Πολιτική

Υπό κηδεμονία ο Τσακαλώτος: Στην Κατσέλη το αναπτυξιακό σχέδιο της Κουμουνδούρου

Ο πρώην «τσάρος» της Κουμουνδούρου φέρεται να έχει εκλάβει την πρωτοβουλία της ηγεσίας να θέσει την κ. Κατσέλη ως επικεφαλής της «αντιεπιτροπής Πισσαρίδη» ως επιθετική κίνηση εισπήδησης στις αρμοδιότητές του

Να «κοντύνει» τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο φαίνεται πως είχε ως σκοπό η απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να χρήσει την Λούκα Κατσέλη, υπεύθυνη για την αξιολόγηση της πρότασης Πισσαρίδη. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται ασύνδετη με τις κινήσεις που μαρτυρούν ότι ο πρώην «τσάρος» της Κουμουνδούρου έχει ψηλώσει εσωκομματικά, καθώς οι 53+ αντιδρούν ανοιχτά σε όλες τις τελευταίες κεντρικές επιλογές του κόμματος το τελευταίο διάστημα, αναζωπυρώνοντας το εσωκομματικό μέτωπο.

Με αυτά τα δεδομένα, στην Λούκα Κατσέλη πέφτει ο κλήρος της σύνταξης του αναπτυξιακού σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως εναλλακτικής πρότασης για την αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάπτυξης. Για τον νέο ρόλο, μάλιστα, της κ. Κατσελη μίλησε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία του συνέντευξη, αναφέροντας πως «επειδή δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση έχει τη παραμικρή πρόθεση για να ξεκινήσει έναν τέτοιο συμμετοχικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και το μόνο που θα επιχειρήσει είναι να αξιοποιήσει τα κονδύλια ως ευκαιρία για μνημονιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις χωρίς τυπικά να έχουμε μνημόνια, εμείς θα προχωρήσουμε ανεξάρτητα» και πρόσθεσε ότι «έχω ήδη ζητήσει από τη Λούκα Κατσέλη να μου φέρει μια πρόταση – σχέδιο, για να οργανώσουμε αυτόν τον πλατύ και ανοιχτό διάλογο με τη κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της. Θα τη θέσω υπόψη των συλλογικών μας οργάνων, ώστε να στελεχώσουμε τις σχετικές ομάδες εργασίας τόσο με στελέχη του κόμματος όσο και με ευρύτερους επιστήμονες».

Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι η πρόταση Κατσέλη να αποτελέσει το αντίπαλον δέος στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, ώστε «με μια πολύ σοβαρή δουλειά, ώστε μόλις αναλάβουμε ξανά, να είμαστε έτοιμοι να καταργήσουμε και να αντικαταστήσουμε ξεπερασμένες και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με αυτές που πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία για να αναπτυχθεί δίκαια και ισόρροπα. Με ένα ολιστικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και ψηφιακής μετάβασης», όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η στόχευση αυτή, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος φέρεται να έχει εκλάβει την πρωτοβουλία της ηγεσίας να θέσει την κ. Κατσέλη (που δεν διατηρεί διαχρονικά τις καλύτερες των σχέσεων με τον πρώην υπουργό Οικονομικών) ως επικεφαλής της «αντιεπιτροπής Πισσαρίδη» ως επιθετική κίνηση εισπήδησης στις αρμοδιότητές του, προσθέτοντας άλλη μια σπίθα στην εστία εσωστρέφειας που έχει ανάψει την καλοκαιρινή πυρκαγιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική