26 Μαΐου 2022

ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας: Η χώρα που απειλεί ευθέως την Ελλάδα, μας εγκαλεί για «προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες»

Απάντηση του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία κατηγορεί ευθέως τον Νίκο Δένδια για «αντιτουρκικές δηλώσεις»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απάντησε στους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως αυτή εκφράστηκαν μέσω ανακοίνωσης την Τρίτη, σύμφωνα με τους οποίους «η Ελλάδα αφενός προβάλλει διεκδικήσεις κατά της χώρας μας και αφετέρου συνεχίζει, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της που αυξάνουν την ένταση τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο». Παράλληλα, κατηγορεί τον Νίκο Δένδια για «αντιτουρκικές δηλώσεις» που «δεν υπηρετούν την ειρήνη και την σταθερότητα».

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκφράζει τις πάγιες θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης όσον αφορά τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, θέσεις οι οποίες αντανακλούν την προσήλωση της Ελλάδας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στην προστασία των συμφερόντων της χώρας μας. Οι θέσεις αυτές εκφράζονται ψύχραιμα και νηφάλια αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά σε αξιωματούχους άλλων χωρών, ως είθισται στην διπλωματική πρακτική» ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Και συνέχισε: «Είναι πραγματικά λυπηρό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παραβαίνει αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.

Και είναι επίσης οξύμωρο ότι η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για «προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».

Αναφορικά με τις μονομερείς αιτιάσεις που αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση, απορρίπτονται εν τω συνόλω τους.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να οικοδομεί τις σχέσεις της με γειτονικές και άλλες χώρες στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και καλεί όσες χώρες της περιοχής δεν το έχουν ήδη πράξει, να σεβαστούν τους θεμελιώδεις αυτούς κανόνες, αντί να τους καταπατούν σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμμαχικές και εταιρικές της σχέσεις, οι οποίες έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.

Η Ελλάδα δεν προβαίνει σε καμία παράνομη μονομερή διεκδίκηση και διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως αυτό προκύπτει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο, υπό την ουσιαστική προϋπόθεση ότι διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας: «Αντιτουρκικές δηλώσεις» από τον Δένδια

Σύμφωνα με ανακοίνωση που ανάρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπους του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς «οι αντιτουρκικές δηλώσεις που κάνει σχεδόν καθημερινά ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Δένδιας συνιστούν λαϊκίστικους και μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς που δεν υπηρετούν την ειρήνη και την σταθερότητα. Αυτή η προκλητική ρητορική δεν συνάδει ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε με το πνεύμα των διερευνητικών συνομιλιών που αρχίσαμε ξανά με την Ελλάδα».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Αυτά τα σχόλια του Δένδια αποτελούν νέα απόδειξη ότι η Ελλάδα αντί να επιδιώξει τίμιο και ουσιαστικό διάλογο με τη χώρα μας, να επιλύει τα διμερή θέματα και να αναπτύσσει τις σχέσεις, προτιμά τις εντάσεις, αναζητώντας βοήθεια από τρίτα μέρη και δημιουργώντας τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας. Οι χώρες με αυτοπεποίθηση δεν φέρονται έτσι. Η Ελλάδα, εκτός από αυτούς τους αναληθείς ισχυρισμούς, αφενός προβάλλει διεκδικήσεις κατά της χώρας μας και αφετέρου συνεχίζει, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της που αυξάνουν την ένταση τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο».

«Απορρίπτουμε την προσπάθεια της Ελλάδας να χαρακτηρίσει ως απειλή τη βούληση της χώρας μας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, και να διαμορφώσει έτσι μια ψεύτικη αντίληψη προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν υπάρχει μια απειλή στην περιοχή, αυτή πηγάζει από τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας, που αυξάνουν την ένταση. Για μια ακόμη φορά καλούμε την Ελλάδα, αντί να προβαίνει με λαϊκίστικα κίνητρα σε προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες, να επιστρέψει στην ψυχραιμία και την κοινή λογική και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.Πολιτική