29 Νοεμβρίου 2022

Χριστοδουλίδης: Οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επηρεάζουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ

Η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης είναι καταδικαστέα και επιβάλλεται η λήψη μέτρων έναντι των τρίτων χωρών που καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους, τόνισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ μετά από συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του

Οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα σε άλλα, επηρεάζουν ζωτικά και τα συμφέροντα και τους στόχους της ΕΕ και των κρατών-μελών της, αφού στόχο έχουν και την ακύρωση των όποιων προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου να αναπτυχθεί ως εναλλακτική ενεργειακή επιλογή για την ΕΕ, δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από συνάντηση με Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Πίτερ Σιτζαρτό στη Βουδαπέστη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ως εταίροι στην ΕΕ, οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές ανησυχίες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. «Η ένταξή μας το 2004, αποτέλεσε σημείο καμπής για την περαιτέρω πορεία των διμερών μας σχέσεων. Ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες φορές διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια ζητήματα, ωστόσο, κυρίαρχη είναι η ισχυρή επιθυμία να εργαστούμε από κοινού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών και την εξεύρεση λύσεων μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού στα καλώς νοούμενα συμφέροντα και επιδιώξεις εκάστου κράτους-μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και της ΕΕ στο σύνολο της».

Ειδικότερα, είπε, στο μεταναστευτικό, παρά κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις ως αποτέλεσμα και διαφορετικών δεδομένων στις χώρες μας, συμφωνούμε ως προς το ότι η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης είναι καταδικαστέα και επιβάλλεται η λήψη μέτρων έναντι των τρίτων χωρών που καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους.

Σε ό,τι αφορά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι είναι κοινή η προσέγγισή ως προς τη σημασία της για την εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και το μέλλον της ΕΕ.

Συζήτησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, «όπου έχουμε κοινή προσέγγιση ως προς το ότι μια ορατή προοπτική ένταξης των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ αποτελεί το μόνο δρόμο για διασφάλιση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας σε μια περιοχή που γειτνιάζει άμεσα με την ΕΕ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι συζητήσεις, όπως αναμενόταν, κάλυψαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της νέας τουρκικής παραβατικότητας, τόσο επί του εδάφους, όσο και επί της θαλάσσης, καθώς και των σχετικών, κοινών αποφάσεων και συμπερασμάτων της ΕΕ, σε συνέχεια του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ομόφωνα συμφώνησε στην ετοιμασία κειμένου επιλογών για λήψη απόφασης ως αντίδραση στην αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Δυστυχώς, είπε, η Τουρκία ενισχύει τις παράνομες, επιθετικές και προκλητικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύοντας στη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε πλήρη αντίθεση με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

Οι δε παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε, επηρεάζουν ζωτικά και τα συμφέροντα και τους στόχους της ΕΕ και των κρατών-μελών της, αφού στόχο έχουν και την ακύρωση των όποιων προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου να αναπτυχθεί ως εναλλακτική ενεργειακή επιλογή για την ΕΕ.

Ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση για υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Άγκυρα που θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να τερματίσει τις οποίες παράνομες ενέργειες, τόσο επί εδάφους όσο και επί θαλάσσης, αλλά και να συμβάλει ουσιαστικά προς την επίλυση ενός κατεξοχήν ευρωπαϊκού προβλήματος όπως το Κυπριακό, στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.Πολιτική