25 Οκτωβρίου 2020

Ξεπέρασαν τους 12.700 οι πρόσφυγες στην Μυτιλήνη

me-708_31.jpg?itok=KqIhS8dI

Αλλοι 1.700 μετανάστες έφτασαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην πόλη της Μυτιλήνης ανεβάζοντας τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στο νησί στους 12.700.

Από αυτούς οι ποιο τυχεροί 4.300 θα αναχωρήσουν την Τρίτη το μεσημέρι από τη Μυτιλήνη με τα πλοία «Τέρα Τζετ» και «Ελευθέριος Βενιζέλος» τα οποία και θα παραλάβουν 1800 και 2500 αντίστοιχα πρόσφυγες και μετανάστες.

Ανθρώπινα ποτάμια, εκατοντάδες άνθρωποι από τη Σκάλα Συκαμνιάς και το Μόλυβο κινούνται
κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο προς τη Μυτιλήνη. Χιλιάδες μετανάστες και Σύριοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόσφυγες, κάτω από τον καυτό ήλιο μέσα στη νύχτα, άνδρες, γυναίκες και πολλά παιδιά πεζοπορούν. Προκειμένου να συλληφθούν στην πόλη της Μυτιλήνης από το Λιμενικό Σώμα και να ξεκινήσει η διαδικασία της ταυτοποίησης τους και της «νομιμοποίησης» της παρουσίας τους στο νησί, άρα και της αναχώρησης τους στη συνέχεια για την Αθήνα.

Η κατάσταση κατά μήκος των βόρειων ακτών της Λέσβου αλλά και της ανατολικής του πλευράς είναι πραγματικά τραγική. Οι ακτές είναι πορτοκαλή από δεκάδες χιλιάδες σωσίβια που φορούν οι φυγάδες περνώντας από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο. Μαζί με αυτά και εκατοντάδες βάρκες κάθε μεγέθους. Δείχνει πως θα είναι αδύνατον για τους φορείς της αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στην περισυλλογή τους τουλάχιστον άμεσα. Αυτό που τώρα έχει προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση κάποιων κανόνων στοιχειώδους υγιεινής για όλους αυτούς που κατάκοποι φτάνουν στο νησί και αποκαμωμένοι ψάχνουν μια σκιά για να ξεκουραστούν. Στη Σκάλα Συκαμνιάς και ακόμα περισσότερο στη Συκαμνιά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σκουπίδια παντού, σωσίβια κι ανάμεσα τους αποκαμωμένοι άνθρωποι. Η αυτοδιοίκηση της περιοχής εκπέμπει SOS ζητώντας κάτι επιτέλους να γίνει… «Δεν πάει άλλο ζητάμε βοήθεια» γράφει η ανακοίνωση της τοπικής κοινότητας και των φορέων της Συκαμνιάς.

Στη σκιά της προτομής του Στρατή Μυριβήλη που στο βιβλιο του «Η ζωή εν τάφω» ιστόρησε τα δεινά του πολέμου βρίσκουν λίγες ώρες ανάπαυση οι φυγάδες των πολέμων της Μέσης Ανατολής. Αλλά αυτό δε φτάνει.

Καθισμένος κανείς στο βράχο της Παναγιάς της γοργόνας στη Σκάλα Συκαμνιάς θαρρείς και ζεις σκηνές από τις επιχειρήσεις της απόβασης της Νορμανδίας. Δεκάδες, εκατοντάδες βάρκες ανενόχλητες προσεγγίζουν τις ακτές και αποβιβάζουν ανθρώπους. Αβοήθητοι όλοι αρχίζουν το ταξίδι προς «τη γη της επαγγελίας». Μόνος που τους περιμένει στην ακτή κάποιος από τους ντόπιους που ενδιαφέρεται για το μόνο αντικείμενο αξίας που κατ΄ αυτόν διαθέτουν. Την εξωλέμβιο μηχανή. Μόλις βγουν από τη βάρκα αρχίζει το πλιατσικολόγημα της. Λίγα λεπτά αργότερα έχουν μείνει μόνο τα άχρηστα σωσίβια και οι σκισμένες βάρκες.

 

 Ελλάδα