόβλημα αλλά υπάρχει μια ανακούφιση. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ μπορεί σε περίπου 2 μήνες να χορηγηθεί αυτή η προκαταβολή» ανέφερε για να προσθέσει σε άλλο σημείο «έχει δηλωθεί ότι υπάρχουν 155.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις από 190.000 το 2019. Ούτε εμείς ούτε εσείς πρέπει να υπερηφανευόμαστε γι’ αυτό. Περίπου 100.000 με 105.000 είναι όσοι δικαιούνται την προκαταβολή σύνταξης καθώς για τους υπόλοιπους έχει ήδη χορηγηθεί η προσωρινή».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική