SelectedΠολιτική

Υπερψηφίσθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την καινοτομία στο Δημόσιο

Με τη θετική ψήφο της ΝΔ υπερψηφίσθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί της αρχής του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το σύστημα καινοτομίας στον δημόσιο τομέα, που ρυθμίζει παράλληλα και σειρά άλλων ζητημάτων (ζητήματα της γ.γ. Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, δυνατότητα δικαστικής προσφυγής του υπουργείου Εσωτερικών σε περίπτωση απεργιών στους ΟΤΑ, ευζωία ζώων συντροφιάς κ.ά.). Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας, σύμφωνα με την πάγια επιλογή της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλα τα νομοσχέδια. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον συζήτησης και απαντώντας στην γενικότερη κριτική για το έργο του υπουργείου του, ανέφερε ότι αυτό έχει παραγάγει αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως έχουν ιδρυθεί πολλοί αναπτυξιακοί οργανισμοί που συνεργάζονται και παίρνουν ήδη έργα από τους δήμους και παρέχουν υπηρεσίες στην αναπτυξιακή προσπάθεια των δήμων. Ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση, προφανώς δεν έχει φέρει αποτέλεσμα αφού δεν έχουν γίνει ακόμα οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά από την άλλη μεριά ο νόμος χρειαζόταν για να διαμορφώσει ένα καινούργιο περιβάλλον. Παρά ταύτα, οι διατάξεις για την αυτοδιοίκηση που ψηφίστηκαν, είναι εκείνες που επέτρεψαν στην αυτοδιοίκηση να λειτουργεί μέχρι σήμερα αποτελεσματικά.

Για τη νομοθεσία για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα γίνει τον Μάρτιο, ο υπουργός ανέφερε πως δημιουργεί ένα τελείως καινούργιο περιβάλλον για τις προσλήψεις. Από τα τυπικά προσόντα πηγαίνουμε στην ουσιαστική εξέταση, προκειμένου να μπορούμε να δούμε ποιες είναι οι γνώσεις και οι δεξιότητες τις οποίες έχουν σήμερα αυτοί οι οποίοι θέτουν υποψηφιότητα. Επίσης, με το καινούργιο πλαίσιο δημιουργεί μια δεξαμενή επιτυχόντων, έτσι ώστε ο κάθε φορέας όταν θα δημοσιεύει μια προκήρυξη, θα υπάρχει ήδη έτοιμος αυτός ο πίνακας κατάταξης για να γίνονται άμεσα οι προσλήψεις. Ο υπουργός σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο, με τον προγραμματισμό του 2024 που θα εκδοθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο εφέτος, θα έχουμε την δυνατότητα την 1/1/2024 να έχουμε και την άμεση στελέχωση. Και αυτό είναι μια θεαματική διαφορά.

Για το θέμα της τηλεργασίας, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως έχουν βγει εγκύκλιοι, έχουν δοθεί οι οδηγίες και γίνεται ο προγραμματισμός από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κινείται, επομένως, η εφαρμογή του νόμου.

Για τον εσωτερικό έλεγχο, είπε πως έχουν συμπληρωθεί πλήρως οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου σε όλα τα υπουργεία, πλήρως οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου σε νομικά πρόσωπα και σε όλες τις Περιφέρειες και υπάρχουν οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου σε δήμους που πληρούν τα κριτήρια της Υπουργικής Απόφασης – και από τους 244 δήμους έχουν συγκροτήσει μονάδες εσωτερικού ελέγχου σε 141 δήμους, ενώ 53 δήμοι έχουν αναθέσει την εργασία σε εξωτερικό πάροχο – επομένως, έχουμε συμμόρφωση σε ποσοστό 75%.

Σχετικά με το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα πρέπει να το αναστοχαστούμε, γιατί έχουμε κάνει ένα πάρα πολύ βαρύ σύστημα επιλογής προϊσταμένων και ουσιαστικά δεν μας φέρνει αποτέλεσμα – και η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να το αξιολογήσει, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικότεροι σε αυτό».

Για το νέο σύστημα αξιολόγησης και δεξιοτήτων, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και θα δούμε τα αποτελέσματά του. Αναφορικά με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ο κ. Βορίδης είπε ότι ο θεσμός των συντονιστών που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν λειτούργησε και το πρόβλημα ήταν η θεσμική τους ιδιότητα, ο υπηρεσιακός τους χαρακτήρας.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την καινοτομία στο δημόσιο, ο υπουργός είπε πως «οι θεσμοί τους οποίους θεσπίζουμε εδώ, είναι ουσιαστικά θεσμοί ενισχυτικοί της καινοτομίας στη δημόσια διοίκηση». Απέρριψε τις εντάσεις σχετικά με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας λέγοντας ότι «ο κόσμος που έρχεται είναι ο ψηφιακός κόσμος. Προφανώς και σε αυτό τον δρόμο θα υπάρχουν ζητήματα και δυσκολίες και καμία πολιτική αμφισβήτηση δεν πρόκειται να σταματήσει αυτή την πορεία. Είναι σαν να προσπαθείς να σταματήσεις τις συνέπειες της ανακάλυψης του τροχού. Δεν γίνεται».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected