6 Ιουλίου 2020

YΠΟΙΚ: Σε ποιες περιπτώσεις θα φορολογούνται τα εταιρικά κινητά

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Το οικονομικό επιτελείο επιμένει στην απόφασή του να αντιμετωπίζει τις παροχές κάθε επιχείρησης προς τους εργαζόμενούς της ως εισόδημα αυτών, επομένως ως… φορολογητέα ύλη (!) καθώς μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από χθες, όταν και δημοσιοποιήθηκε η σχετική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, έσπευσε με σημερινό σημείωμα να… επαληθεύσει τα ρεπορτάζ τα οποία κατηγορεί για διαστρέβλωση της αλήθειας!

Με δεδομένο πως από χθες η αγορά “πάγωσε” στο άκουσμα της νέας έμπνευσης του οικονομικού επιτελείου να ενεργοποιήσει τώρα μια δέσμευση προς τους εταίρους που είχε υπογραφεί από το 2013, τα σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν μεταξύ άλλων πως η σχετική εγκύκλιος της ΓΓΔΕ προβλέπει και χαρακτηρίζει ως προς φορολόγηση εισόδημα τη χρήση των εταιρικών κινητών τηλεφώνων. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως εάν η κάλυψη του λογαριασμού ενός τηλεφώνου από την επιχείρηση ξεπερνά τα 300 ευρώ το χρόνο, ο εν λόγω μισθωτός-χρήστης του τηλεφώνου θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο εκτός εάν αποδείξει ότι όλες οι κλήσεις είναι επαγγελματικές!

Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε και με μια ανακοίνωσή του απαντά στα δημοσιεύματα, τονίζοντας ακριβώς το επίμαχο σημείο και διευκρινίζοντας πως “το υπερβάλλον ποσό χρήσης κάθε εταιρικού κινητού δεν φορολογείται εάν υπάρχει βεβαίωση του εργοδότη πως και αυτό αφορούσε σε επαγγελματική χρήση”!

Με δυο λόγια κατά την άποψη του υπουργείου οι δημοσιογράφοι διαστρέβλωσαν το γράμμα της εγκυκλίου και το νόημά της, αφού είναι προφανές πως η εγκύκλιος το μόνο που ζητάει από κάθε εργαζόμενο είναι είτε να ελέγξει (αυτός ή ο εργοδότης του, ή το λογιστήριο της εταιρείας στην τελική) κάθε κλήση του κινητού του, μία προς μία, ή να πληρώσει φόρο για τις κλήσεις που δεν λογίζονται ως επαγγελματικές!

Ιδού το κείμενο της σημερινής ανακοίνωσης-διευκρίνισης του Υπ. Οικονομικών:
Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:
“Αποτελούν ενσυνείδητη διαστρέβλωση της πραγματικότητας τα δημοσιεύματα περί δήθεν φορολόγησης των εταιρικών κινητών τηλεφώνων.

Τα προγράμματα χρήσης κινητών τηλεφώνων που παρέχονται στους εργαζόμενους δεν φορολογούνται ανεξαρτήτως του ύψους τους, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια του φορολογουμένου ή του εργοδότη του.

Ακόμη και σε περίπτωση υπέρβασης του κόστους του προγράμματος χρήσης ούτε το υπερβάλλον ποσό φορολογείται, με τη μόνη προϋπόθεση απλής βεβαίωσης του εργοδότη ότι και το υπερβάλλον αυτό ποσό αφορά σε επαγγελματική χρήση”.Οικονομία