Πολιτική

Υποψήφιος στα Δωδεκάνησα ο Τσίπρας – Συμβολισμοί και βολές για τα εθνικά θέματα

Τα Δωδεκάνησα επέλεξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας ως μία από τις εκλογικές περιφέρειες που θα κατέλθει προσωπικά υποψήφιος στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, όπως ανακοίνωσε χθες κατά την ομιλία του, στην Κω. Από το ακριτικό αυτό νησί, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε για άλλη μια φορά να στείλει μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες και πρωτίστως προς την Τουρκία, δείχνοντας με νόημα το δρόμο του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.

Επιπλέον, η επιλογή της παρουσίας του κ. Τσίπρα χθες στην ακριτική Κω και σήμερα το βράδυ στα Χανιά, δεν μπορεί να θεωρείται ασύνδετη με την πρόσφατη συνάντησή του στο Βερολίνο, με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σόλτς, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς μεταξύ των δύο ηγετών οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και η ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειωτέον ότι ο κ. Τσίπρας επισήμανε προς τον Γερμανό Καγκελάριο την ανάγκη μιας νέας ευρωτουρκικής ατζέντας, η οποία θα περιλαμβάνει και την ελληνοτουρκική θετική ατζέντα με σαφείς, όμως, κόκκινες γραμμές και την προοπτική της επίλυσης των διαφορών στην Χάγη.


Τσίπρας στην Κω

Παράλληλα, σε απόσταση αναπνοής, από τα τουρκικά παράλια, οι μόνιμοι κάτοικοι στα Δωδεκάνησα μοιάζουν με «αιχμάλωτοι της γεωγραφίας», ιδίως όταν η τουρκική προκλητικότητα είχε ενταθεί κατακόρυφα, τα τέσσερα τελευταία χρόνια. «Ξέρετε καλύτερα απ’ όλους ότι έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτονα. Εδώ δίπλα σας είναι. Η ιστορία σας έταξε στην πρώτη γραμμή. Και αναγνωρίζετε ακόμα περισσότερο απ’ όλους την ανάγκη μιας σοβαρής, αποφασιστικής και εθνικά υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής» αναγνώρισε στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συνέχισε λέγοντας πως «πείτε μου τώρα τι μπορεί να σκεφτεί ένας κάτοικος των Δωδεκανήσων βλέποντας τις καταχωρήσεις σε όλο τον ευρωπαϊκό Τύπο για το λεγόμενο «Τουρκοαιγαίο»; Turkaegean, έτσι το βαφτίσανε. Τι μπορεί να σκεφτεί για την κυβέρνηση των υπερπατριωτών που το άφησε αυτό να συμβεί; Πιάστηκαν πάλι στον ύπνο; Δεν γνώριζαν;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παρατηρώντας πως «δεν ήξερε πάλι ο ανήξερος πρωθυπουργός… Δεν είναι ότι πιάστηκαν στον ύπνο. Είναι ότι μας παρουσιάστηκαν ως «άριστοι» αλλά ξέχασαν να βάλουν ένα «Χ». «Άχρηστοι», όχι «άριστοι»!». «Το «δεν ξέρω» είναι η καραμέλα που λένε διαρκώς. Δεν ήξερε για το Turkaegean», σημείωσε.

Πλάι όμως, στην προάσπιση καθημερινά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τους νησιώτες, προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνιστά η περαιτέρω στήριξη των δομών του κοινωνικού κράτους στα ακριτικά νησιά, με τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει χθες, εν μέσω κλίματος βαθιάς συγκίνησης, τη δέσμευσή του για ένα Υγειονομικό ισοδύναμο, υλοποιώντας το όραμα του Νεκτάριου Σαντορινιού.

Υγειονομικό Ισοδύναμο

«Πρόκειται για μια στοχευμένη δέσμη παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της υγειονομικής ανισότητας μεταξύ νησιωτικής περιφέρειας και κέντρου» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας πως στη δέσμη αυτή συμπεριλαμβάνεται :

• Πρώτον, η κατά προτεραιότητα ανάπτυξη ισχυρών δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας στα νησιά.

Με αναβάθμιση του μισθολογίου του υγειονομικού προσωπικού, με μονιμοποίηση των υπηρετούντων υγειονομικών, με μόνιμες προσλήψεις, με εφαρμογή ειδικού πλαισίου κινήτρων (μισθολογικών, στεγαστικών, φορολογικών και διοικητικών) για τη στελέχωση και παραμονή των ανθρώπων του ΕΣΥ στις νησιωτικές περιοχές.

• Δεύτερον, η αξιοποίηση ακόμη και του μη συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικού τομέα στις νησιωτικές περιοχές όταν ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να καλύψει την ανάγκη, με απευθείας αποζημίωση των πολιτών για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, έχοντας ως βασικό κριτήριο την ελάφρυνσή τους από πρόσθετες δαπάνες υγείας.

• Τρίτον, η πλήρης εγγύηση από την Πολιτεία της πρόσβασης των νησιωτών στις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας εκτός τόπου κατοικίας τους, εφόσον οι αναγκαίες υπηρεσίες δεν παρέχονται ούτε από το ΕΣΥ, ούτε από τον ιδιωτικό τομέα σε μία νησιωτική περιοχή. Η πλήρης ανάληψη της ευθύνης περιλαμβάνει και την κάλυψη της σχετικής δαπάνης μετακίνησης και διαμονής.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική