SelectedΠολιτική

Χατζηδάκης σε Ανδρουλάκη: Το ΣτΕ δεν έκρινε τον νόμο Τσιάρα αντισυνταγματικό, αντίθετα

«Μέρα νίκης» του κράτους δικαίου, χαρακτήρισε την απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του Συμβουλίου Επικρατείας επί της διάταξης που αφορά στην ενημέρωση των παρακολουθούμενων πολιτών από την ΕΥΠ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΠΑΣΟΚ, αφού ενημέρωσε πως την Δευτέρα θα επισκεφτεί την ΑΔΑΕ και τον κ. Ράμμο προκειμένου να μάθει τους λόγους της παρακολούθησης του, υποστήριξε πως το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ για «να καλύψει το κράτος των υποκλοπών». «Το νόμο που απαγόρευε την ενημέρωση των θυμάτων και η ΑΔΑΕ, καλείται να ενημερώσει άμεσα, θεσμικά και νόμιμα», είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση Χατζηδάκη σε Ανδρουλάκη

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θεωρεί τον νόμο του Κώστα Τσιάρα αντισυνταγματικό. Αντιθέτως, στο πνεύμα της αποφάσεως καταγράφεται ότι ήταν πράγματι ένα θετικό βήμα μπροστά. Θεωρεί αντισυνταγματική προηγούμενη διάταξη η οποία είχε καταργηθεί εν το μεταξύ, από τον νόμο του κ. Τσιάρα. Και ο κ. Ανδρουλάκης, πράγματι θα έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί από την ΕΔΑΕ» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος προηγήθηκε στο βήμα και είχε αναφέρει ότι στο ΣτΕ κατέπεσε ο νόμος Τσιάρα, που δεν επέτρεψε την ενημέρωσή του για τις παρακολουθήσεις.

Δεδομένου ότι ο Κωστής Χατζηδάκης ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας πρώτος ως ο αρμόδιος να απαντήσει στην επερώτηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την οικονομία, ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης για την απόφαση του ΣτΕ, διαψεύδοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις αναφορές του ότι ήταν ο νόμος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και για τη δολοφονία της κοπέλας έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Ο κ. Χατζηδάκης, αφού είπε ότι εκείνο το οποίο έχει επισημάνει η κυβέρνηση -και πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός- είναι ότι υπήρχε σίγουρα περιθώριο βελτίωσης σε σχέση με τον νόμο που διήπε την ΕΥΠ, προσέθεσε ότι γι αυτό τον λόγο άλλωστε, με υπουργό Δικαιοσύνης τον Κωνσταντίνο Τσιάρα, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε το 2022, ήρθε καινούργιος νόμος «ο οποίος αναντίρρητα -όπως και το ΠΑΣΟΚ συνομολόγησε, ανεξάρτητα από τη στάση που τήρησε στην ψηφοφορία- ήταν ένα σημαντικό βήμα μπροστά». «Εκείνο λοιπόν που εγώ έχω μάθει είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θεωρεί τον νόμο του 2022 του κ. Τσιάρα αντισυνταγματικό. Αντιθέτως, στο πνεύμα της αποφάσεως καταγράφεται ότι ήταν πράγματι ένα θετικό βήμα μπροστά. Θεωρεί αντισυνταγματική προηγούμενη διάταξη η οποία είχε καταργηθεί εν το μεταξύ, από τον νόμο του κ. Τσιάρα. Και ο κ. Ανδρουλάκης πράγματι θα έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί από την ΕΔΑΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση, είτε ισχύει αυτό που παρουσίασε ο κ. Ανδρουλάκης, είτε ισχύει «αυτό που λέω ο ίδιος, το οποίο είναι σίγουρα πιο έγκυρο», αυτό σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη έχει την ανεξαρτησία που είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, δεν είναι ελεγχόμενη από την κυβέρνηση και δεν θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενη από την κυβέρνηση.

«Επομένως, είναι μια απόφαση που πιστοποιεί την ανεξαρτησία των εξουσιών και εν πάση περιπτώσει είμαι εναντίον της κριτικής που ασκείται, η οποία είναι ισοπεδωτική και με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών και με αφορμή μια σειρά από άλλα θεσμικά ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών στο σημείο αυτό μέμφθηκε τον Νίκο Ανδρουλάκη για την απουσία του από την Ολομέλεια, αφού αποχώρησε μόλις μίλησε και δεν παρέμεινε να ακούσει την απάντηση της κυβέρνησης για να αναφερθεί και στα θέματα της ασφάλειας με αιχμή το τραγικό συμβάν της δολοφονίας στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. «Αν ήταν εδώ ο κ. Ανδρουλάκης και ενδιαφερόταν και για την απάντηση της κυβέρνησης, θα του έλεγα για τα θέματα της ασφάλειας του πολίτη. Πράγματι είναι τραγικό αυτό που συνέβη στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Τί να πει κάποιος όταν με αυτό τον τρόπο χάνει τη ζωή της μια νέα κοπέλα; Γι αυτό τον λόγο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αμέσως κινητοποιήθηκε. Και δεν αρκούμαστε στο ότι έχουν γίνει μια σειρά από κινήσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας με συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων, με μια σειρά από πρωτόκολλα τα οποία έχουν διακινηθεί εδώ και καιρό στα αστυνομικά τμήματα και τα οποία παραβιάστηκαν, υπάρχει μια διαρκής κινητοποίηση και η κυβέρνηση αυτή, είναι μια κυβέρνηση σκληρή απέναντι στο έγκλημα σε κάθε μορφή εγκληματικότητα. Αυτό είναι απαίτηση του ελληνικού λαού. Είναι ένα μήνυμα το οποίο έχουμε λάβει και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε όλα όσα πρέπει προκειμένου ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής, στο σπίτι του, στη γειτονιά του, στην καθημερινότητά του» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected