Πολιτική

Υπουργείο Υγείας σε Τσίπρα: Μετά την 5η μέρα, χωρίς συμπτώματα και με μάσκα δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης

Απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και στην ανάρτησή του σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα δίνει το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο με ανακοίνωσή του περιγράφει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ μετά την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία ο κ. Τσίπρας παρουσίαζε το θετικό τεστ του, λέγοντας πως επιλέγει, νοσώντας ακόμη από κορωνοϊό να μην πάει στη Βουλή κι ας έχουν περάσει πέντε ημέρες από όταν νόσησε.

Στην ανάρτηση αυτή το υπουργείο Υγείας σημειώνει πως «το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες του CDC και τις ακολουθεί πιστά». Στην συνέχεια διευκρινίζει πως«είναι απολύτως σαφές, όσον αφορά στις οδηγίες για τη λήξη της καραντίνας, ότι ύστερα από 5 ημέρες ήπιας νόσου και εφόσον δεν υπάρχει πλέον κανένα σύμπτωμα, οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή δραστηριότητά τους με βασική προϋπόθεση να φορούν συνεχώς μάσκα υψηλής προστασίας και να τηρούν απαρέγκλιτα τους βασικούς κανόνες υγιεινής».

Όπως αναφέρεται δε, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μετά την 5η μέρα, χωρίς συμπτώματα και με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, ενώ ξεκαθαρίζεται πως «τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όσους έχουν συμπτώματα».

Η ανακοίνωση του υπουργείο Υγείας:

«Με αφορμή την ανάρτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνουμε ότι,

»Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες του CDC και τις ακολουθεί πιστά. Είναι απολύτως σαφές, όσον αφορά στις οδηγίες για τη λήξη της καραντίνας, ότι ύστερα από 5 ημέρες ήπιας νόσου και εφόσον δεν υπάρχει πλέον κανένα σύμπτωμα, οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή δραστηριότητά τους με βασική προϋπόθεση να φορούν συνεχώς μάσκα υψηλής προστασίας και να τηρούν απαρέγκλιτα τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

»Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μετά την 5η μέρα, χωρίς συμπτώματα και με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Προφανώς τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όσους έχουν συμπτώματα».

«Είμαι ακόμα θετικός, θα κολλούσα κι άλλους αν είχα πάει στη Βουλή»

Όλα ξεκίνησαν όταν με ανάρτηση για την νόσησή του από κορωνοϊό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για το πρωτόκολλο της πενθήμερης καραντίνας.

Ο κ. Τσίπρας που δημοσίευσε στο Twitter το αποτέλεσμα του θετικού του τεστ έλεγε πως ο ίδιος παραμένει θετικός και θα μπορούσε να κυκλοφορήσει γιατί έχει ολοκληρώσει την πενθήμερη καραντίνα του, αλλά επιλέγει να μην το κάνει. «Θα μπορούσα να πάω σήμερα στη Βουλή και να κολλήσω συναδέλφους, αφού το τεστ μου βγαίνει ακόμα θετικό», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει πως δεν θα το κάνει, κάτι που είναι επιλογή του, σε αντίθεση με, πολλούς άλλους στην ίδια θέση, όπως λέει, «οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…».

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:

Υπενθυμίζεται ότι για την κατάσταση της υγείας του ενημέρωσε, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πριν από δύο ημέρες, απευθύνοντας παράλληλα ευχαριστίες για τις ευχές που δέχτηκε για ταχεία ανάρρωση. «Ο ιός δεν αστειεύεται και για πολλούς δεν είναι ένα απλό συνάχι» επισημαίνει, με βάση και την προσωπική εμπειρία του ο κ. Τσίπρας, και καταλήγει πως «άρα εμβόλιο, μάσκα, αποστάσεις, ψυχραιμία. Και πάνω από όλα, αλληλεγγύη».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία:

«Κλείνω τρία εικοσιτετράωρα παρέα με την Όμικρον και τα συμπτώματα ευτυχώς αρχίζουν να εξασθενούν. Έπεσε ο πυρετός και έφυγε ο ζόρικος πονοκέφαλος. Μένει η κόπωση και η απομόνωση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους που μου έστειλαν τις ευχές και την αγάπη τους. Να προσέχετε τον εαυτό σας, όσους αγαπάτε και όσους έρχονται σε επαφή μαζί σας. Ο ιός δεν αστειεύεται και για πολλούς δεν είναι ένα απλό συνάχι. Άρα εμβόλιο, μάσκα, αποστάσεις, ψυχραιμία. Και πάνω από όλα, αλληλεγγύη».


tsipras_covid

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική