Πολιτική

Υπόθεση Καϊλή: Ο Μπορέλ με mail έλεγε στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή ότι θέλει «περισσότερη συνεργασία» της ΕΕ με το Κατάρ

Πριν από το ταξίδι της στο Κατάρ η Εύα Καϊλή είχε λάβει επιστολή από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέλ Μπορέλ στην οποία τόνιζε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στενές σχέσεις με το Κατάρ και ότι επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις του.

Σε δημοσίευμά της η Corriere della Sera μεταφέρει το περιεχόμενο του email, το οποίο δείχνει ότι οι θέσεις της ευρωβουλευτού και -αντιπροέδρου τότε του Ευρωκοινοβουλίου- ήταν και οι επίσημες της ΕΕ.

Η γραμμή της ΕΕ, την οποία υπέδειξε στην Καϊλή ο Μπορέλ, ήταν η αύξηση της κατανόησης και η ενισχυμένη συνεργασία με το Κατάρ. «Οι διαπροσωπικές επαφές πρέπει να είναι η προτεραιότητα», ήταν η θέση του Μπορέλ που ουσιαστικά είναι ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος ανώτατος αξιωματούχος είχε δώσει τις οδηγίες αυτές τον Οκτώβριο του 2022, περίπου δύο μήνες πριν από τη σύλληψη της Καϊλή με την κατηγορία του χρηματισμού από το Κατάρ για να προωθεί τις θέσεις του.

Τον ίδιο μήνα η Καϊλή επισκέφτηκε το Κατάρ όπου έγινε δεκτή από τον εμίρη. Είμαστε εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, της προσπάθειας της ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και λίγο πριν αρχίσει το Μουντιάλ στο Κατάρ, το οποίο είχε επικριθεί ευρέως για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργατών που έχτισαν τα γήπεδα, αλλά και για την εχθρική πολιτική της χώρας κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

Πριν από την επίσκεψη η Καϊλή έλαβε ένα σημείωμα από τον Μπορέλ για τις σχέσεις ΕΕ και Κατάρ. Η γραμμή ήταν ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι σε ιστορικό υψηλό. Η κατάργηση της βίζας για τους Καταριανούς στην ΕΕ «θα είναι το κλειδί για την περαιτέρω αύξηση της κατανόησης» ενώ, όπως τόνιζε ο Μπορέλ, το ενεργειακό είναι βασική προτεραιότητα.

Κρίσιμης σημασίας στο σημείωμα του Μπορέλ είναι οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά του Κατάρ. Η θέση της ΕΕ είναι ότι επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και ζητά από το κράτος του Κόλπου να συνεχίσει και πέρα από το Μουντιάλ.

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι η Καϊλή επέμεινε σε αυτή τη γραμμή σε συζήτηση στην Ευρωβουλή. Αργότερα, προσθέτει η Corriere, αυτό παρουσιάστηκε ως απόδειξη ότι χρηματίστηκε.

Η επίμαχη ενημέρωση είχε γίνει στις 14 Νοεμβρίου 2022. Όπως επισημαίνει στην ιταλική εφημερίδα ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ούτε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ούτε και ο Μπορέλ φαίνεται να έχουν κληθεί να μιλήσουν στην ακρόαση παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στις οδηγίες τους μετά τη σύλληψη.

Σε σχόλιο για το ζήτημα ο εκπρόσωπος του Μπορέλ Πέτερ Στάνο είπε στη Corriere ότι ανταποκρίθηκε σε ένα «τυπικό αίτημα του γραφείου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παράσχει στοιχεία σχετικά με την επίσκεψη ενός ευρωβουλευτή στο Κατάρ» και «παρείχε μια περίληψη των πάγιων θέσεων της ΕΕ σχετικά με τις σχέσεις και τη συνεργασία με το Κατάρ και τα ζητήματα που ενδέχεται να τεθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».

Επισήμανε δε ότι «η τελική ενημέρωση για τα ταξίδια των ευρωβουλευτών συντάσσεται και ολοκληρώνεται από το Κοινοβούλιο της ΕΕ και εναπόκειται στο τελευταίο να αποφασίσει ποια από τη συμβολή μας θα ληφθεί τελικά υπόψη.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική