Πολιτική

Υπουργείο Υγείας: Στη «μάχη» για τον εθισμό στο διαδίκτυο, τον τζόγο και το bullying τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών παρουσίασε σήμερα τη νέα Προγραμματική Σύμβαση (2021-2027) για τη λειτουργία 75 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

Τη νέα Προγραμματική Σύμβαση (2021-2027) για τη λειτουργία 75 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας παρουσίασε σήμερα η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Στόχο του υπουργείου Υγείας και των συναρμόδιων φορέων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΕ, ΕΕΤΑΑ) είναι η παροχή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που θα δίνει απαντήσεις στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για την αντιμετώπιση του ζητήματος της χρήσης των ναρκωτικών και των ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και κάθε είδους εξαρτητικής συμπεριφοράς των πολιτών, μέσα από την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, με επίκεντρο το νέο άνθρωπο, την οικογένεια και το περιβάλλον του.

Με την προγραμματική σύμβαση διασφαλίζεται μία ενιαία, για όλα τα Κέντρα Πρόληψης, ολιστική παρέμβαση και δράση τόσο για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και άλλων σύγχρονων εξαρτήσεων όπως: ο εθισμός στο διαδίκτυο, ο τζόγος, ο σχολικός εκφοβισμός, το κάπνισμα και το αλκοόλ και περιγράφεται με σαφήνεια το περιεχόμενο των προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές, εφήβους, εκπαιδευτικούς, γονείς, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (όπως μετανάστες και ρομά), στελέχη των ενόπλων δυνάμεων καθώς και στην ευρύτερη κοινότητα.

«Μετά από πολύμηνη σκληρή δουλειά, κάνουμε πραγματικότητα τις στρατηγικές μας προτεραιότητες στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών καθολικής, επικεντρωμένης και ενδεδειγμένης Πρόληψης, με βάση τις εκάστοτε τοπικές ανάγκες. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, ενήλικες και παιδιά, με στόχο την πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη. Παράλληλα, με τις παρεμβάσεις αυτές περιορίζουμε την έκθεση σε επικίνδυνες συμπεριφορές και πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες για συμπεριφορές πιο θετικές για την υγεία. Η ψυχική δοκιμασία της πανδημίας επιτάσσει να δημιουργήσουμε ένα πιο ισχυρό περιβάλλον υγείας και ευεξίας για όλους. Στο δύσκολο αυτό αγώνα, είμαστε όλοι μαζί για να επανέλθουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξία», υπογράμμισε η κυρία Ράπτη κατά την παρουσίαση της Σύμβασης.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), κ. Αθανάσιος Θεοχάρης, τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στοχεύουν:
• στην ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων για την υιοθέτησης μιας θετικής στάσης ζωής
• στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με τις εξαρτήσεις και τις εξαρτητικές συμπεριφορές

• στη συμβουλευτική υποστήριξη της οικογένειας και την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου
• στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα πρόληψης και υποστήριξη του παιδαγωγικού τους ρόλου και
• στην πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας.

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: «Έχεις επιλογή. Υπάρχει τρόπος»
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της 26ης Ιουνίου 2021, ο ΟΚΑΝΑ, με κεντρικό μήνυμα «Έχεις επιλογή. Υπάρχει τρόπος», υπενθυμίζει την ύπαρξη θεραπευτικής επιλογής και δυνατότητας αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Το 2021 η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς το αποτύπωμα της πανδημίας της COVID-19, ενέτεινε τα καθημερινά προβλήματα του ευάλωτου πληθυσμού των εξαρτημένων ατόμων.

Ο Οργανισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εντατικοποίησε τις δράσεις του προστατεύοντας τους ωφελούμενους και προασπίζοντας τη Δημόσια Υγεία. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία των πρώτων πέντε μηνών του 2021, με τη διανομή 122.947 συριγγών, 11.355 προφυλακτικών και την πραγματοποίηση 16.355 επαφών, αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη προσπάθεια με σκοπό τη μείωση της βλάβης, τον περιορισμό των μεταδοτικών ασθενειών HIV/HCV, αλλά και την προάσπιση της υγείας τους από άλλες μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο covid-19.

Δράσεις του ΟΚΑΝΑ για την 26η Ιουνίου
Στην Αθήνα ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (Σ.Φ.Ε.Α.) του ΟΚΑΝΑ θα πραγματοποιήσει δράση πληροφόρησης και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις στη διασταύρωση των οδών Βερανζέρου και Μενάνδρου (πάρκο Ξούθου) το Σάββατο 26/6/21, από τις 17:00 έως τις 21:00.

Δράσεις:
• Διανομή ελληνικού και ξενόγλωσσου ενημερωτικού υλικού
• Διανομή υγειονομικού υλικό ασφαλούς χρήσης
• Διανομή μέσων ατομικής προστασίας κατά της Covid-19
• Σίτιση σε συνεργασία με την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος»
• Δημιουργική απασχόληση (ζωγραφική κ.α.)
• Παροχή ατομικής φροντίδας (κούρεμα)
• Συμβολική δενδροφύτευση

Η Υπηρεσία Streetwork Αθήνας του ΟΚΑΝΑ θα πραγματοποιήσει νυχτερινή παρέμβαση με διανομή υλικού ασφαλούς χρήσης και ενημερωτικό υλικό με την παρουσία του Εθνικού Συντονιστή κατά των Ναρκωτικών την Παρασκευή 25/6/21 στις 20.00 σε σημεία συνάθροισης εξαρτημένων ατόμων.

Στο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων περιλαμβάνεται και η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Διαδρομές» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Δεξαμενές Καθαρισμού – Αίθουσα Δ10) από τις 17/06 έως και τις 26/06 και ώρες: 10:00-16:00. Το εκτιθέμενο φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τη Λέσχη Φωτογραφίας του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης του ΟΚΑΝΑ και απαρτίζεται από φωτογραφίες των πρώην ουσιοεξαρτημένων μελών του. Την έκθεση επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, έχει προγραμματιστεί και η διεξαγωγή συμβολικού ποδοσφαιρικού αγώνα με τους “LEGENDS 2004”, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές ποδοσφαίρου, την Τετάρτη 30/06/21 στις 20:00 στο γήπεδο του Ατρομήτου στο πλαίσιο του προγράμματος του Υφυπουργείου Αθλητισμού, “Ζήσε Αθλητικά”. Ο αγώνας θα έχει απευθείας τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ3.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική