Πολιτική

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Οι αλλαγές προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ενισχυμένη συμμετοχή των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την διάλυση μιας διαδήλωσης – «Κάναμε αποδεκτές προτάσεις του ΚΙΝΑΛ» επισήμανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Πεδίο συναίνεσης για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καταθέτοντας βελτιώσεις σε μια σειρά κρίσιμων διατάξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι αλλαγές προβλέπουν ενισχυμένη συμμετοχή των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την διάλυση μιας διαδήλωσης και παράλληλα αποσαφηνίζουν τις ποινικές και αστικές ευθύνες των διοργανωτών.

«Επειδή πραγματικά πιστεύουμε στο διάλογο και έχουμε σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία ακούσαμε μια σειρά από προτάσεις που κατατέθηκαν κυρίως απο το Κίνημα Αλλαγής και απο βουλευτές της πλειοψηφίας και τις κάναμε αποδεκτές. Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές καλύπτουν πλήρως τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής και θα βοηθήσουν στον τομέα των δικαστικών εγγυήσεων και στην απαλλαγή αναφορικά με τα αδικήματα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός καλώντας παράλληλα τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ να μελετήσουν τις αλλαγές και να στηρίξουν το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

Ο ίδιος, πάντως, απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιμένουν στην απόσυρση του νομοσχεδίου είπε «Δεν εκπλήσσομαι απο αυτά που άκουσα για 3η ημέρα σήμερα. Ορισμένοι είναι εκτός πραγματικότητας. Είτε για προσχηματικούς λόγους είτε για λόγους αντιλήψεων. Θυμηθείτε την στάση ορισμένων πλευρών του κοινοβουλίου όταν φέραμε τις διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, την πάταξη της ανομίας κ.α. Και τότε έλεγαν ότι θα προκληθούν εντάσεις, κοινωνικές εκρήξεις και επεισόδια. Δεν έγινε το παραμικρό. Δεν έγινε γιατί ότι κάναμε ανταποκρίνονταν στο αυτονόητο και στην επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Σήμερα, αυτό που ζητά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι να ρυθμιστεί ένα θέμα που αφορά την καθημερινότητά της. Εσείς μιλάτε για απαγορεύσεις και εμείς για ρύθμιση δικαιώματος. Μιλάμε για διαφορετικά πράγματα».

Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές του υπουργείου προβλέπουν μεταξύ άλλων πως:

1. Στο σημείο το οποίο ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον…».

2. Στην διάταξη της απαγόρευσης προστέθηκε πρόβλεψη για σύμφωνη γνώμη Προέδρου Πρωτοδικών. Αν δεν έχει απαντήσει στις τελευταίες 24 ώρες σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.

3. Διάλυση: Στη διάλυση παρίσταται ο εισαγγελέας και συμφωνεί. Αν δεν παρίσταται ενημερώνεται αμελλητί.

4. Το άρθρο 13 παρ 1 που αναφέρει πως οποίος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία που είναι απαγορευμένη τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση καταργείται. Επί της ουσίας καταργείται το ιδιώνυμο.

Πέραν αυτών ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέθεσε τροπολογία για την κάλυψη κενών θέσεων συνοριοφυλάκων στα νησιά. Οπως εξήγησε ο υπουργός η προκήρυξη για κάλυψη 800 θέσεων με κριτήρια εντοπιότητας δεν κάλυψε όλα τα κενά με αποτέλεσμα οι κενές θέσεις να επαναπροκηρυχθούν ώστε να λάβουν μέρος και υποψήφιοι απο γειτονικές περιοχές.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική