Πολιτική

Υπουργείο Οικονομικών: Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας

Απάντηση στις αναφορές πηγών του ΣΥΡΙΖΑ για τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει, να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας. Ισχυρίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναθεωρεί διαρκώς προς το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις της για την ύφεση, όταν η Ευρώπη κάνει το ίδιο, σε εβδομαδιαία βάση, το τελευταίο δίμηνο. Διότι ουδείς γνωρίζει ακόμα την έκταση και την ένταση του προβλήματος».

Αυτό αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση- απάντηση στις δηλώσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη ύφεση εφέτος στην Ελλάδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του υπουργείου.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο, «ενδεικτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαρτίου εκτιμούσε ότι η ύφεση θα είναι 1% στην Ευρώπη το 2020. Σήμερα- μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις- εκτιμά ότι αυτή θα είναι 7,4%.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχικά, στις 12 Μαρτίου, άφηνε απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ύφεσης στην ευρωζώνη για εφέτος. Μία εβδομάδα αργότερα, έκανε λόγο για ύφεση 1,2%, εάν το lockdown διαρκέσει έναν μήνα, και 4,2%, εάν το lockdown διαρκέσει τρεις μήνες. Τελικά, στις 30 Απριλίου αναθεώρησε την εκτίμησή της για τη συρρίκνωση των οικονομιών της ευρωζώνης σε 5% έως 12%.

Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στις 9 Μαρτίου απλώς υποστήριζε ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από 3 μήνες, και τελικά στις 19 Απριλίου, αναφέρθηκε σε ύφεση 7,5% στην ευρωζώνη.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, λειτούργησε με σενάρια, ένα βασικό και ένα δυσμενές.

Σενάρια τα οποία αποτύπωσε και στο κείμενο του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη 30 Απριλίου, πριν από τις όποιες άστοχες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια αυτά, επαναλαμβάνουμε, έχουν ως ακολούθως:

Ποσοστό μεταβολής πραγματικού ΑΕΠ 2020 μετά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας: -4,7% (βασικό σενάριο) και -7,9% (δυσμενές σενάριο).

Ποσοστό μεταβολής πραγματικού ΑΕΠ 2020 χωρίς τα μέτρα: -10% (βασικό σενάριο) και -13,2% (δυσμενές σενάριο).

Πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης, κατά ESA: -1,9% (βασικό σενάριο) και -2,8% (δυσμενές σενάριο).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, θεωρεί ότι το lockdown στη χώρα θα διαρκέσει περισσότερο, ενώ δεν προσμετρά τη θετική επίπτωση στην οικονομική μεγέθυνση από τη χορήγηση ρευστότητας μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων, ύψους 7 δισ. ευρώ».

Και η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε οι δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης να είναι οι ελάχιστες δυνατές. Και φυσικά, να μην υλοποιεί ανεδαφικές και μαξιμαλιστικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα μνημόνια.

Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ "ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη", να υπενθυμίσουμε το εξής:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% για το 2015, από επίτευξη θετικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 0,7% το 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την οικονομία στην ύφεση. ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες. Όπως επίσης, ΣΥΡΙΖΑ και σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Τι είχαν αναφέρει πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Για "αμήχανη διάψευση" των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, έκαναν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενοι στην απάντηση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών στις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Όπως σημείωναν οι εν λόγω πηγές "έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν αμήχανα την Κομισιόν για την πρόβλεψη ύφεσης 9,7% για το 2020, μετά και την κυβερνητική επιλογή να μη στηρίξουν ουσιαστικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις".

"Να υποθέσουμε ότι οι κύκλοι του κ. Σταϊκούρα διαψεύδουν και τον κ. Μητσοτάκη που προέβλεψε προχθές ύφεση 10%", διερωτούνται.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική