14 Αυγούστου 2022

Υπουργικό: Ο Μητσοτάκης με αφήγημα σταθερότητας και μήνυμα κόντρα στη χαλάρωση

Με την πολιτική σεζόν να βαίνει σταδιακά προς ολοκλήρωση και τον Κυριακή Μητσοτάκη να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε εκλογές ούτε ανασχηματισμό το επόμενο διάστημα, το σημερινό, τελευταίο πριν τις διακοπές, υπουργικό συμβούλιο θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον για την εισήγηση του πρωθυπουργού και τα…πηγαδάκια εντός του, παρά για την ατζέντα αυτή καθ’ αυτή.

Οι υπουργοί, άλλωστε, έχουν πρόσφατα πάρει τις ντιρεκτίβες τους για το υπόλοιπο του έτους από τη γενική γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης, ενώ τους έχει ζητηθεί σταδιακά να ξεκινήσουν να προετοιμάζουν τους στόχους τους και για το πρώτο εξάμηνο του 2023 που θα είναι και το τελευταίο της κυβέρνησης.

Κατά την έναρξη του υπουργικού, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί σε μια σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας και θα υπογραμμίσει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας εν μέσω των ταραγμένων ημερών που διέρχεται η Ευρώπη. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι το παράδειγμα ότι η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία έχει εκτοξεύσει τα spreads δανεισμού της χώρας πάνω από τα αντίστοιχα Ελληνικά, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφέρει, προς επίρρωσιν της επιλογής του να κρατήσει σταθερά το τιμόνι ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, αναμένεται να αναφερθεί στα θέματα της ενέργειας και να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση βάζει πλάτη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τον νέο μηχανισμό παρέμβασης με ουσιαστική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ αναμένεται να υπενθυμίσει τι θα πλήρωναν οι πολίτες και τι θα πληρώνουν τώρα που εφαρμόζεται ο νέος μηχανισμός. Θα επιμείνει, δε, ότι απαιτείται και ευρωπαϊκή παρέμβαση για το θέμα, με έμφαση στον μηχανισμό που και ο ίδιος έχει προτείνει τόσο για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης όσο και για την ανάγκη αποσύνδεσης της χονδρικής τιμής του αερίου από αυτή του ρεύματος.

Σε πολιτικούς όρους, παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι το κυβερνητικό σχήμα θα συνεχίσει τη δουλειά του με τους ίδιους ρυθμούς και το επόμενο διάστημα, μιας και το φθινόπωρο θα είναι γεμάτο προκλήσεις. Και μπορεί το σκηνικό να είναι de facto προεκλογικό, μιας και η κυβέρνηση έχει μπει πλέον στον τέταρτο χρόνο της θητείας της, οι πολίτες, όμως, έχουν άλλα προβλήματα. Εξ ου και το μεγάλο ορόσημο για τον κ. Μητσοτάκη είναι η ΔΕΘ, για την οποία η προετοιμασία θα ξεκινήσει συστηματικά μετά τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς αναμένεται να ξεδιπλώσει έναν οδικό χάρτη με μέτρα στήριξης των πολιτών, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.Πολιτική