Πολιτική

Υπόθεση «Παπαρατσένκο»: Έζησα στην ΕΣΣΔ και δεν χρειάζομαι αναμνηστικές δόσεις κομμουνισμού

«Η ζωή μου στη Σοβιετική Ένωση μου πρόσφερε δωρεάν εμβόλιο εφ’ όρου ζωής κατά του κομμουνισμού» διευκρινίζει ο Σεργκέι Ρατζένκο σε νέα του ανάρτηση

Εν μια νυκτί, ο Σεργκέι Ρατζένκο έγινε viral. Αν και διακεκριμένος ιστορικός με αμέτρητες διαλέξεις και επιτυχημένα βιβλία, δεν είναι συνηθισμένος σε αυτού του είδους την προσοχή. Μετά την αποκάλυψη τεσσάρων νέων αποχαρακτηρισμένων εγγράφων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που έκανε προ ημερών μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, δέχθηκε τα πυρά του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, ο Δημητρης Κουτσούμπας τον χαρακτήρισε -εντός του Ελληνικού κοινοβουλίου- «Παπαρατσένκο».

Η «περιστροφή» του λόγου του Κουτσούμπα του χάρισε χιλιάδες νέους ακόλουθους στο Twitter. Για την ακρίβεια, τρεις χιλιάδες σε μερικές ώρες. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών ήταν Έλληνες που ήθελαν να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στον ιστορικό. Σε εκατοντάδες σχόλια που του έστειλαν, δήλωναν την κάθετη διαφωνία τους και την αποστροφή τους για τη λεκτική επίθεση του ηγέτη του ΚΚΕ, η οποία στα μάτια τους έμοιαζε αναχρονιστική και άδικη. Εκείνος τους καλωσόρισε, συνιστώντας τους να διαβάσουν ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο από το βιβλίο του «Το ΝΑΤΟ στην εποχή του ψυχρού πολέμου και μετά από αυτόν». Εκεί υπάρχει ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στη σχέση Ελλάδας-ΝΑΤΟ, την επίμαχη περίοδο. Δήλωσε, μάλιστα, εντυπωσιασμένος από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Έλληνες για το παρελθόν και την ιστορία γενικότερα.

Η αμηχανία του ακαδημαϊκού που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις «απρέπειες», όπως τις χαρακτήρισε που ακούστηκαν για το ονομά του, δεν διήρκησε πολύ. Αφότου ενημερώθηκε και παρακολούθησε μέσω βίντεο την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, έσπευσε να απαντήσει σε όσους -σύμφωνα με τον ίδιο- ασκούν κριτική στους ιστορικούς. Σε αυτούς που το μόνο που κάνουν είναι να μελετούν και να αναζητούν γεγονότα, τα οποία στη συνέχεια συνθέτουν, επιχειρώντας να ρίξουν φως στο συχνά δυσνόητο παρελθόν. Μετά την αρχική μακροσκελή απάντησή του μέσω των σοσιαλ μίντια στην οποία προέτρεψε τον Κουτσούμπα «να διαβάσει περισσότερο», θα υπέθετε κανείς ότι η κόντρα αυτή ανήκει στο παρελθόν.

Όταν, όμως, αρκετοί διαδικτυακοί του φίλοι τον ρώτησαν σχετικά με τα αισθήματά του απέναντι στον κομμουνισμό, ο ιδιος δεν δίστασε. Δήλωσε αντικομμουνιστής! «Παρεμπιπτόντως, όσοι υποστηρίζουν ότι είμαι αντικομμουνιστής: Συμφωνώ, έχουν δίκιο. Φυσικά, είμαι αντικομμουνιστής. Έχω εμπειρία από πρώτο χέρι από τη ζωή μου στη Σοβιετική Ένωση, η οποία μου πρόσφερε δωρεάν εμβόλιο εφ’ όρου ζωής κατά του κομμουνισμού. Δεν απαιτείται συμπληρωματική δόση».

Με τον τρόπο αυτό ο Ρατζένκο δεν έκρυψε και το κίνητρο πίσω από την ακαδημαϊκή του πορεία, η οποία έχει επικεντρωθεί όχι μόνο στον ψυχρό πόλεμο, αλλά και στην ενδελεχή μελέτη και αποκωδικοποίηση των αμέτρητων αποχαρακτηρισμένων εγγράφων που βλέπουν σιγά-σιγά το φως. ε ξεχωριστή ανάρτησή του, φροντίζει να ενημερώσει τους συναδέλφους, ακολούθους και Διαδικτυακούς του φίλους που ίσως έχουν χάσει επεισόδια. Ίσως δεν γνωρίζουν δηλαδή τον ντόρο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των αποχαρακτηρισμένων εγγράφων και η κόντρα που επακολούθησε μετά από αυτό. Τους παραπέμπει σε ένα αγγλικό άρθρο, το οποίο είναι η μετάφραση του χθεσινού ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος και της υπογράφουσας, όπως αποκαλύπτει και η πηγή που παραθέτει στο τέλος: «Πρώτο Θέμα, Νεφέλη Λυγερού».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική