Πολιτική

Υπουργείο Οικονομικών για την επίσκεψη Τσίπρα στην ΕΑΒ – «Νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους»

Η κατάσταση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει αλλάξει από το 2019, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Προσθέτει ότι  η κατάσταση που κληρονόμησε αυτή η κυβέρνηση, αντιστράφηκε, «χάρη στην εντατική, συντονισμένη και μεθοδική δουλειά της σημερινής Κυβέρνησης».

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι κατά την επίσκεψή του στην ΕΑΒ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, κατηγορώντας, μάλιστα, την κυβέρνηση για “απαξίωση” αυτού του, πολλαπλά κρίσιμου για την πατρίδα μας, τομέα».

Και προσθέτει ότι «προφανώς ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους. Διότι ο ορισμός της απαξίωσης είναι η κατάσταση στην οποία οδήγησε την αμυντική βιομηχανία η δική του κυβέρνηση. Κατάσταση η οποία αντιστράφηκε, χάρη στην εντατική, συντονισμένη και μεθοδική δουλειά της σημερινής Κυβέρνησης».

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση παρέλαβε την ΕΑΒ με ταμειακά ελλείμματα, σχεδόν μηδενική ρευστότητα, οργανωτικές δυσλειτουργίες, επιχειρησιακές αγκυλώσεις και αδιαφανή, τουλάχιστον, πεδία.

» Ενδεικτικά:

» Η ΕΑΒ παρουσίασε κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2019 απόκλιση άνω του 10% (19% και 49,2% αντίστοιχα) στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της.

» Από τις εκθέσεις ελέγχου των ανεξάρτητων ορκωτών ελεγκτών για τα οικονομικά έτη 2015-2018 προέκυπτε ότι:

– το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας καθίστατο αρνητικό, ενώ

– υπήρχε η πιθανότητα η εταιρεία να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών υποχρεώσεών της.

» Στα παραπάνω, να προστεθεί ότι η εταιρεία κατέβαλλε παροχές στους εργαζόμενους, οι οποίες δεν εντάσσονταν στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

» Tο Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση συνολικά, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, αλλά και των ευρύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, προχώρησαν και συνεχίζουν να προχωρούν, με μεγαλύτερη ένταση, σε αποφασιστικές λύσεις για την εταιρεία σε τρία επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική